Popotnik
8228 ogledov

Kako sam načrtovati počitnice na sanjskih Maldivih?

Maldivi eva doljak
Kot obljubljeno, bo danes beseda tekla o tem, kako sem se lotila načrtovanja dopusta na Maldivih v 'lastni režiji', kot radi rečemo. Na Maldive sem želela iti že od nekdaj in seveda je bilo treba prej kar nekaj privarčevati, predvsem zaradi letalskih vozovnic za 4 osebe – to je bil namreč tako prvič kot zdaj drugič daleč največji strošek.

Ne glede na to, kam letimo, letalske vozovnice vedno iščem na spletnih straneh, kot so Skyscanner, Kayak, eDreams itd., ki združujejo različne letalske prevoznike in ponudijo vse možne povezave. Ko dobim letalsko vozovnico po sprejemljivi ceni, jo nato kupim neposredno na spletni strani letalskega prevoznika.

[video: 10746 / ]

Maldivi Nora cena Popotnik "Za en mesec na Maldive? Ooo, vi pa imate!"

Za štiri osebe letalske vozovnice čez 2000 evrov

Lani smo za štiri letalske karte odšteli okrog 2200 evrov. Kupili smo jih v začetku julija, ko je imela letalska družba Turkish Airlines akcijo, potovali pa smo pol leta kasneje, torej konec januarja. Naša lanska pot na Maldive se je začela na Letališču Jožeta Pučnika, od koder smo leteli v Istanbul, kjer smo se presedli na drugo letalo. Enako pot, torej prek Istanbula, smo ubrali tudi za nazaj. V obe smeri smo imeli za presedanje na voljo približno štiri ure.

Maldivi | Avtor: eva doljak eva doljak
Letos je bila zgodba malce drugačna. V letu in pol se je tudi vsakdanje življenje na žalost tako podražilo, da tudi pri letalskih vozovnicah ni bilo pričakovati česa drugega. Tudi tokrat smo karte kupili pol leta prej, zanje pa smo odšteli okrog 2600 evrov. Leteli smo z družbo Qatar Airways s presedanjem v Dohi, odhodno letališče pa je bilo Letališče Marco Pollo v Benetkah. Tja nas je na naše veliko veselje odpeljal tast, s čimer smo se izognili plačevanju parkirišča za avto za mesec dni.

NAMIG: Letalske vozovnice za štiri ljudi so vsekakor velik finančni zalogaj. Privarčevati toliko denarja v tem času, pri vseh stroških za življenje, je težko. A če letalske karte kupite s kreditno kartico, ki ponuja obročno odplačevanje, kart torej ni treba plačati v enkratnem znesku, ampak jih več mesecev odplačujete na obroke. Vsaj banka, v kateri imam odprt bančni račun, omogoča obročno odplačevanje večjih zneskov s kartico Mastercard, morda enako ponuja tudi vaša. Vsekakor se je vredno pozanimati …

Najprej izberite otok, nato iščite prenočišče

Ko so letalske vozovnice kupljene, je še pred iskanjem prenočišča treba izbrati lokalni otok, kjer želite dopustovati. Maldivi so namreč zares ogromni: državo sestavlja okrog 2000 atolov, ki so po dolgem, v smeri poldnevnika, porazdeljeni na 840 kilometrih. Turisti imajo na voljo veliko zasebnih otokov z resorti in zadnja leta še lokalnih otokov z bolj preprostimi nastanitvami, tako da je za začetek dobro vedeti, kam sploh želite iti.

Maldivi slovenka na maldivih Popotnik Takšno je v resnici življenje v raju

Sama sem za nasvet vprašala svaka in svakinjo, ki sta prepotovala skorajda ves svet in sta tudi na Maldivih že bila. Pa še sodelavko, ki je ravno po koncu pandemije koronavirusa dopustovala tukaj, in nekaj drugih znancev, ki so prav tako že obiskali Maldive. Po priporočilih smo se tako odločili obiskati Ukulhas, kjer smo rezervirali nastanitev za cel mesec, nato pa se bomo premaknili še na manjši in manj razvit turističen otok Omadhoo. Prvi nas je prepričal zato, ker naj bi imel enega najbolj živih in živahnih tako imenovanih hišnih koralnih grebenov med vsemi atoli, drugi zato, ker lahko tam vsak večer hraniš morske biče (angl. Stingrays), jih božaš in spoznavaš.

Maldivi | Avtor: eva doljak eva doljak
Lansko leto smo bili na Maldivih v višku turistične sezone in nastanitev je bila dražja kot zdaj. Tudi zato, ker smo bili na vsakem otoku krajši čas, po en teden. Za teden dni na otoku Ukulhas smo lani za nastanitev s polpenzionom za 2 odrasla ter 2 otroka plačali dobrih 900 evrov. Za teden dni nastanitve s polpenzionom na otoku Omadhoo pa le pičlih 600 evrov. Obe nastanitvi sem takrat našla na spletni strani Booking.com, nato pa ponudnike kontaktirala prek aplikacije WhatsApp ter se dogovorila, da so nam pripravili kar neposredno ponudbo, torej brez posrednikov.

Ljubljana Slovenija Popotnik Je to konec Bookinga in Airbnbja pri nas?

Letos pa smo imeli precej sreče, saj smo za nastanitev s polnim penzionom kar prek Bookinga plačali približno 1200 evrov. Zagotovo je temu botrovalo dejstvo, da smo najeli hotelsko sobo za daljše obdobje in da zdaj na Maldivih zaradi deževnega obdobja ni turistične sezone.

Maldivi | Avtor: eva doljak eva doljak

Dodaten strošek je transfer med otoki

Je pa še en strošek, ki ga morate imeti v mislih, če se odpravljate na Maldive. Z glavnega otoka, kjer leži glavno mesto Maldivov Malé in kjer je tudi mednarodno letališče, je namreč treba priti do izbranega otoka. Že res, da lahko dopustujete tudi tam, a roko na srce, to ni to. V maldivskem glavnem mestu ni plaž z razglednic, zaradi katerih ste prišli sem.

Maldivi | Avtor: eva doljak eva doljak
Če je otok, kjer boste počitnikovali, v bližnji okolici glavnega otoka (in naš Ukulhas ter Omadhoo se), se do tja odpeljite s hitrim gliserjem, ki stane 50 dolarjev za odraslega, 25 dolarjev za otroka, pri čemer imajo otroci do šestega leta prevoz zastonj.

Če ste si za počitnice izbrali bolj oddaljen otok, pa bo treba malce globlje seči v žep, saj boste na lokacijo odleteli z vodnim letalom. In ker je treba na koncu dopusta seveda spet pridi nazaj do letališča, boste prevoz med otokoma plačali še enkrat. Kot tudi prevoz z enega otoka do drugega, če želite vmes zamenjati lokacijo, kot smo jo mi lansko leto.

Dobra novica pa je, da je turistični vizum do 30 dni brezplačen in da vam ga uredijo kar mimogrede na letališči ob prihodu na Maldive. Torej se pred odhodom s tem ni treba ukvarjati. Mora pa vsak turist izpolniti vstopni obrazec (in nato ob odhodu tudi izstopni obrazec), ki ga najdete TUKAJ.

Čeprav je tukaj povsem drug svet, vse teče kot po maslu

A dovolj za zdaj o denarju in birokraciji. Tako podrobno sem se tokrat razpisala o tem, koliko nas je kaj stalo, samo zato, ker smo po objavi prvega članka dobili ogromno vprašanj, kje in kako iskati ugodne nastanitve na Maldivih. Ter kako se lotiti načrtovanja počitnic tukaj v 'lastni režiji'.

Maldivi | Avtor: eva doljak eva doljak
Resnica je, da tukaj vse teče, kot je treba. Vsaj kar se turizma tiče. Ko boste imeli rezervirano nastanitev, vas bo kontaktiral vodja vašega lokalnega hotela (tukaj jih imenujejo 'guest house') in bo uredil prevoz za vas. Usmeril vas bodo k info točki njihovega hitrega gliserja, ki se nahaja na terminalu za prihode na letališču, od tu pa vas bo njihov predstavnik pospremil do pomola s čolnom. Ko boste prispeli na otok, vas bo tam čakal drug predstavnik hotela, ki vam bo odpeljal prtljago do vaše nastanitve. Za vse izlete, ki jih boste želeli opraviti, se boste dogovarjali z vodjo hotela, na večjih otokih, kot je Ukulhas, pa je tudi že mnogo drugih lokalnih ponudnikov najrazličnejših ekskurzij. Te seveda predstavljajo dodaten strošek.

A o tem bo beseda tekla v enem od prihodnjih člankov … Ko vam pokažem, kako rajsko je videti sipina sredi ocena (tako imenovan sandbank), kamor te odpeljejo s čolnom in ti pripravijo piknik, ter kako smo tudi letos plavali z nežnimi morskimi velikani – mantami. Se beremo kmalu!

Maldivi | Avtor: eva doljak eva doljak
dezurni@styria-media.si

Sorodne novice