Na vseh koncih se cene višajo, nobena izjema ni niti hrvaška obala. Tam so ponekod tako zelo zasolili cene, da so v Nemčiji na to pred počitnicami opozorili svoje državljane. Ne glede na to, ali greste na izlet v Dubrovnik ali na plažo na Krku - pripravite se na višje cene, je dopustnike opozoril nemški portal Bayerische Rundfunk 24.
Na spletu kroži več primerov ponekod res nerazumno visokih cen, Večernji list je postregel še z enim. Gostu splitske restavracije je pozornost pritegnila posebna postavka na računu, in sicer za porabljeno olje, s katerim si je pripravil solato.
"Tu je še en v nizu biserov Dalmacije. Če naročite oljčno olje za dodatek k ribi ali solati ... to se od zdaj naprej zaračuna. 7,50 kune (1 evro) za nekaj kapljic olja, dodanega k sicer neokusni črni rižoti. Jejte solato in ribe brez olja," priporoča bralec, ki je omenjenemu portalu poslal račun, ki ga je prejel v splitski restavraciji.
Visoke številke
Na Hrvaškem si sicer pred vrhuncem poletne sezone manejo roke, številke pred sezono so obetajoče. Prilivi iz turistične dejavnosti v prvih petih mesecih so po podatkih davčne uprave dosegli 8,17 milijarde kun ali okoli 1,08 milijarde evrov. To je 155 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 17 odstotkov več kot v prvih petih mesecih rekordnega leta 2019.
Hrvaško je od januarja do maja obiskalo 2,9 milijona turistov, kar je 175 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so 10 milijonov nočitev ali 153 odstotkov več. Obisk je sicer v petih mesecih letos dosegel 77 odstotkov ustvarjenega v prvi petih mesecih leta 2019 in 88 odstotkov nočitev iz tega obdobja leta 2019.
ce hoces sparat, pac ne hodi v gostilno jest.
Saj veste, kako je. Svet je velik. Vsak gre lahko kolikor daleč mu tošl nese. Ti, ki se pritožujejo so bolj pavšal turisti. Enkrat tedensko na večerjo v konobo, ostalo so na makaronih ohne fleish.
V Nemčiji sem v parih restavracijah osebno zasledil, da "pobirajo" pavšal Evro in več po glavi zaradi podražitev surovin. S tem da kar se kulinarike tiče, Nemci ne blestijo ravno...