Ponudba kaminov in kaminskih peči je izjemna, zato je izbira pravega zelo težka. Ni nenavadno, da se marsikdo pred nakupom po nasvet zateče tudi na kakšnega od forumov, kjer lahko najdemo odgovore praktično na vsa vprašanja. Najpomembnejše vprašanje pa je, koliko so vredni odgovori sodelujočih?
Vprašanje: Kako urediti dovod zraka v prostoru?
Tako lahko na enem od specializiranih forumov nekdo sprašuje, kako naj uredi dovod zraka, ki je nujen za zgorevanje v kaminski peči, v dnevni sobi v hiši, ki je delno energijsko obnovljena. Poleg nekaj dobrih nasvetov, je med odgovori tudi zapis, naj preprosto postavi kaminsko peč, potem pa naj ima celo zimo oziroma takrat, ko je kamin v uporabi na „kip“ odprto okno. Tako bo v sobi dovolj zraka za zgorevanje.
Rešitev z odprtimi okni je zelo problematična
Zunanji zrak lahko zagotovimo na več načinov, in res je, eden od teh je lahko tudi zajem zraka iz prostora, v katerem kaminska peč stoji, da bi bilo zraka v prostoru dovolj, pa ga je treba ves čas delovanja naprave dovajati od zunaj. V starejših hišah s starimi okni, ki ne tesnijo, to še nekako gre, saj je izmenjava zraka skozi netesna mesta precejšnja. V novejših gradnjah, ali v starejših hišah, ki so jim lastniki zamenjali stavbno pohištvo, morda tudi izolirali fasado, pa te izmenjave zraka ni več, hiša namreč precej tesni.
V njih lahko zadosti zraka za izgorevanje zagotovimo le skozi odprto ali priprto okno. Rešitev je precej nesmiselna, saj je odprto okno pozimi energijsko izjemno neučinkovito. Skozenj uhaja veliko ustvarjene toplote, raba energenta pa je zato bistveno večja, torej tudi menjava oken ni bila smiselna..
Nasvet na forumu, ne da bi vedeli, kakšna je hiša, koliko tesnijo njena okna, je zavajajoč, ker je rezultat takšne izvedbe lahko zelo nevarna, ter hkrati nesmiseln, saj je rešitev energijsko neučinkovita. Edina prednost so nižji stroki, ki sicer nastanejo zaradi ustreznejše ureditve zajema zunanjega zraka.
Vsaj loputa, najbolje pa zrak neposredno v kurišče
Boljših možnosti, da rešimo ustrezen zajem zunanjega zraka za izgorevanje v lokalnih pečeh, je več. Najbolj preprosta, a še vedno energijsko neučinkovita, je preboj skozi zunanjo steno. Na notranji strani odprtine namestimo loputo, na zunanji strani, na fasadi pa zaščitno mrežico.
Strokovno bolj ustrezna in priporočljiva je stalen dotok zunanjega zraka neposredno v kurišče. Večina sodobnih kaminskih peči in kaminov ima dovod zraka urejen tako. In če se pri vgradnji držimo navodil proizvajalca, hkrati pa bo napravo pred prvim obratovanjem, tako kot to zahtevajo predpisi, pregledal dimnikar, o drugih možnostih sploh ne bomo razmišljali.
Tako vgrajene lokalne peči bodo varne, saj bo zgorevanje učinkovito, povečane koncentracije ogljikovega monoksida v prostor ne bo, poraba kuriva bo manjša, prav tako pa tudi toplotne izgube.