Pod streho > Nepremičnine
5917 ogledov

Vsak mesec eksplodira, to je razlog

Eksplozija_Slovenski Javornik D. M.
Prejšnji teden smo poročali o eksploziji plina v stanovanju na Slovenskem Javorniku, v kateri je tragično umrl 74-letni moški. Vzrok za eksplozijo je bila jeklenka. To je le ena od več tragičnih nesreč, ki se zgodijo vsako leto in vzrok katerih so jeklenke ali plinske napeljave v stanovanjih. Kaj gre narobe?

"V zadnjih petih letih je bilo v povprečju 18 posredovanj letno zaradi eksplozij, od tega pa je približno 60 odstotkov posredovanj v stanovanjskih objektih. Kar pomeni, da je bilo v zadnjem času na letni ravni približno 11 gasilskih intervencij zaradi eksplozij v gospodinjstvih," je za Žurnal24 povedal Sandi Jugovac, predsednik komisije za preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije.

Ob teh nesrečah se javnost vedno sprašuje, ali so vzroki za puščanje plina in celo eksplozije jeklenke ali napačno rokovanje uporabnikov z njimi?

eksplozija blok Gornja Radgona | Avtor: Jure Banfi, mariborinfo.com Jure Banfi, mariborinfo.com

Napačna uporaba in stare jeklenke

Vzroki, zakaj pride do puščanja plina iz jeklenk in plinske napeljave in žal tudi do eksplozij, so različni, med najpogostejšimi napakami, tako Jugovac, pa so nevarno testiranje plinske napeljave, nevaren prižig in neustrezno hranjenje jeklenk.

Razlog za nesreče, ki so posledica puščanja plina in eksplozije praviloma, ne tiči v jeklenkah ali plinski napeljavi, temveč so za to običajno krivi uporabniki. To poudarjajo tudi pri enem od dobaviteljev jeklen v Sloveniji, v Butan plinu: "Tako kot pri uporabi številnih drugih produktov je tudi pri plinskih jeklenkah treba upoštevati pravila pravilnega oziroma varnega rokovanja."

Lahko pa je razlog tudi stara jeklenka ali dotrajani ključni deli, kot sta cev in regulator, a tudi v tem primeru gre za človeško napako, saj takšne jeklenke ne bi smeli uporabljati.

Podatkov, koliko starih in neustreznih jeklenk je še v uporabi, v Butan plinu nimajo, če pa naletimo na takšno jeklenko, je treba pred uporabo preveriti veljavnost embalaže in ali je ta znanega porekla. "Večina jeklenk je tlačno testiranih za obdobje 10 let, nekatere novejše celo 15 let, nato jim veljavnost poteče in se ne smejo ponovno napolniti. Datum izdelave boste našli natisnjen na vratu ali na spodnjem robu jeklenke. Atestiranje je zakonska zahteva in je pomembno zaradi varnosti, veljavnost jeklenke lahko podaljšamo z izvedenimi periodičnimi tlačnimi preizkusi."

Folija, številka, priloženo tesnilo pomenijo varnost

Zato uporabnikom svetujejo, da kupujejo le pri pooblaščenem prodajalcu, kjer bodo dobili ustrezno preverjene in atestirane plinske jeklenke. Te imajo na ventilu varnostno folijo s številko, ki je zagotovilo, da je bila jeklenka ustrezno polnjena in pregledana.

"Pomembno je, da tisti, ki ravnajo s plinom, poznajo pravilne postopke uporabe in shranjevanja ter da znajo ukrepati ob izrednih dogodkih, kot sta puščanje plina in požar," poudari tudi Jugovac.

Ob vsaki menjavi je treba zamenjati tesnilo, ki ga dobimo ob nakupu vsake jeklenke. Redno pa je treba pregledovati tudi cev in regulator in ju najkasneje vsakih pet let (leto izdelave je zapisano na cevi), zamenjati, še dodajajo v Butan plinu. To so ključni deli opreme, ki jih je treba vzdrževati in biti pozoren nanje.

Plina ne iščemo z vžigalnikom

Jeklenk ne smemo hraniti v kletnih prostorih, saj je utekočinjen naftni plin težji od zraka in se ob morebitnem puščanju zadržuje pri tleh, hraniti jih je treba v dobro prezračevanih prostorih, stran od jaškov, virov vžiga in drugih gorljivih snovi, opozarja Jugovac.

Če imate doma jeklenke s serijskimi številkami med 168601 in 169058, jih takoj v | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Tudi količina, ki jo lahko hranimo, je omejena na največ 35 kilogramov, to pomeni, da imamo v stanovanju lahko tri jeklenke po 10 kilogramov in po eno petkilogramsko.

Vsem uporabnikom plinskih jeklenk Jugovac svetuje, naj bo ventil zaprt, ko ni v uporabi. "Puščanja plina ne iščemo z vžigalnikom, temveč z raztopino vode in mila (milnico). Če se pojavi več mehurčkov, pomeni, da tam pušča. Jeklenke tudi ne nagibamo, ko gre vsebina proti koncu, in je ne dvigamo in pretresamo, da bi ugotovili, koliko plina je še ostalo. Pomembno je tudi to, da gorilnik prižgemo tako, da vžigalnik oziroma plamen pridržimo nad gorilnikom, preden zavrtimo gumb za dotok plina".

Vedno moramo biti pozorni tudi na barvo plamena, dodajajo v Butan plinu. "Svetlo modra barva je ustrezna, če se pojavijo bolj rumeni odtenki ali zaznamo preveč očiten vonj, pa velja pogledati samo inštalacijo, šobe na gorilniku ipd."

Uporabnikom, ki morda niso vešči menjave jeklenke, svetujejo, da naj to namesto njih naredi dostavljavec, cena za to opravilo je zgolj dva evra.

Namestitev detektorja plina

Dodatno pa se uporabniki lahko zavarujejo z namestitvijo detektorjev plina. Plin ima izrazit vonj, za lažjo zaznavo prisotnosti v prostoru pa je zagotovo smiselno namestiti tudi senzor zaznave povišane koncentracije plina v prostoru, sploh tam, kjer se plinski gorilec oziroma naprava pogosto uporablja, svetuje Jugovac in doda, da je  "detektor namenjen odkrivanju uhajanja plina in je tudi relativno poceni, tako da priporočamo, da se o njegovi uporabi oziroma namestitvi uporabniki posvetujejo pri lokalnem distributerju plina."

Težava je tudi nepopolno izgorevanje, pri čemer nastaja ogljikov monoksid, ki mu pravimo tudi tihi ubijalec, saj nima vonja, zato je smiselno namestiti detektor za zaznavanje tega plina. "Namestijo se v notranje prostore, kjer se največ gibamo in nas v primeru preseženih količin opozorijo s piskanjem oziroma zvočnim opozorilom. Takrat je najbolje odpreti okna, da poskrbimo za dotok svežega zraka ter zapreti ventil na jeklenki ali plinski napeljavi," pravijo v Butan plinu.

Preden pokličemo 112

Vsi uporabniki, pa naj gre za jeklenke ali plinsko napeljavo, morajo biti seznanjeni tudi z ustreznim ukrepanjem, če pride do uhajanja plina.

"Prvi ukrep je zaprtje ventila jeklenke ali plinske požarne pipe na plinski inštalaciji. Nato je treba vse prostore temeljiti prezračiti (odpreti okna in vrata) in preprečiti uporabo odprtega ognja ali drugih virov vžiga, kot so električna stikala oziroma električne in elektronske naprave. Sledi klic na 112," je jasen Jugovac.

 

Komentarjev 2
  • Ender3 16:20 05.junij 2024.

    Zakaj ne povedi javnosti, da je šlo za samomor. Takšni teh priporočil ne upoštevajo bolje rečeno namerno izkoristijo . Starost je lahko dočakat nekaterim pa jo je težko prenašat.

  • tlacan 13:41 05.junij 2024.

    Res je: plin je nevaren in še za novinarje je atraktiven zaradi glasnega "poka" ob nesreči. Je kaj poročati in še fotografije so atraktivne. Zaradi takih člankov se ogromno ljudi boji plina in raje uporabljajo elektriko za kuhanje. Ne zavedajo ...prikaži več pa se, da je zaradi elektrike krepko več požarov in tudi mrtvih je dosti več zaradi elektrike kot zaradi eksplozije plina.