Pod streho > Varčna hiša
12137 ogledov

Izbor: Monterji priporočajo te klimatske naprave

klima Profimedia
Izbira klimatske naprave je vse prej kot preprosta. Anketa med monterji jo morda lahko olajša. Povzemamo njihova priporočila.

V večini hiš in stanovanj je klimatska naprava pravzaprav nuja, če želimo prijetno temperaturno ugodje tudi v najbolj vročih dneh. 

Ponudba klimatskih naprav različnih moči in izvedb je izjemno velika, zato se uporabniki skoraj praviloma znajdejo pred vprašanjem, katero izbrati. Na izbor sicer vpliva veliko dejavnikov, med katerimi so zagotovo najbolj pomembni energijska učinkovitost naprave, saj se pomembno, da ta za delovanje rabi čim manj električne energije, možnost hlajenja in ogrevanja, filtri, dodatne funkcije za boljše ugodje, glasnost, način upravljanja. 

Za stanovanje mojstri priporočajo

A tudi, če primerjamo naštete dejavnike pri različnih proizvajalcih klimatskih naprav in njihovih modelih, odločitev, katero napravo izbrati, ni preprosta. Na portalu Primerjam.si, kjer sodelujejo s številnimi monterji klimatskih naprav, so zato naredili anketo. Vprašali so jih, katero klimatsko napravo priporočajo za hlajenje stanovanja in katero za hlajenje hiše in zakaj. 

V anketi so mojstri med klimatskimi napravami, primernimi za hlajenje povprečno velikega stanovanja, ki meri 60 kvadratnih metrov, z največ glasovi izbrali model Mitsubishi MSZ-AY35VGKP / MUZ-AY35VG. Naprava ima moč 3,5 kW in spada v energijska razreda A+++ (hlajenje) in A++ (gretje).  

Monter Igor Bolte je izbor komentiral: "Zelo dober kompromis med kakovostjo in ceno ter življenjsko dobo delovanja predstavlja klima naprava Mitsubishi srednjega cenovnega razreda 1000 evrov, plus montaža. Stranka z Mitsubishijem za svoj denar dobi veliko. To so tudi klime, ki se redko pokvarijo, če pa se, pa so vedno dostopni vsi rezervni deli." 

Med naprave, ki jih za stanovanja priporočajo monterji, so se uvrstile še Daikin Perfera RXM-FTXM35R, Mitsubishi MSZ-HR35VFK/MUZ-HR35VF, Gree Fairy GWH12ACC-K6DNA1F, Samsung Wind-Free Elite AR12CXCAAWKNEU. 

Na splošno pa monterji priporočajo, da kupec izbere, klimatsko napravo, ki zagotavlja trajnostno rešitev, zato vsaj energetski razred A+ ali A++ ter dobro izolacijo stavbe. To je najpomembnejše. Naprava pa naj deluje od sedem do deset let. 

Multi split sistem za hlajenje hiš

Za hlajenje družinskih hiš monterji pravijo, da je najboljša izbira tako imenovani multi split sistem, sestavljen iz ene zunanje in več notranjih enot. Za hlajenje dobro izolirane 35 kvadratnih metrov velike dnevne sobe in 30 kvadratnih metrov velike spalnice je sistem sestavljen iz dveh notranjih enot (3,5 kW) in ene zunanje enote (5,3 kW), čemur mojstri pravijo dvojček.

Tudi za hiše, na primer za hlajenje 100 kvadratnih metrov bivalnih površin, so mojstri največ glasov namenili napravi Mitsubishi. Najbolj priporočajo model multi split dvojček MSZ-AY35VGKP (2x) / MXZ-2F53VF4, ki spada v energijski razred A+++. Cena te naprave je približno 2500 evrov in montaža. 

"Gre za priznano znamko s tradicijo, ki jo kupci poznajo in ji zaupajo. Z njimi so redko težave, kar opažamo tudi na terenu. To je tudi razlog, da je verjetno najbolj prodajana, gotovo pa med najbolj prodajanimi znamkami v Sloveniji. Naslednji, nekoliko nižji nivo, ki ga tudi priporočamo kupcem, so naprave proizvajalcev Hisense, Gree in Panasonic.”, je izbor komentiral monter Jernej Košir.  

Če želite hladiti več sob, se lahko odločite tudi za trojčka ali celo četverčka. "Povsem varno stran naložbe bi v tem primeru predstavljala montaža klima sistema trojček 3 x 3,5 kW. Iz izkušenj lahko povem, da v novi montažni hiši dobro deluje tudi trojček ranga 1600 evrov," pa dodaja Bolte. 

Med sistemi, ki jih mojstri še priporočajo za hlajenje družinskih hiš, so se uvrstili Mitsubishijev trojček MSZ-AY25VGKP (2x) + MSZ-AY35VGKP / MXZ-3F54VF4, Mitsubishijev stropno-kasetni model SLZ-M35FA2 / SUZ-M35VA, Daikin dvojček FTXM25R + FTXM35R / 2MXM40A9, Panasonicov dvojček CS-TZ35WKE (2x) / CU-2Z50TBE. 

Rešitev za hlajenje mansarde

Mojstri imajo rešitev tudi za hlajenje mansarde, če je strop obložen s suhomontažnim sistemom. Številni v tem primeru predlagajo vgradnjo stropne klimatske naprave. Ohlajen zrak iz osrednje notranje enote se razporedi v posamezne prostore prek prezračevalnih kanalov in stropnih ali stranskih rešetk. S tem sistemom je poleg hlajenja možno tudi prezračevanje.

Če pa želite hladiti le en večji prostor v hiši, mojstri priporočajo zmogljivejšo mono split klimatsko napravo moči 5 kW ali več. 

Končna izbira najboljše klimatske naprave je odvisna od značilnosti nepremičnine, vaših dejanskih potreb in zmožnosti. Pred nakupom se vedno posvetujte s strokovnjakom in pridobite več ponudb, se še strinjajo monterji. 


 

Komentarjev 6
  • Avatar karjola
    karjola 19:20 02.julij 2024.

    Mitsubishi zmaga. Sicer pa greš v emundio in kupiš kao klimo za 300 evričev in potem iščeš nekoga da ti jo zmontira napou zastojn....

  • pulse 12:02 02.julij 2024.

    Po podatkih nemške Stiftung Warentest und slovenske Zveze potrošnikov Slovenije sta že nekaj let številka ena Daikin in Mitsubishi.

  • Nevica 10:09 02.julij 2024.

    Monterji priporčajo Toshibo, ker je Mercedes med klimami.