Pod streho > Nepremičnine
43684 ogledov

Ko misliš, da višje ne more iti, se zgodi podražitev za 20 odstotkov

denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat
1/3
Profimedia
Cene najemnin v Ljubljani smo primerjali z lanskimi. Višje so za vse tipe stanovanj in to od šest do 20 odstotkov.

Najemodajalci, ki svoje stanovanjske nepremičnine oddajajo v dolgoročni najem, so letos ponovno morali plačati višji davek iz naslova oddajanja. Za leto 2022 je namreč veljala tako imenovana Janševa različica obdavčitve, po kateri so bile najemnine obdavčene po 15-odstotni stopnji, v osnovo pa se všteva 90 odstotkov prihodkov. Od 1. januarja 2023 pa velja nova, tako imenovana Golobova različica, po kateri so najemnine obdavčene s 25 odstotki, osnovo za obdavčitev pa je prav tako 90 odstotkov prihodkov. 

Čeprav so najemodajalci vedeli, da že za lani velja višja obdavčitev, pa se je marsikateri med njimi tega zavedel šele letos, ko je dobil odmero dohodnine za lansko oddajanje. Nekateri so napovedali dvig najemnini, drugi, da morda teh ne bodo več prijavili. 

Ne enem od večjih nepremičninskih portalov smo pregledali trenutno ponudbo stanovanj, ki so na voljo za najem v Ljubljani in preverili, ali so cene najemnin, tudi zaradi višje obdavčitve, morda poskočile in koliko. Cene smo primerjali z analizo, ki smo jo izvedli lani.  

stanovanja | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Najemnine trisobnih stanovanj dražje za šest odstotkov

Lani junija je bila najemnina za stanovanje z na primer od 70 do 80 kvadratnimi metri uporabne površine od 1170 do 1330 evrov ali skoraj 17 evrov na kvadratni meter. Letos se večina, kar 75 odstotkov, tako velikih stanovanj oddaja po ceni od 1000 do 1500 evrov, sicer pa se cene zanje začnejo že pri 750 evrih in sežejo vse do 1990 evrov na mesec. Vendar ne moremo potrditi, da so cene višje kot lani, saj je povprečna cena kvadratnega metra celo nekoliko nižja in letos znaša 16,35 evra. 

stanovanja | Avtor: Profimedia Profimedia

Če pogledamo trisobna stanovanja, ta, sodeč po navedbah v oglasih, merijo od 50 do 100 kvadratnih metrov, ugotovimo, da se jih večina (80 odstotkov) letos oddaja po ceni od 1000 do 2000 evrov na mesec. Lani so bile cene ta tako velika trisobna stanovanja od 1000 do 1500 evrov, tretjina se jih je oddajala po ceni od 500 do 1000 evrov. Letos je delež trisobnih stanovanj s takšno ceno najemnine manjši, 26-odstoten. Cena najemnine trisobnih stanovanj se je na kvadratni meter iz 15 povišala na 16 evrov, kar predstavlja šestodstotni skok. 

Dvig najemnini dvo- in štirisobnih stanovanj od 15 do 20 odstotkov

Večina, 60 odstotkov dvosobnih stanovanj, se letos oddaja za 500 do 1000 evrov najemnine, lani se je cena večine začela pri 600 evrih in segla do 1000 evrov na mesec. Povprečna cena preračunano na kvadratni meter pa je bila lani 14 evrov, letos pa več kot 17. Najemnine v tem segmentu stanovanj so v povprečju poskočile za skoraj 20 odstotkov.  

stanovanja | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tako kot lani se tudi letos cene najemnin za štirisobna stanovanja začnejo pri 1000 evrih. Več kot 60 odstotkov se jih oddaja razponu do 2000 evrov. Vendar pa je povprečna cena, preračunana na kvadratni meter, letos 16,40 evra, lani pa je bila 14 evrov. Tudi v tem segmentu stanovanj so najemnine letos višje, in to za skoraj 15 odstotkov. 

Najemnina za kvadratni meter garsonjere nižja

Za garsonjere velja, da je njihov najem preračunano na kvadratni meter, najdražji, in to velja tudi letos. Vendar pa je cena padla. Lani je bila 23 evrov, letos pa je padla na 21,50 evra. To pomeni, skoraj sedemodstotno pocenitev. Če pogledamo absolutne cene, pa se večina garsonjer oddaja v razponu od 500 do 1000 evrov, lani se je večina oddajala po ceni od 500 do 700 evrov. Očitno so te iz letošnje ponudbe v povprečju nekoliko večje, kot so bile tiste iz lanske, glede na to, da je povprečna cena kvadratnega metra padla.

Opazili pa smo še eno razliko, lani junija je bilo v ponudbi približno 300 stanovanj za oddajo, letos pa jih je krepko čez 500. 

 

Komentarjev 52
  • Avatar rajko55
    rajko55 09:38 03.junij 2024.

    Dokler bo župan oseba, ki je v Ljubljani levičar, v srbiji pa skrajni desničar, bo samo še slabše.....

  • bobubob 09:11 03.junij 2024.

    Za kompenzacijo odlivov iz proračuna, ker bo država plačevala najemnine za naše nove pridobitve, sedaj bežeče afroazijske atomske fizike, pa naj se dvignejo še davki za hiše, še posebej prazne ali premalo naseljene. In trikratni NUSZ. Nadomestilo (državi) za uporabo ...prikaži večo (privatnega) stavbnega zemljišča. Saj že od 'osamosvojitve' volimo za socializem, mar ne?

  • bobubob 09:06 03.junij 2024.

    Hja, bo treba nekako spravit k pameti one, ki nočejo oddajat. Na primer z visoko obdavčitvijo praznih - ali pa kar z nacionalizacijo, saj stanovanj ne potrebujejo ker očitno živijo nekje drugje. Buržuji pogoltni. Tiste z visoko najemnino pa je ...prikaži več prav tako treba socializirat, saj očitno nimajo pojma, kakšen je dandanes duh časa. In to tako, da jim državna komisija določi najemnino in tja vseli migracijske pridobitve. Za nedoločen čas, naj se vidi, kako danes odgovorno ravnamo z neodgovornimi.