Pod streho > Varčna hiša
20389 ogledov

Ogrevanje dražje tudi do 80 odstotkov

Ogrevanje, gretje, toplota
1/2
Profimedia
Nova analiza povprečnih maloprodajnih cen toplote iz daljinskih sistemov za oktober 2024 kaže, da se je ogrevanje v nekaterih mesti podražilo od 25 do 80 odstotkov.

Po zadnji objavi povprečnih maloprodajnih cen toplote aprila letos je Agencija za energijo ponovno pripravila mesečno primerjalno analizo za oktober. Ta temelji na analizi povprečnih maloprodajnih cen toplote iz reprezentativnih distribucijskih sistemov v državi, katerih dejavnost distribucije toplote se izvaja v obliki izbirne gospodarske javne službe (GJS).

Spremenjeni podatki za povprečnega odjemalca

Analiza zajema pregled povprečnih maloprodajnih cen toplote za ogrevanje stanovanjskih prostorov za značilnega gospodinjskega odjemalca toplote iz omenjenih distribucijskih sistemov. Pri čemer je od 1. oktobra definicija povprečnega gospodinjskega odjemalca spremenjena. Prej so upoštevali povprečno priključno moč 7 kW, po novem je ta 6,54 kW. Spremenila se je tudi povprečna letna poraba, in sicer iz 6,21 MWh na 4,31 MWh. Novi vrednosti sta določeni na podlagi letnih podatkov o odjemnih značilnostih toplote iz sistemov daljinskega ogrevanja v Republiki Sloveniji v zadnjem triletnem obdobju, pojasnijo na agenciji.

Analizo povprečnih maloprodajnih cen toplote še vedno opravijo za osem slovenskih mest, v katerih GJS zagotavljajo oskrbo s toploto skoraj 75 odstotkom vseh s toploto oskrbovanih gospodinjstev iz GJS distribucijskih sistemov.

Cene letos oktobra so višje, kot so bile lani in predlani oktobra. Povprečna cena, ki je letos oktobra 157 evrov na MWh, je v primerjavi s ceno oktobra lani višja za približno 4,5 odstotka. V primerjavi s ceno oktobra 2022 pa je višja za skoraj 19 odstotkov. Ob tem velja spomniti, da je pred dvema letoma veljala nižja stopnja davka na dodano vrednost.

Cena toplote oktober 2024 | Avtor:

Najdražje na Ravnah, najcenejše v Velenju

Bolj povedne pa so primerjave med cenami v posameznih mestih. Najvišjo ceno, skoraj 280 evrov/MWh trenutno plačujejo na Ravnah na Koroškem, zakaj je tako, lahko preberete tukaj. Sledita Maribor s skoraj 198 evri in Trbovlje s 193 evri. Najcenejše je letos ogrevanje v Velenju, cena ene megavatne ure je dobrih 125 evrov, v Celju je nekaj manj kot 133, na Jesenicah pa dobrih 135 evrov.

V primerjavi z lanskim oktobrom se je toplota iz daljinskih sistemov najbolj podražila v Mariboru, za skoraj 12 odstotkov, za nekaj več kot šest odstotkov je višja v Celju in Ljubljani. V Trbovljah in Velenju pa so cene letos nižje, in sicer za 17 in pet odstotkov.

Cena toplote oktober 2024 | Avtor:

Cene tudi do 80 odstotkov višje kot predlani

V zadnjih dveh letih se je ogrevanje s toploto iz daljinskih sistemov izjemno podražilo. Cene so zrasle tudi za 80 odstotkov. Najbolj na Ravnah na Koroškem, kjer so oktobra 2022 za megavatno uro plačevali dobrih 153 evrov, letos pa je cena skoraj 280 evrov. Drugi največji skok cen beležijo v Mariboru, podražitev v dveh letih je več kot 56-odstotna, sledita Velenje z 41-odstotnim in Celje s 24-odstotnim skokom cen.

Cena toplote oktober 2024 | Avtor:
V Trbovljah cene že dve leti padajo, tako je letos ogrevanje v primerjavi oktobrom 2022 cenejše za dobrih 28 odstotkov.

Letni stroški višji tudi za več kot 500 evrov

Če podražitve preračunamo v letne stroške za dobavo toplote, bo povprečni odjemalec na Ravnah na Koroškem letos ogrevanje plačal 540 evrov več kot pred dvema letoma, za povprečnega odjemalca v Mariboru pa podražitev pomeni 300 evrov več. V Trbovljah pa se bo povprečni odjemalec letos ogreval za 330 evrov ceneje kot pred dvema letoma.

katarina.n.mal@styria-media.si

Komentarjev 6
  • jakec1575 12:17 15.oktober 2024.

    cena premoga je bila 50€/tono leta 2020, potem je skocila na 400€/tono in vec kot eno leto je ze pod 150€/tono. vmes je bila zelo kratko 100€/tono. evropski plin je padel na zacetne ravni. on co2 kuponi, ampsk mislim, da ...prikaži več podjetja izkoriscajo monopolni polozaj in obvezni priklop. to je cisti monopol. kje je agencija za konkurenco?

  • Avatar Leon
    Leon 08:39 15.oktober 2024.

    Drugi največji skok cen beležijo v Mariboru, podražitev v dveh letih je več kot 56-odstotna...če vprašate župana v Mariboru se ogrevanje ni podražilo ?

  • jakec42 08:23 15.oktober 2024.

    Komunale delajo kar hočejo,nobeden jim ne stopi na prste,dražijo po več 10%.vlada pa pravi da je inflacija 0,6%,kdo ima koga za norca?!