Pod streho > Nepremičnine
192297 ogledov

Inšpektorji na pohodu, trkajo na vrata, toliko glob so že spisali

Airbnb
Inšpektorji različnih inšpektoratov so na pohodu, spravili so se na tiste, ki oddajajo svojo nepremičnino prek Airbnbja.

Po poročanju Financ so se državni inšpektorji spravili na lastnike, ki svoje nepremičnine oddajajo preko platforme Airbnb. Na delu so različni inšpektorati, na vrata trkajo tako tržni kot davčni ter tudi stanovanjski in delovni, ugotavljajo pri omenjenem mediju.

Tržni inšpektorat izvaja poostrene nadzore gostinske dejavnosti v nastanitvenih obratih, so za Finance potrdili na inšpektoratu: "Inšpektorji so od marca 2024 na območju celotne Slovenije opravili 255 inšpekcijskih nadzorov pri zavezancih, to je ponudnikih nastanitvenih obratov, prvenstveno apartmajev."

Tržni inšpektorat preverja, ali zavezanec za objekt, v katerem izvaja nastanitveno dejavnost, upošteva minimalne tehnične pogoje ter obseg storitev za določen gostinski obrat ter hkrati po vrsti, kakovosti opremljenosti in storitvah zagotavlja standard uvrščene kategorije. 

Do zdaj so tržni inšpektorji v prekrškovnih postopkih izrekli 56 opozoril ter izdali 28 opominov in sedem odločb z izrekom globe, pri čemer postopki še tečejo, poročajo Finance.

Na delu davčni inšpektorji

Letos se bodo davčni inšpektorji pri sobodajalcih posebej posvetili boju zoper sivo ekonomijo, pišejo Finance in dodajajo, da so  letos končali 189 nadzorov podjetij in podjetnikov, ki sodijo v dejavnost hotelov in podobnih nastanitvenih obratov, dejavnost počitniških domov in podobnih nastanitvenih obratov za kratkotrajno bivanje ali v dejavnost oddajanja in obratovanja lastnih ali najetih nepremičnin. Kršitve so ugotovili v 50 nadzorih, kjer je bil ugotovljen skupni finančni učinek v znesku 540 tisoč evrov. Izdali so 33 prekrškovnih aktov, v katerih je bila izrečena skupna globa v znesku 85 tisoč evrov.

Na vrata trkajo tudi stanovanski inšpektorji 

Inšpektorat za stanovanja sicer nima neposredne pristojnosti preverjanja oddajanja nepremičnin turistom, ima pa pristojnost preveriti, ali za to dejavnost obstajajo ustrezna soglasja etažnih lastnikov, ugotavljajo Finance. "Soglasja sosedov se običajno preverjajo pri opravljanju dejavnosti v delu stanovanja ali ob morebitnih posegih na skupnih delih stavbe pri izvajanju vzdrževalnih del v posameznem delu – denimo v stanovanju," so za omenjeni medij sporočili z omenjenega inšpektorata.

In kako opravijo nadzor? Običajno najprej pozovejo nadziranca, naj predloži ustrezno dokumentacijo, stanje pa ugotavljajo tudi na terenu, zaključujejo Finance.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • nikica 12:56 09.avgust 2024.

    V 5ih mesecih 255 pregleda, kaj pomeni, če samo štejemo delovni dni so imeli v povprečju VSI SKUPAJ 2-3 pregleda na dan!!! I to je ko imajo akcijo, ko nimajo akcijo so 2 pregleda na mesec. To je tragedija!

  • Avatar Metod Kvargl
    metod1 10:55 09.avgust 2024.

    Ne me jebat! Inšpektorji dvignili riti?! Neverjetno...

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:03 09.avgust 2024.

    Če bi imeli spisek lastnikov,ki oddajajo stanovanja,bi bla štala,sami njihovi