Pod streho > Nepremičnine
25025 ogledov

Župan je napovedal popolno prepoved oddajanja turistom!

stanovanje, dom, oprema, ikea, soba, spalnica, dnevna soba Profimedia
Medtem ko v Sloveniji poteka postopek sprejema novega zakona o gostinstvu, ki med drugim omejuje tudi oddajanje stanovanj v kratkoročni najem turistom, v enem od najbolj obiskanih evropskih mest napovedujejo popolno prepoved takšnega oddajanja.

Javna razprava o novem predlogu zakona o gostinstvu se je iztekla. Zdaj predlog čaka še medresorsko usklajevanje, saj mora ministrstvo za gospodarstvo določila zakona, predvsem v delu, ki se nanaša na omejitve in pogoje oddajanja stanovanj in hiš v kratkoročni turistični najem, uskladiti z gradbeno in stanovanjsko zakonodajo, torej z ministrstvom za naravne vire in prostor ter ministrstvo za solidarno prihodnost.

Neuradno: oddajanje dovoljeno 60 in ne le 30 dni

Uradnih informacij o pripombah na zakon še ni, neuradno pa je znano, da so jih prejeli izjemno veliko. Predvsem so letele na stroge časovne omejitve oddajanja v kratkoročni najem, pa tudi na uporabno dovoljenje, ki naj bi bilo po novem obvezno oziroma sobodajalci brez tega ne bodo mogli dobiti soglasja občine, ki je tudi novost.

Neuradno je tudi slišati, da ministrstvo že rahlja nekatere omejitve, čas oddajanja naj bi iz 30 podaljšali na 60 dni, V popravljen predlog naj bi uvedli tudi zgornjo mejo dovoljenih dni oddajanja, ki jo lahko dovolijo občine, in sicer naj bi bila ta 150 dni. Za Žurnal24 pa so že v začetku junija povedali, da bodo upoštevali tudi pripombe o uporabnem dovoljenju.

Ukinili bodo 10.000 dovoljenj za oddajanje turistom

Medtem ko se v Sloveniji zakonodajalci in sobodajalci pogajajo o pogojih kratkoročnega najema, pa so se mestne oblasti v Barceloni odločile, da do leta 2028 povsem prepovejo oddajanje stanovanj v kratkoročni najem turistom.

S tem želijo ukrotiti rast cen stanovanjskih nepremičnin in najemnin ter tako meščanom zagotoviti ustrezno bivanje v mestu. Kratkoročni najem namreč predstavlja največjo težavo Barcelone, je prepričan župan Jaume Collbon.

Dodal je še, da bodo do novembra 2028 ukinili dovoljenja za oddajanje v kratkoročni najem 10.101 stanovanju, ki bodo zato na voljo za dolgoročni najem, ali pa bodo prišla na trg za prodajo.

Najemnine poskočile za 68 odstotkov

Razrast kratkoročnega oddajanja turistom je v Barceloni, ki je najbolj obiskano špansko mesto, pripeljal do tega, si nekateri meščani ne morejo več privoščiti najema oziroma nakupa stanovanja, saj so najemnine v zadnjih 10 letih poskočile za 68 odstotkov, cene nepremičnin pa za 38. Dostopnost oziroma nedostopnost stanovanj je postala razlog za vse večjo neenakost v mestu, predvsem so v slabšem položaju mladi.

Odločitev barcelonskih mestnih oblasti podpira tudi španska ministrica za stanovanja, ki se je odzvala z zapisom, da je treba narediti vse, kar je potrebno, da bi zagotovili dostop do stanovanj.

Strog nadzor nad oddajanjem na črno

Z odločitvijo pa se, podobno kot pri nas, ne strinja združenje sobodajalcev Apartur, kjer so prepričani, da ta ni le napačna, temveč bo povzročila revščino in nezaposlenost, hkrati pa rast oddajanja na črno.

Mestne oblasti so napovedale strog nadzor nad kršitvami oziroma oddajanjem na črno.

To ni prvi ukrep, s katerim v Barceloni omejujejo kratkoročno oddajanje. V zadnjih letih namreč niso več izdajali novih dovoljenj za kratkoročno oddajanje, leta 2016 pa so v 9700 stanovanjih prepovedali oddajanje, ker lastniki za to niso imeli dovoljenj. V 3500 od teh zdaj ponovno bivajo meščani.

Takšne in drugačne omejitve oddajanja v kratkoročni najem so v zadnjih 10 letih uvedle tudi mestne oblasti na Kanarskih otokih, Lizboni in v Berlinu.

 

Komentarjev 26
  • Avatar Suli
    Suli 10:01 29.junij 2024.

    Vsaka stavba ima uporabno dovoljenje za svojo namembnost. Nekateri bi pa naknadno spreminjali namembnost , ker so že v štartu špekulirali - zavajali z namembnostjo. To sigurno ni v splošno korist oziroma spreminja pogoje bivanja sosedom in brez soglasja njih ...prikaži več to ne bi smelo skozi postopek.🤔

  • tomaz438 09:14 29.junij 2024.

    Zakaj so sploh dovolili, saj so sami krivi. V štartu bi morali že prepovedati takšno dejavnost, pa bi bilo. Po toči zvoniti je prepozno

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 19:20 28.junij 2024.

    Nedopustno, da se stanovanja v skupnih prostorih spreminja v motel, birdel in v zivalsko zatocisce je skrajno nesramno do ostalih stanovalcev. Prepovedat ali oglobit z 1000€ kazni na mesec.