Pod streho > Varčna hiša
1413 ogledov

Odločitev jim že prinaša prihranke

energetska prenova stavbe NIJZ Murska Sobota
1/6
Jure Banfi
Energetska prenova območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Murska Sobota je prinesla bistvene prihranke pri stroških energije in izboljšane pogoje za zaposlene.

Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje Murska Sobota je ustanova, ki skrbi za javno zdravje vseh prebivalcev v pomurski regiji. Stavba, v kateri delujejo, je ena od najlepših stavb v Murski Soboti in je bila redno vzdrževana, kolikor so sredstva omogočala.

"Vedno je šlo za javne ustanove, ki so imele omejena sredstva za prenovo, a so se vsi trudili vzdrževati to lepo stavbo v okviru razpoložljivih sredstev," je dejala Tatjana Krajnc-Nikolić, namestnica predstojnika Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Območne enote Murska Sobota.

Nova fasada, luči in sistem ogrevanja

Po odobritvi evropskih sredstev za celovito energetsko prenovo je bila stavba murskosoboške območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje v letu 2023 energetsko prenovljena. Prenova je obsegala novo fasado s toplotno izolacijo, vgradnjo energetsko učinkovite razsvetljave ter namestitev energetsko učinkovitih sistemov ogrevanja, hlajenja in prezračevanja.

Prenova je prinesla bistveno boljše delovne pogoje za zaposlene, ki so pred tem delali v prostorih z gretjem na kurilno olje. "Po energetski prenovi imamo v vseh prostorih enake mikroklimatske pogoje za delo, tako v poletnem kot v zimskem času. To zelo pozitivno vpliva na počutje zaposlenih in s tem tudi njihovo delovno uspešnost," je izpostavila Kranjc-Nikolić.

energetska prenova stavbe NIJZ Murska Sobota | Avtor: Jure Banfi Jure Banfi

Opazni prihranki in pozitivne projekcije stroškov energije

Prenova, ki je bila dokončana septembra 2023, že prinaša opazne prihranke pri stroških energije. "Natančnih podatkov o prihrankih sicer še ne moremo vrednotiti, a so že opazni prihranki, tudi projekcije bodočih stroškov kažejo na bistveno znižanje,"  je povedala Krajnc-Nikolić.

Energetska prenova bo tako dolgoročno omogočila bolj gospodarno uporabo sredstev, kar je ključnega pomena za javne ustanove.

energetska prenova stavbe NIJZ Murska Sobota | Avtor: Jure Banfi Jure Banfi

Ključna podpora kohezijskih sredstev

Brez sofinanciranja evropske kohezijske politike in ministrstva za zdravje tako obsežna energetska sanacija ne bi bila mogoča. "Kot neposredni proračunski uporabnik nimamo lastnih sredstev za tovrstne investicije in brez sofinanciranja prenove sami ne bi zmogli financirati," je poudarila Krajnc-Nikolić.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v okviru istega projekta ob murskosoboški območni enoti in centralni enoti v Ljubljani, prenovil še svojo enoto v Celju. Energetska prenova vseh enot je bila izvedena v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, s specifičnim ciljem 'Povečanje učinkovitosti rabe energije v javnem sektorju'.

Skupni stroški energetske prenove na treh lokacijah so znašali skoraj tri milijone evrov, pri čemer so skupni upravičeni stroški znašali dobra dva milijona evrov. Prispevek evropske kohezijske politike je znašal nekaj več kot milijon evrov.


sofinancira EU | Avtor: EU EU
Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.