Popotnik
4409 ogledov

Hrvaški gostinci opažajo, da turisti spreminjajo svoje navade

Dubrovnik Profimedia
Sezona v Dubrovniku je vedno daljša, tamkajšnji gostinci pa opažajo tudi spremembo v preferencah gostov, ki se zaradi vročine vse bolj izogibajo terminov okrog vrhunca sezone. Gostinci in turistični delavci se prilagajajo novim razmeram in pričakujejo nadaljnjo kontinuirano rast turizma.

Najjužnejša hrvaška občina Konavle je pravi hit med turisti. Od začetka leta so zabeležili več kot 10 odstotkov več gostov, ob odličnih napovedih za posezono pa naj bi leto zaokrožili s 14 odstotki več prihodi. A samo število prihodov in prenočitev ne pomeni samodejno višjih zaslužkov, gostinci opažajo spremembo v navadah gostov, piše HRT.

Supetar oziroma restavracija San Pietro vstopa v drugo pravo sezono. Otoček pred Cavtatom je postal prava konavska atrakcija za sanjske počitnice. "​Iz lounge bara lahko pridete v restavracijo, v restavraciji seveda ponujamo jedi kot "fine dining" možnost. Za goste, ki želijo ostati na otoku ves dan, nudimo možnost zasebnih kabin, baldahinov," pravi Dario Vitez, vodja restavracije.

Visoko rast pripisujejo tudi letališču

Konavški turizem beleži dobre rezultate, od začetka leta je rast več kot 10-odstotna, pričakuje pa se še posebej močna posezona. "V tem delu glavne sezone so gostje večinoma družine z otroki, srednja generacija - spomladi in jeseni tudi starejši. Cavtat in Konavle torej nista destinacija za mlade, nista destinacija za zabave," poudarja ven Frano Herendija, direktor TZ Konavle.

otok Cavtat | Avtor: Profimedia Profimedia
Seveda se na samem jugu Hrvaške veliko vrti okoli letališča, ki letos podira vse rekorde. "Od začetka leta smo dosegli 22 odstotkov več potnikov, kar je veliko v primerjavi z lanskim letom in tudi zaradi rasti turizma v sami regiji. Še posebej pa smo zadovoljni tudi s posezono, kjer pričakujemo približno 30-odstotno rast glede na lani," poudarja Josip Paljetak z letališča Dubrovnik.

Vendar pa gostinci in ponudniki turističnih storitev opažajo spremembe pri gostih. "Letos je opazna sprememba, menjava gostov. Veliko je takšnih, ki so v Dubrovnik prispeli z nizkocenovnimi letalskimi družbami, kot je Ryanair, a smo odprti za vse vrste gostov. Tako da nimamo težav," pravi Vitez.

Še posebej so veseli dobrih jesenskih napovedi, ki naj bi, če se bodo uresničile, prinesle boljšo sezono od rekordne leta 2019.

Uspešna sezona tudi v Dubrovniku

V Dubrovniku je podobno kot v Konavljah. Dubrovnik je v tekočem delu leta zabeležil 13-odstotno rast turističnega prometa, predvsem zaradi zelo dobre predsezone. Tudi vrhunec sezone kaže manjšo rast, za približno štiri odstotke. O sezoni je za HRT spregovoril Đani Banovac iz Združenja za gostinstvo in turizem Dubrovnik. Povedal je, kakšna je perspektiva restavracije glede na letošnjo sezono.

Dubrovnik | Avtor: Grgo Jelavic/PIXSELL Grgo Jelavic/PIXSELL
"Zelo smo zadovoljni. Sezona v Dubrovniku traja približno 250 dni in zdaj smo ravno na sredini. Tega, kar smo imeli prej, izrazite sezonskosti, ki je povezana s soncem, ni več. Zdaj imamo goste od tretjega meseca in verjetno do konca leta, gre za nek kontinuirani turizem, k čemur stremimo. Seveda je to nekaj, čemur se moramo prilagoditi vsi, od gostincev, turističnih delavcev in občanov samih. Ampak to je nekaj, kar nam bo vsem prineslo dobiček. Prilagoditve so nujne, a menim, da je bolje imeti neko kontinuirano rast, kot jo imamo zdaj," je pojasnil Banovac.

Banovac je spregovoril tudi o spremembi navad gostov. "Spreminjamo se mi, spreminjajo se naši gostje, to je vse normalno. Premožnejši gostje so se začeli izogibati vrhuncu sezone, ko je prevroče, in prihajati v predsezoni in posezoni, ko smo imeli boljši rezultat. Vsak gost je dobrodošel, mi mu moramo ponuditi izkušnjo, mi smo tam zaradi njega, ne on zaradi nas," je dejal Banovac.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Kmodri_ 17:57 07.avgust 2024.

    Hrčki grizejo kable v avtih, delajo luknje v denarnica....samo povem!

  • Rim 12:20 07.avgust 2024.

    Za ponudbo morja in sonca večini gostov so preprosto predragi. Ali naj spustiujo cene na nivo enostavne ponudbe, ali pa se sprijaznijo z malo gostov ki so željani plačani take zasoljene cene. Oni pa bi cene za zasoljene goste, ponudbo ...prikaži več pa za rajo z nemških dežel.

  • andrej084 11:55 07.avgust 2024.

    Te novice iz Hrvaške mi gredo že malo na soolni organ. Če ni denarja, naj folk ostane doma ali pa naj guli pašteto in paradajz in naj bo tiho. Mogoce bi se novinar posvetil domačemu turizmu, naprimer Bledu, ki je ...prikaži več še vedno tak, kot na razlednicah iz 1980 ali še slabše.

Sorodne novice