Pod streho > Varčna hiša
30907 ogledov

Samo še tri tedne do velikih sprememb na položnicah za elektriko

elektrika Profimedia
Vse kaže, da bomo nov način obračuna omrežnine dočakali 1. oktobra letos, kar pomeni, da bo prvič drugače obračunana na položnicah za električno energijo, ki jih bomo novembra dobili za porabo oktobra. Pomembne informacije smo zbrali na enem mestu.

Čeprav pristojni na Agenciji za energijo vse čas poudarjajo, da je nov sistem pregleden in da se za gospodinjske odjemalce, če ne bodo spreminjali svojih navad oziroma dodajali novih večjih porabnikov električne energije, ne bo spremenilo veliko, pa je v javnosti zaznati, da je vprašanj še vedno veliko. Prav je, da tik pred uvedbo novega obračuna ponovno strnemo pomembne informacije in odgovorimo na najpomembnejša vprašanja.

Kaj pomeni, da bomo po novem imeli časovne bloke in dve sezoni?

Namesto enotne, višje in manjše tarife za omrežnino, ki jo zdaj plačujemo za porabljeno energijo, bo po novem pet časovnih blokov (ČB). Ti bodo razporejeni v dve sezoni, nižja bo od marca do vključno konca oktobra, višja pa od novembra do vključno konca februarja. V višji sezoni bodo veljali časovni bloki od 1 do 4, v nižji pa od 2 do 5, kot je prikazano v spodnji tabeli.

časovni bloki omrežnina | Avtor: Agencija za energijo Agencija za energijo

Kolikšne bodo cene omrežnine v posameznem časovnem bloku?

Omrežnina, ki jo plačujemo tudi zdaj, je razdeljena na omrežnino za moč in omrežnino za porabljeno električno energijo. Prva je odvisna od priključne moči odjemnega mesta, večina gospodinjstev ima priključno moč 7 ali 10 kW, strošek je torej cena omrežnine na kW, pomnožen s priključno močjo. Strošek omrežnine za električno energijo pa je odvisen od količine porabljene električne energije v posameznem mesecu.

Po novem bo strošek omrežnine za moč odvisen od dogovorjene moči, strošek omrežnine za električno energijo pa bo še vedno odvisen od količine porabljene elektrike. Novo je to, da so zdaj cene omrežnine za moč in omrežnine za električno energijo določene za vsak ČB posebej. Za leto 2024 veljajo naslednje cene.

cena omrežnina | Avtor:

Ali bomo tudi električno energijo plačevali po časovnih blokih?

Dobavitelji brez izjeme poudarjajo, da do konca leta velja uredba o omejitvah cen električne energije, po kateri gospodinjstva 90 odstotkov porabljene elektrike plačajo po omejeni ceni, 10 odstotkov pa po tržni. To pomeni, da se vsaj do konca leta ne bo nič spremenilo. Električno energijo bodo obračunali tako, kot to velja zdaj, torej po visoki (VT), majhni (MT) in enotni (ET) tarifi, odvisno od tega, za katero možnost so se odločili v posameznem gospodinjstvu. Nekateri dobavitelji pa bodo odjemalcem ponudili tudi druge možnosti, predvsem takšne, s katerimi bodo lahko imeli bolj aktivno vlogo pri odjemu električne energije in stroških zanjo.

Kakšen bo po novem račun za električno energijo?

Računi za električno energijo, ki jih lahko pričakujemo novembra, bodo precej daljši, saj bodo vsebovali bistveno več postavk kot do zdaj. Na računih bo namreč štiri postavke za omrežnino za moč in štiri postavke za omrežnino za električno energijo, torej pri vsaki za vsak blok posebej. Simulacijo računa si lahko ogledate tukaj

Kaj je dogovorjena moč?

To je moč, ki ni več odvisna od priključne moči odjemnega mesta, temveč jo za vsako gospodinjstvo, ki že ima nameščen pametni merilnik, določi elektrodistributer. Izračuna jo glede na obremenitve omrežja, ki jih je gospodinjstvo povzročilo v obdobju visoke sezone. Pri izračunu upošteva povprečje treh najvišjih obremenitev oziroma konic, izmerjenih v 15-minutnih intervalih, in to za vsak blok posebej. Primer: v ČB1 so bile najvišje obremenitve, ki jih je v visoki sezoni doseglo gospodinjstvo 5,2, 5,5, in 4,8. To pomeni, da bo dogovorjena moč tega gospodinjstva v ČB1 5,2 kW. Na enak način izračunajo dogovorjeno moč za preostale štiri bloke, pri čemer velja, da v nobenem od teh dogovorjena moč ne more biti nižja od dogovorjene moči v ČB1.

Letos so dogovorjene moči izračunane glede na obremenitve v obdobju od novembra 2022 do februarja leta 2023. Hkrati pa že vemo, kolikšne dogovorjene moči bo gospodinjstvo imelo leta 2025, saj so jih izračunali glede na obremenitve od novembra 2023 do februarja 2024.

Kako navade gospodinjstva vlivajo na dogovorjeno moč?

Glede na to, da so tarife omrežnine višje v visoki sezoni in da je ta tudi podlaga za izračun dogovorjenih moči za vsako naslednje leto, je pomembno predvsem, kako gospodinjstva omrežje obremenjujejo v času od novembra do februarja. In glede na to, da je tarifa najvišja v ČB1, je izjemno pomembno, kako omrežje obremenjuje v času, ko velja ta blok. V praksi to pomeni, da predvsem v ČB1 od novembra do februarja v gospodinjstvih sočasno ne uporabljamo več električnih porabnikov večjih moči. Poskrbimo za to, da sočasno na primer ne delajo pečica, pomivalni in pralni stroj. Ali na primer pečica in močnejši sesalnik prahu. Njihovo uporabo razporedimo oziroma premaknemo v časovne bloke, v katerih je tarifa omrežnine za moč nižja.

Kje preverimo dogovorjeno moč?

Vse 15-minutne podatke o porabi električne energije in obremenitvi omrežja torej moči lahko ves čas spremljamo na portalu Moj elektro. Z analizo podatkov lahko ugotovimo, koliko smo s posameznimi dejanji obremenili omrežje in kakšno moč smo s tem dosegli. Izstopajoče podatke, torej posamezne višje obremenitve, lahko v prihodnje izničimo tako, da ne uporabljamo električnih porabnikov večjih moči hkrati.

Ali dogovorjeno moč lahko spremenimo?

Dogovorjeno moč lahko znižamo ali zvišamo. O tem bomo obvestili dobavitelja električne energije, lahko tudi elektrodistributerja ali pa bomo spremembo izvedli na portalu Moj elektro. V vsakem primeru pa je to treba narediti najkasneje do osmega v mesecu za prihodnji mesec. Spremembo pa lahko naredimo tudi za celo leto.

Kakšne posledice ima sprememba dogovorjene moči?

Če se odločimo za spremembo dogovorjene moči v posameznem ali v vseh ČB, bomo vsako prekoračitev te dodatno plačali. V praksi to pomeni naslednje: če smo se na primer v ČB1 odločili dogovorjeno moč znižati s 5,5 kW na 4,8 kW, bomo vsako prekoračitev nad 4,8 kW dodatno plačali. Za znižanje se odločimo le v primeru, ko bomo navade toliko spremenili, da prekoračitev ne bomo dosegli.

Do kdaj velja prehodno obdobje in kaj pomeni?

V prvih dveh letih po uveljavitvi novega obračuna, torej do 1. oktobra 2026, velja prehodno obdobje. V tem času nam distributer morebitne prekoračitve dogovorjene moči ne bo zaračunal. Zato v prvih dveh letih dogovorjene moči ni smiselno spreminjati. Velja namreč, da nam bo, če se že v prehodnem obdobju odločimo za spremembo dogovorjene moči, distributer vsako prekoračitev zaračunal. Prehodno obdobje je namenjeno temu, da se spoznamo z novim sistemom, analiziramo navade in obremenitve omrežja in poskušamo čim manjkrat preseči dogovorjeno moč.

Kako vemo, da smo dogovorjeno moč presegli?

Informacije o tem lahko dnevno spremljamo na portalu Moj elektro, dobavitelji pa nas bodo o vseh prekoračitvah moči obvestili tudi na računih za električno energijo.

Ali bodo računi za elektriko po novem višji?

Kot zagotavljajo pristojni na Agenciji za energijo, računi za večino gospodinjstev ne bodo višji na letnem nivoju. Vendar je pri tem pomembno vedeti naslednje. Zaradi visoke tarife omrežnine za moč v ČB1 v zimski sezoni bodo računi za elektriko ob enaki porabi višji, kot so zdaj. Zaradi precej nižjih tarif v nizki sezoni, ki traja osem mesecev, pa bodo v tem obdobju ob enaki porabi računi nižji kot do zdaj. Informativni izračuni kažejo, da bodo gospodinjstva, ki porabijo več električne energije celo na boljšem. Na leto bodo plačala precej manj omrežnine. Gospodinjstva, ki so manjši porabniki, pa bodo plača približno enako. Zakaj bo tako, lahko preverite tukaj.

Ali znesek omrežnine lahko znižamo, če se odpovemo na primer zamrzovalni omari in star pralni stroj nadomestimo z novim?

Zgolj zaradi novega obračuna omrežnine se ji ni smiselno odpovedati. Dogovorjene moči ne bomo znižali, ostala bo enaka. Njena priključna moč je namreč nekaj več kot 0,2 kW, v primerjavi s pečico, ki ima priključno moč od 2,8 do 3,5 kW, ali kuhalno ploščo s štirimi kuhališči s skupno močjo od 6 do 7,5 kW, je to zelo malo. Vpliv zamrzovalne omare in tudi hladilnika na dogovorjeno obračunsko moč je bistveno manjši kot vpliv drugih gospodinjskih aparatov.

Če gospodinjske aparate zamenjamo z novimi energijsko bolj učinkovitimi, bomo dogovorjeno moč in omrežnino zanjo znižali le, če kupimo naprave, ki delujejo z nižjo priključno močjo. Če bo imel nov pralni stroj enako priključno moč kot prejšnji, bistvene razlike pri omrežnini za moč ne bo. V obeh primerih pa bo račun za elektriko nižji, a ne na račun omrežnine, temveč na račun manjše porabe elektrike. Zamrzovalna omara je precejšen porabnik, saj deluje ves čas. Tudi nov bolj učinkovit stroj bo porabil manj elektrike. Nekoliko nižji bo tudi znesek omrežnine za porabljeno električno energijo, vendar ta na celoten račun nima tolikšnega vpliva kot omrežnina za obračunsko moč, saj bo po novem bistveno cenejša, kot je zdaj.  

Kako bo nov obračun omrežnine vplival na gospodinjstva s toplotnimi črpalkami in sončnimi elektrarnami?

To je odvisno od več dejavnikov, predvsem pa od tega, kolikšno omrežnino za moč plačujejo zdaj in kolikšno dogovorjeno moč so jim določili za naslednje obdobje. Praviloma bodo gospodinjstva, ki imajo sončno elektrarno in obračun po net meteringu plačevala nekoliko več. Natančnejše primerjave najdete tukaj.

Višja dogovorjena moč zaradi toplotne črpalke, ali jo lahko znižamo?

Če TČ zdaj deluje večinoma v času ČB 1, to pomeni, da je tudi dogovorjena obračunska moč v tem obdobju visoka. Znižamo jo lahko tako, da TČ deluje le ponoči v ČB 2 in ČB 3, ko je tarifa bistveno nižja, kar pomeni, da je treba povečati moč v teh ČB. V tem primeru je obvezen zalogovnik toplote, iz katerega se to v ogrevalni sistem dovaja podnevi. Takrat pa TČ ne deluje. Podobno velja za električni grelnik sanitarne vode, ki naj deluje ponoči in ne podnevi. Dogradimo mu lahko tudi časovno vodeno regulacijo, da bo deloval le v ČB z nižjimi tarifami.

Ponovno pa poudarjamo, da je o spremembah dogovorjenih moči smiselno razmišljati po izteku dvoletnega prehodnega obdobja, saj nam elektrodistributer v tem času morebitnih prekoračitev moči ne bo zaračunal. Vsekakor pa je dobro najprej vsaj nekaj mesecev opazovati obremenitve in analizirati, koliko lahko dogovorjeno moč trajno znižamo in jo šele nato spremeniti.

Kaj storiti, če je gospodinjstvo letos namestilo sončno elektrarno?

Gospodinjstvo v tem primeru spada med nove uporabnike, saj je za priključitev sončne elektrarne pridobilo novo soglasje za priključitev. Dokler ne bo minila nova visoka sezona, na podlagi katere bodo lahko izračunali dogovorjeno moč, mu bodo omrežnino za moč zaračunali na podlagi dosežene moči v posameznem časovnem bloku. Med nove uporabnike, ki se jim bo omrežnina za moč obračunala na omenjen način, spadajo tudi gospodinjstva, za katera ni podatkov za celotno zadnjo zimsko sezono, ker je uporabnik na primer nov plačnik na merilnem mestu ali je merilno mesto prvič priključeno na omrežje, ali mu je bila daljinska komunikacija in 15-minutni podatki vzpostavljeni v obdobju zadnje zimske sezone.  

Kako bodo omrežnino za moč obračunali gospodinjstvom, ki nimajo pametnega merilnika?

Takšnih gospodinjstev je v Sloveniji še približno 10 odstotkov. Omrežnino jim bodo  obračunali glede na način merjenja, ki jim jo omogoča njihova merilna naprava, in sicer dvotarifno (VT, MT) ali enotarifno (ET). Obračunska moč se bo določila glede na priključno moč iz soglasja za priključitev, prevzeta energija pa se bo obračunala glede na izmerjeno energijo. Odjemalcu, ki ima na primer 3 x 20 A varovalke, bo po novem imel obračunsko moč 5,9 kW.

Komentarjev 23
  • Plavi-mil 08:22 09.september 2024.

    Spet se bo bogatil taubi, nutrija stane, plešiti 400 T idiotov, kateri ste izvolili te lopove.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:07 09.september 2024.

    Privezi jaht so se podražili,pa je treba podražit elektriko

  • Nevica 19:14 08.september 2024.

    Za plačilo kazni vezanih na TEŠ bi lahko izgradili tretjino nove jedrske eletrarne in imeli elektriko neodvisno od evropskih cen, samo iz sporazuma bi morali izstopiti kamor nas je zatlačil goolob, da bi imeli višje cene kot če bi bili samooskrbni!