Pod streho > Varčna hiša
20014 ogledov

Do subvencije za toplotno črpalko le na podlagi tega soglasja

toplotna črpalka Profimedia
Na Eko skladu pojasnjujejo, kakšna dokazila in kdaj morate priložiti vlogi, da ste upravičeni do subvencije za naložbe v toplotno črpalko ali kurilno napravo na lesno biomaso.

V zadnjem času so na Eko skladu dobili več vprašanj o možnostih pridobitve subvencij za naložbe v toplotne črpalke in kurilne naprave na lesno biomaso, povezane z odloki o načrtu kakovosti zraka. 

Brez odlokov, omejitve ne veljajo več

V večini občin, kjer so takšne odloke imeli, so ti nehali veljati 1. marca letos, izjema je le mestna občina Celje, kjer odlok še vedno velja. Zato so se spremenili tudi pogoji dodeljevanja subvencij, ki so bile prej omejene s prednostno rabo energentov za ogrevanje. 

Kaj konkretno to pomeni za občane, ki živijo na območju občin, v katerih so bili do 1. marca v veljavi odloki? Ali prioritetna raba energentov še vedno velja in ali lahko dobijo subvencijo za toplotno črpalko oziroma kurilno napravo na lesno biomaso?

ogrevanje Ogrevanje Pod streho Izračunali smo, katero ogrevanje bo najdražje in katero se je najbolj podražilo

Naložbe morajo zadostiti vsem zakonskim predpisom

„Vse naložbe, za katere dodeli Eko sklad spodbudo, morajo biti izvedene skladno z vsemi veljavnimi predpisi, kar vlagatelj potrdi tudi s podpisano izjavo,“ na vprašanja občanov uvodoma odgovarjajo na Eko skladu. S prejeto podpisano izjavo praviloma šteje, da je naložba izvedena kot izjavi vlagatelj, razen če bi iz drugih dejstev in dokazov izhajalo drugače.

„Zakoni s področja energetike ali morebitni občinski odloki, sprejeti na njihovi podlagi, izrecno ne določajo omejitve upravičenosti do spodbud Eko sklada v povezavi s prioritetno rabo energentov, kot je bilo to urejeno v posameznih odlokih o načrtu za kakovost zraka,“ pojasnjujejo na Eko skladu. 

Ali drugače, Eko sklad lahko spodbude dodeli za naložbe na vseh območjih, ki nimajo veljavnega odloka o kakovosti zraka. Vendar pa obstaja dodatni pogoj, če je gospodinjstvo, ki načrtuje spremembo ogrevalnega sistema, priključeno na sistem daljinskega ogrevanja ali sistem zemeljskega plina.

Nujno je soglasje distributerja

Za odklop od sistema mora pridobiti soglasje distributerja. „Skladno s 30. členom zakona o oskrbi s toploto iz distribucijskih sistemov (ZOTDS) lahko odjemalec, ki je imetnik soglasja za priključitev, zahteva od distributerja, da njegovo odjemno mesto ali priključek odklopi od sistema (ne glede na to, ali gre za odklop od sistema daljinskega ogrevanja ali plina), za kar mora odjemalec pridobiti soglasje distributerja. Ta v skladu z ZOTSD pri izdaji soglasja preveri upravičenost odjemalca do odklopa ter opredeli način in izvedbo odklopa, vse ob upoštevanju predpisa, ki določa prednostno uporabo toplote iz distribucijskega sistema kot energenta za ogrevanje in predpise o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije.“

To pomeni, da sta odklop od sistema daljinskega ogrevanja ali od plinovodnega sistema in posledična investicija vgradnje toplotne črpalke v stari stavbi legalna, če odjemalec za odklop od sistema pridobi soglasje distributerja. 

Če občan pridobi soglasje za odklop, lahko pridobi tudi subvencijo za naložbo v toplotno črpalko ali kurilno napravo na lesno biomaso. „Vlagatelj s podpisano izjavo, ki jo predloži k vlogi za pridobitev nepovratnih sredstev, jamči, da je naložba skladna z veljavnimi predpisi/javnim pozivom – torej da je pridobil soglasje distributerja za odklop.“

Eko sklad pa lahko od vlagatelja zahteva tudi predložitev soglasja distributerja. 

Termostatski ventil Ogrevanje Pod streho Toplotna črpalka in termostatski ventil. Gresta skupaj ali ne?
 
Komentarjev 2
  • oneh 08:25 08.julij 2022.

    Kakšno neumnost so si pa sedaj izmislili? Le kateremu distributerju je v interesu, da bi imel manj odjemalcev in s tem nižji zaslužek? Posledično soglasij ne bodo dajali in ljudje se bodo znašli v položajih kot so bili nekoč sužnji- ...prikaži več nekdo drug bo odločal namesto njih. Sam sem že pred leti nabavil TČ, zemeljski plin pa še vedno uporabljam za kuhanje. Po tej novi neumnosti EKO sklada pa bi potemtakem moral odklopiti plin in namestiti štedilnik na drva, da bi imel dva neodvisna vira energentov?