Pod streho > Varčna hiša
62146 ogledov

V pol leta 12 tisoč subvencij, po novem bo mogoče denar dobiti tudi za to

Denar, evri, plača
1/2
Profimedia
Borzen je v šestih mesecih izdal 12.000 odločb za dodelitev subvencije za naložbe v obnovljive vire energije, največ za sončne elektrarne. V tem času je odobril za več kot 85 milijonov evrov subvencij.

Odkar so letos spomladi dodeljevanje subvencij za naložbe v obnovljive vire energije prevzeli na Borzenu, so objavili že 10 od 13 javnih pozivov, katerih glavni cilj je učinkovito dodeljevanje nepovratnih finančnih sredstev za investicije v obnovljive vire energije in trajnostno mobilnost.

Do zdaj so prejeli več kot 16.000 vlog in izdali več kot 12.000 pozitivnih odločb, sporočajo z ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Največ od teh je bilo odobrenih za sončne elektrarne za samooskrbo.

Dobrih pet milijonov evrov za net metering

Številni posamezniki, ki so do konca leta 2023 pri distribucijskem operaterju oddali vlogo za soglasje za priključitev naprave za samooskrbo in si zagotovili možnost obračunavanja električne energije po sistemu neto meritev, so se letos lahko prijavili na  javni poziv za dodelitev naložbene pomoči za nakup in vgradnjo sončnih elektrarn za individualno in skupnostno samooskrbo ter baterijske hranilnike, ki ga je objavil Borzen.

Na objavljeni javni poziv, po katerem je skupno na voljo 14 milijonov finančnih sredstev, se je do zdaj odzvalo več kot osem tisoč vlagateljev. Od teh jih je več kot 86 odstotkov že prejelo pozitivne odločbe, s katerimi je bilo do zdaj dodeljenih 5,6 milijona evrov nepovratnih sredstev. Kot so sporočili iz Borzena, večina vlagateljev odločitev o obravnavani vlogi prejme najkasneje v enem mesecu od oddaje vloge.  

Po besedah direktorice Borzena Mojce Kert so "izjemno zadovoljni, da nam je uspelo v kratkem času zasnovati procese oddaje in obdelave vlog na način, ki omogoča enostavno oddajo vlog, hitro obdelavo in ažurno komunikacijo z vlagatelji, ko je ta potrebna."   

Pravnim osebam 80 milijonov evrov

Veliko zanimanja za nepovratna finančna sredstva za investicije v obnovljive vire energije izkazujejo tudi pravne osebe, za katere sta bila v letošnjem letu objavljena dva javna poziva, prvega pa je Borzen objavil že oktobra lani. Pozitivne odločbe za oddane vloge je do zdaj prejelo skoraj dva tisoč vlagateljev, med katere je bilo razdeljenih več kot 80 milijonov evrov.  

S ciljem spodbujanja daljših poti in dnevnih poti na delo z brezemisijskimi vozili so na Borzenu v sklopu novoustanovljenega centra za spodbujanje prehoda na alternativna goriva v prometu odprti štirje javni pozivi, za mestna in tovorna e-kolesa, e-vozila za fizične osebe in e-vozila za pravne osebe ter javni poziv za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud za nakup ali predelavo tovornih vozil in avtobusov na sintetični plin in biometan ter s pogonom na elektriko in vodik.

V pripravi novi javni pozivi

V pripravi pa so še javni pozivi za nakup električnih polnilnih mest za električna vozila, razvoj vseevropskega prometnega omrežja (TEN-T) ter javni poziv, vezan na nepovratne finančne spodbude za stroške nadgradenj tovornih vozil z aerodinamičnimi deli za zmanjšanje zračnega upora.

S področja trajnostne mobilnosti je Borzen vlagateljem na podlagi več kot štiri tisoč štiristo izdanih pozitivnih odločb dodelil skoraj šest milijonov evrov nepovratnih sredstev, do konca leta 2026 pa jih bo na voljo še približno 21 milijonov. 

Tako posamezniki kot podjetja in javne ustanove, ki želijo izboljšati svojo energetsko učinkovitost in si s tovrstnimi vlaganji znižati prihodnje stroške energetske oskrbe, lahko za nepovratna sredstva ali ugodno kreditiranje preverijo tudi odprte javne pozive Eko sklada.

Komentarjev 2
  • miho 12:04 25.oktober 2024.

    Miho pogreša informacijo, od kod Borzen dobi denar za subvencije. Če so to sredstva državnega proračuna, zakaj subvencij ne izplačujejo neposredno iz proračuna?

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:52 25.oktober 2024.

    Spet si bodo eni razdelili miljone,ampak ne vi