Popotnik
13373 ogledov

Ali bo poleti varno potovati na oddih?

Karpatos, Grčija Žurnal24 main
Bliža se poletje. Številni se sprašujejo, ali bodo potovanja sploh mogoča in varna.

Američani so pomladanske oddihe, razen na Floridi in Havajih v večini odpovedali. Sprašujejo se, kaj bo s poletnimi dopusti? Bo varno potovati po svetu. Bodo potovanja v juniju oziroma juliju sploh sprejemljiva? Odgovor so iskali pri popotniškem portalu CNN-a.

Trenutno, ob hitrem širjenju koronavirusa po svetu, nihče še nima pravega odgovora na to vprašanje. Trenutno so mednarodne meje zaprte, letalske družbe po vsem svetu iz drugih držav rešujejo ljudi, da jih pripeljejo v domačo državo. Zdravstveni uradniki po vsem svetu prosijo ljudi, da ostanejo doma, saj bodo lahko le na ta način upočasnili širjenje COVID-19. V številnih državah gredo ljudje lahko le na delo, v lekarno ali v trgovine z živili, pa še to ima lahko za posledico okužbo.

plaža, tajska | Avtor: Klavdija Šušnjara Klavdija Šušnjara

Zdaj je prepričana, da potovanje odpade

Kanadčanka Teresa Banner in njena družina sta sredi maja rezervirali potovanje po Evropi. "Za načrtovanje tega potovanja sem porabila 50 ur," je povedala za CNN Travel. "Še pred tednom dni sem mislila, da bi moralo to biti v redu. Nato sem nekaj dni razmišljala, zdaj pa sem povsem prepričana v odpoved potovanja," je dejala Bannerjeva.

Disneyland je za zdaj v ZDA svoje parke zaprl vsaj do konca marca. Kar zadeva april in čas po njem, iz Disneyja sporočajo le, da so "v rednih stikih z uradniki in zdravstvenimi strokovnjaki. Ameriško ministrstvo Američanom svetuje: "ne potujte" in jih preusmerja v centre za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), kjer so izdelali zemljevid, ki prikazuje stopnjo tveganja po vsem svetu. Tam še nimajo nobene časovnice, kdaj in kam bodo potovanja varna.

O socialnih stikih bomo razmišljali vsako jutro

"Različne države so lahko kadar koli v različnih fazah pandemije. Različni deli iste države so lahko v različnih fazah pandemije," piše CDC. Ker se meja med Kanado in ZDA zapira za vse, razen nujnega prometa, je kanadski premier Justin Trudeau dejal, da se lahko omejitve potovanja in drugi ukrepi za upočasnitev pandemije nadaljujejo "od tednov do mesecev."

Disneyland, Anaheim | Avtor: Profimedias Profimedias

Nekateri raziskovalci javnega zdravja menijo, da bodo potovalne omejitve trajale precej več kot le nekaj mesecev. Epidemiolog Maciej Boni je za CNN povedal, da bodo potovanja še vsaj 12 mesecev ali več zelo otežena. "Počitnice bo morda treba odpovedati. Socialni stiki bodo videti drugače. In obvladovanje tveganj je nekaj, o čemer bomo morali razmišljati vsako jutro, ko se bomo zbudili," pravi Boni.

Načrtovnja potovanja bodo v prihodnje še težja

Kumi Smith, docentka za epidemiologijo na Univerzi v Minnesoti, je podobnega mnenja. "Vsak dan se pojavljajo novi podatki. Manj ko gremo na plažo, bolj kot bomo upoštevali nasvete, da si pogosto umivamo roke, kašljamo in kihnemo v komolec in držimo socialno distanco, boljši bodo videti ti matematični modeli oziroma podatki."

letalo vkrcanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Smithova Američanom svetuje, da naj nikar še ne načrtujejo poletnih počitnic: "Ko gre za vprašanje 'Kdaj se bo vse to končalo in kdaj lahko spet potujem'?", je to vprašanje, ki ga moramo za nekaj časa pozabiti. Pomembno je, da se držimo predpisov, da sprejmemo karanteno in poskušamo narediti vse, da lahko kot posamezniki preprečimo, da bi virus širil."

Strokovnjaki opozarjajo na številne dejavnike, ki se lahko zgodijo pri potovanjih po svetu. Treba bo paziti na številne omejitve potovanja, karantene. Ko bodo meje spet odprte, bo treba še več časa vložiti v organizacijo potovanja, še opozarjajo.

Komentarjev 9
  • sam50 15:16 05.april 2020.

    Potovanja so bila in bodo ne glede na okoliščine,morda bi vlada sprejela ukrep,da se vsi ti "svetovni popotniki" ob podobnih zadevah vračajo v domovino v svoji režiji in na lastne stroške.....

  • gfasimor 04:05 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • acheliw 23:04 26.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks