Popotnik
5947 ogledov

Dirka po Sloveniji - gre tudi skozi vaše kraje?

dirka Po Sloveniji Anže Petkovšek Prvi dan etapne 28. dirke Po sloveniji na relaciji Nova Gorica - Postojna.
S prenosom na Eurosportu smo v zadnjih letih dosegli že več kot 56 milijonov gledalcev, ki lahko občudujejo lepote Slovenije.

"Jubilejna izvedba osrednjega slovenskega kolesarskega praznika, dirke Po Sloveniji, bo tudi letos potekala z vrhunsko mednarodno zasedbo in izpostavila Slovenijo kot svetovno kolesarsko velesilo, ki s povezovanjem ustvarja številne pozitivne učinke za turizem, šport in gospodarstvo," poudarjajo na Slovenski turistični organizaciji (STO), ki prek sodelovanja z globalno TV-mrežo Eurosport že sedmo leto povečuje dodano vrednost dirke v mednarodnem prostoru s krepitvijo prepoznavnosti Slovenije, destinacij in nacionalne znamke I feel Slovenia.

Borili se bodo za slovensko zeleno majico

Že tradicionalno je sredina junija rezervirana za dirko Po Sloveniji, ki je v svoji tri desetletja dolgi zgodovini postala odskočna deska za perspektivne in obetavne slovenske kolesarje, med katerimi sta bila pred leti tudi danes dva najboljša kolesarja na svetu in serijska zmagovalca Primož Roglič in Tadej Pogačar. 

Več kot 160 profesionalnih kolesarjev iz 23 ekip z vsega sveta se bo med 12. In 16. junijem borilo za zeleno majico skupnega zmagovalca slovenske pentlje. 

Direktorica STO mag. Maja Pak Olaj je dejala: "Dirka po Sloveniji je primer dobre prakse sodelovanja organizatorja, STO in destinacij, ki skupaj razvijamo športno-turistični produkt in krepimo mednarodno prepoznavnost Slovenije kot zelene dežele, ki ima šport in zdrav način življenja globoko zakoreninjen v svoji tradiciji. STO že sedmo leto v sodelovanju s TV-mrežo Eurosport in kar 46 destinacijami pozicionira Slovenijo kot pristno, trajnostno in zeleno deželo, ki nudi številne priložnosti za edinstven oddih ljubiteljem aktivnih in navdihujočih doživetij. S prenosom na Eurosportu smo v zadnjih letih dosegli že več kot 56 milijonov gledalcev. Z velikim ponosom bomo tudi letos s čudovitimi podobami naše dežele navduševali ljubitelje športa po vsem svetu."

Prenosi v 130 državah

Kot opisujejo na STO bo petdnevna dirka letos povezala 46 destinacij, preko katerih potekajo etape dirke. Predstavitvene videoposnetke destinacij, ki gostijo začetke in konce etap, najdete na Youtube kanalu Feel Slovenia.

Destinacije so določile 72 privlačnih točk (t.i. Points of Interest), ki bodo s svojimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi ter aktivnimi doživetji vključene v TV-prenos v 130 državah na vseh kontinentih, kjer Eurosport dosega 246 milijonov naročnikov.

Dodatno poteka TV-oglaševanje destinacij in znamke I feel Slovenia na programih Eurosport 1 in 2, ki vključuje 230 oglasov. Polovica teh oglasov se predvaja v najbolj gledanih terminih in vključuje tudi oglaševanje v času Dirke po Italiji in Dirke po Franciji.

Slovenska turistična organizacija

Digitalna kampanja v sodelovanju z Eurosportom ob tem vključuje oglaševanje na spletnih straneh in v aplikacijah Eurosporta, ki je osredotočeno na trge Velike Britanije, Francije, Nemčije, Španije, Italije in Poljske. Eurosport.com je vodilni športni spletni portal v Evropi, ki ima v povprečju 50 milijonov spletnih uporabnikov mesečno. Letošnja posebnost je tudi spletna nagradna igra o Sloveniji na digitalnih kanalih Eurosporta, ki predstavlja nadgradnjo digitalnega vsebinskega marketinga STO.

Eno ali več etap si bodo v živo ogledali tudi predstavniki številnih tujih medijev, pri čemer izstopajo medijske hiše iz sosednjih držav Italije, Avstrije in Madžarske, poleg njih pa še iz Velike Britanije, Nemčije in Francije. Organizatorji pričakujejo več kot 115 akreditiranih predstavnikov medijev.

Lani si je neposredni prenos dirke na kanalih Eurosport 1 in 2 ogledalo 10 milijonov gledalcev, skupno pa smo od leta 2016 na ta način dosegli več kot 56 milijonov gledalcev. Lanskoletna oglaševalska kampanja na TV-kanalih Eurosporta, ki je potekala skoraj dva meseca, je dosegla 13 milijonov gledalcev in več kot 3 milijone spletnih uporabnikov.  Sodelovalo je 40 destinacij slovenskega turizma.

Boste tudi vi spodbujali kolesarje?

Tudi letos okoli 46 destinacij dirke Po Sloveniji pričakuje množičen obisk navijačev ob trasah vseh petih etap, številne pa ob tem pripravljajo poseben, tudi večdnevni, program za obiskovalce. STO bo za navijače zagotovila več kot 22.000 prepoznavnih zelenih navijaških zastavic I feel Slovenia, ki še dodatno krepijo sporočilo boja za zeleno majico v skupnem seštevku dirke.

V sredo, 12. junija, se bo dirka pričela v Murski Soboti in zaključila v Ormožu, vmes pa bo kolesarje popeljala po panonskih ravnicah tudi čez mejo na Hrvaško, Madžarsko in v Avstrijo. Ta posebnost povezovanja z vsemi sosednjimi državami se bo na dirki ponovila prvič po 20 letih. Drugi dan bo dirko gostila slovenska prestolnica piva Žalec, ki bo vključevala tudi enega najbolj popularnih kolesarskih vzponov v Sloveniji, vzpon na Celjsko kočo. Etapa se bo zaključila v zdraviliškem središču z eno najdaljših tradicij v Sloveniji, v Rogaški Slatini.

 

Po dveh etapah panonskih ravnic, vinorodnega gričevja in prostranih zelenih polj hmelja se tretji dan začenja v nekdanji evropski zeleni prestolnici in slovenskem glavnem mestu, Ljubljani. V smeri slovenske obale in Primorja bosta cilj kolesarjev Vipavska dolina in Evropska prestolnica kulture 2025, Nova Gorica, kjer bo tudi zaključek. 4. etapa, ki bo potekala v soboto, bo kraljevsko obarvana. S štartom v Škofljici, ki je letos prvič v družini destinacij, ki gostijo štarte in cilje slovenske pentlje, jih bo pot vodila do zgodovinskega mesta Škofje Loke in naprej proti Kamniku, ki velja za pravo slovensko alpsko mesto kulturne dediščine. Vrhunec tega dne pa bo vzpon na Krvavec, zimsko in poletno gorsko središče, ki bo v slogu velikih dirk ponudilo izjemno kolesarsko kuliso nad oblaki. Vzpon na Krvavec bo zagotovo posebej zanimiv, saj velja za enega najbolj priljubljenih vzponov slovenskega šampiona Tadeja Pogačarja v Sloveniji.

Tradicionalno se bo 5. etapa podala proti domačemu kraju oziroma prestolnici dirke Po Sloveniji - Novem mestu. Štart te etape bo v Šentjerneju in obdani s slikovito vinorodno pokrajino bodo kolesarji pred ciljem navijačem pokazali še zadnje atome moči z vzponom na Trško goro.

Dirka Po Sloveniji bo letos gostila 23 ekip, med njimi jih sedem sodeluje na najvišji ravni v t.i. seriji ProTour. Posebnost jubilejne izvedbe je tudi, da se bo prvič dirke udeležila ekipa INEOS Grenadiers iz Velike Britanije, ki ima v svoji zgodovini številne zmage na Dirki po Franciji in veljajo za eno najbolj medijsko zanimivih ekip. Med kolesarji, ki so že napovedali udeležbo na slovenski pentlji, je tudi aktualni svetovni prvak v cestnem kolesarjenju na makedamu Matej Mohorič, na kolesu pa bosta navduševala tudi Luka Mezgec in Domen Novak, ki je imel pomembno vlogo pri Pogačarjevi skupni zmagi na Dirki po Italiji.

dezurnai@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:47 12.junij 2024.

    Kje je pa pogačar,pa roglič?Onadva sta magnet za gledalce