Pod streho > Varčna hiša
27836 ogledov

Za to subvencijo po novem nujna izjava, za katero kazensko odgovarjate

Kurilnica ogrevanje peč plinska peč Profimedia
Novi javni poziv Eko sklada vlagateljem nalaga nove obveznosti in pogoje, ki jih morajo izpolniti, če želijo dobiti subvencijo za nov kotel na lesno biomaso ali novo toplotno črpalko.

Eko sklad je nedavno objavil nov poziv za dodeljevanje subvencij za ukrepe v eno- in dvostanovanjskih hišah, s katerimi izboljšamo energijsko učinkovitost, in za rabo obnovljivih virov energije. Kot smo že poročali, so ena od bistvenih novosti veljavnega poziva višji zneski subvencij. 

Poziv pa prinaša tudi nove obveznosti in pogoje, ki jih morajo izpolniti vlagatelji, da bi sploh bili upravičeni do nepovratnih sredstev. Ti se nanašajo predvsem na subvencije za vgradnjo novih kotlov na lesno biomaso in toplotne črpalke. 

Obvezno uničenje stare kurilne naprave

Med novostmi je najprej treba izpostaviti zahtevo o uničenju stare kurilne naprave. V primeru, da z novo kurilno napravo, pa naj bo to kotel na lesno biomaso, toplovodni kamin ali nova toplotna črpalka, nadomestimo staro kurilno napravo za centralno ogrevanje, smo upravičeni do višje subvencije. 

Da bi jo res lahko dobili, pa je treba staro napravo, ki jo bomo zamenjali, ne le odstraniti, temveč tudi uničiti. Uničenje vlagatelj dokaže tako, da podpiše izjavo o uničenju, za katero pa je kazensko in materialno odgovoren. 

Za ta korak so se na skladu odločili, ker so ugotovili, da so "v več primerih prejemniki spodbude stare kurilne naprave prodali naprej, kar pomeni, da so kurilne naprave ostale v uporabi, to pa ni namen spodbud."

Dimnikarsko potrdilo za stare delujoče naprave

Novost je tudi, da mora vlagatelj v primeru, ko je v hiši več kurilnih naprav, priklopljenih na centralni ogrevalni sistem, za tiste, ki jih ni odstranil, k vlogi priložiti zapisnik dimnikarja o rednem letnem pregledu za vsako staro kurilno napravo, ki ostane v uporabi. Do zdaj zapisnika ni bilo treba priložiti.

Z odklopom od skupne naprave le nižja subvencija

V prejšnjem pozivu ni bilo jasno definirano, kdaj je vlagatelj upravičen do višje spodbude, če je bilo pred zamenjavo gospodinjstvo priklopljeno na skupno kurilno napravo. V novem pozivu so zato jasno opredelili, da do višje spodbude ni upravičen, če gre za odklop od skupne kurilne naprave, na katero je priklopljenih več odjemalcev, in v primeru, če stavba ni bila vseljena pred zamenjavo stare kurilne naprave. Dobi lahko le nižjo spodbudo, ki velja za prvo vgradnjo kurilne naprave.

Za plinske in hibridne toplotne črpalke ni subvencij

Do zdaj so vlagatelji subvencije lahko dobili za štiri vrste toplotnih črpalk, in sicer za električne, sorbcijske, plinske in hibridne. Po novem za plinske in hibridne toplotne črpalke subvencij ni več. Za sorbcijske pa ne velja več strožja meja sezonske energijske učinkovitosti. 

Obvezna pametna povezava 

Vlagatelji bodo za toplotne črpalke subvencijo lahko dobili le, če bo imela serijsko vgrajeno funkcijo »Smart grid ready«. Ta omogoča povezavo toplotne črpalke s pametnim električnim omrežjem (smart grid), kar pa je osnova za izkoriščanje ugodnih in dinamičnih tarif dobaviteljev električne energije in povezavo toplotne črpalke s sončno elektrarno. 

Med novostmi velja izpostaviti še, da bodo morali vlagatelji za toplotne črpalke, kurilne naprave na lesno biomaso in prezračevalne naprave priložiti izjave o skladnosti. Prej je bilo to obvezno le za prezračevalne naprave. 

Eko sklad pa bo po novem od vlagateljev lahko zahteval tudi, da za naštete predložijo merilno poročilo oziroma druga ustrezna dokazila. Pri prejšnjem javnem pozivu so to zahtevali le za kurilne naprave. 

Zahteve o učinkovitosti kurilnih naprav na lesno biomaso, toplotnih črpalk in prezračevalnih naprav so enake kot v prejšnjem razpisu. Prav tako so enake zahteve o najvišjih dovoljenih emisijah kurilnih naprav na lesno biomaso. 

Enake pa so tudi zahteve za toplotne prehodnosti lesenih oken in toplotno izolacijo na fasadi, strehi in tleh. 

katarina.n.mal@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • sandi76 14:35 18.julij 2024.

    Kaj točno so mislili s tem, daje treba napravo uničiti ? Podobno kot bančne avtomate ? Staro napravo lahko samo odpelješ na odlagališče ali pa pustiš kje v gozdu ! Kaj torej velja od tega ?