Pod streho > Varčna hiša
48882 ogledov

Tako se bo prispevek na računu za elektriko obračunal po novem

Elektrika, položnica, podražitev Profimedia
Z uvedbo novega obračuna omrežnine se spreminja tudi obračun prispevka za SPTE in OVE, ki je obvezna dajatev na računu za elektriko.

Zdaj velja, da se prispevek SPTE in OVE gospodinjskim odjemalcem obračuna glede na priključno moč. Znesek tega prispevka je zmnožek med priključno močjo in ceno na kW. Gospodinjstva imajo zdaj večinoma priključne moči 7, 10 ali 14 kW. 

Z uveljavitvijo nove metodologije obračuna omrežnine priključna moč ne igra več glavne vloge, temveč so to prevzele dogovorjene moči, ki jih je elektrooperater vsakemu gospodinjstvu določil glede na povprečje treh konic pretekle zimske sezone. In to za vsak časovni blok posebej. 

obračun elektrike | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Osnova bosta dogovorjeni moči v dveh blokih

Po novem bodo dogovorjene moči tudi osnova za obračun prispevka SPTE in OVE. Tako namreč izhaja iz predloga sprememb uredbe, ki določa obračun tega prispevka in čaka na obravnavo na vladi. 

Po novem bo prispevek v času višje sezone, ki traja od novembra do konca februarja obračunan glede na dogovorjeno moč v časovnem bloku 1. V času nižje sezone, ki traja od marca do konca oktobra, pa bo obračunan glede na dogovorjeno moč v časovnem bloku 2. 

Spomnimo, v višji sezoni bodo veljali časovni bloki od 1 do 4, v nižji pa od 2 do 5. O dogovorjeni moči za posamezni časovni blok pa smo bili vsi gospodinjski odjemalci, razen nekaterih izjem, ponovno obveščeni na položnicah za april, ki smo jih dobili maja. 

Iz uredbe izhaja, da se bo po novem na primer gospodinjstvu, ki ima priključno moč 7 kW, kar se je do zdaj upoštevalo pri izračunu zneska, po novem upoštevalo na primer 4,7 kW, ker so mu v tej vrednosti določili dogovorjeno moč v časovnih blokih 1 in 2. 

Na primer gospodinjstvu, ki so mu v časovnem bloku 1 določili dogovorjeno moč 6,7, v bloku 2 pa 6,9 kW, pa se bodo pri obračunu prispevka upoštevali ti dve vrednosti, medtem ko se mu je do zdaj upoštevala priključna moč 10 kW. Lahko bo tudi nasprotno in bodo po novem v izračunu upoštevane višje moči, če so dogovorjene večje od priključne. 

Ali bo po novem prispevek SPTE in OVE višji ali nižji, se še ne ve, saj še ni določena cena zanj, zato dogovorjenih moči s to še ne moremo pomnožiti.  

Kolikšna bo cena prispevka, še ni znano

Iz pojasnila v predlagani spremembi uredbe lahko razberemo le, da je pričakovana okvirno enaka obremenitev končnih odjemalcev, pri čemer bo zaradi združevanja več odjemnih skupin v uporabniške skupine skladno z novo metodologijo za obračunavanja omrežnine lahko prišlo do malenkostnih razlik glede na prej določen način obračunavanja prispevkov. Prej je bilo namreč 16 odjemnih skupin, po novem pa jih bo le sedem.

Kot še izhaja iz pojasnil, pa naj bi tudi po spremembi načina obračuna omenjenega prispevka na leto zbrali približno enako vsoto sredstev kot do zdaj. 

Samooskrbni odjemalci bodo plačevali manj ali celo nič

Predlog spremenjene uredbe prinaša tudi novosti za vse lastnike samooskrbnih sončnih elektrarn. Po novem bodo plačila prispevka oproščeni ali pa ga bodo plačevali manj kot do zdaj, ko so ga plačevali glede na priključno moč tako kot vsa druga gospodinjstva. 

Za ta korak so se na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, kjer so predlog sprememb pripravili, odločili, ker se samooskrbnim odjemalcem zaradi novega načina obračunavanja omrežnine lahko ta poveča. S spremembo obračuna prispevka SPTE in OVE pa bodo preprečili dodatno obremenitev tistih gospodinjstev, ki bi poleg omrežnine in zaradi obračunavanja prispevkov plačevala še več.

Po novem se jim bo moč, ki je podlaga za obračun prispevka SPTE in OVE, obračunala kot razlika med dogovorjeno obračunsko močjo v časovnih blokih 1 in 2 ter priključno močjo samooskrbne naprave. 

Poglejmo konkretni primer. Gospodinjstvo ima priključeno sončno elektrarno z močjo 11 kW. V časovnih blokih 1 in 2 pa so mu določili dogovorjeno moč 7,4 kW. Razlika med dogovorjeno močjo in priključno močjo naprave je – 3,6. Ker je negativna, gospodinjstvu prispevka ne bo treba plačati. 

Drug primer je gospodinjstvo, ki ima priključeno sončno elektrarno z močjo 11 kW, v časovnem bloku 1 so mu določili dogovorjeno moč 12,5 kW, v bloku dva pa 13 kW. Prva razlika je 1,5 KW, kar pomeni, da bo v višji sezoni prispevek plačeval za 1,5 kW, v nižji sezoni pa je razlika 2 kW, torej bo prispevek plačeval za 2 kW. 

Do konca leta velja oprostitev plačila

Spremenjena uredba naj bi začela veljati 1. julija letos. A kljub vsem navedenim spremembam bo do konca letošnjega leta še vedno veljalo, da gospodinjski odjemalci, tudi tisti s samooskrbami, prispevka ne plačujemo, saj še vedno velja oprostitvi tega plačila. 

Komentarjev 56
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:58 30.maj 2024.

    Čakamo na jernejIQ65,da nam bo razložil kako se to obračuna,ker on je ekspert za vse!!!

  • FejstDogaja 12:51 29.maj 2024.

    Saj veš, da imaš že dve leti regulirano elektriko, torej se je pocenila glede na tržno ceno? In to krepko? Da o plinu ne govorimo.

  • Kmodri_ 11:47 29.maj 2024.

    Vse to ima namen prekrite podražitve dobave el. energije. Pridemo iz službe ob 17. in takrat zalavfamo vse kar je mogoče. Otrokom ne morem prepovedati šile le zato, da se bomo prilagodili blokom. Denar, ki smo ga sedaj namenjali za ...prikaži več omrežnino je očitno šel za plače elektro distributerjev in Agencije za energijo! Banda pokvarjena!