Popotnik
25324 ogledov

Kriza. V moji glavi vre: "Bom sploh lahko nadaljevala?"

Krk, obala, pohodništvo S. H. H.
Pokličem taxi, ni druge.

Prvič prenočim v mestu, Malinska je že polna življenja, vendar me ne mika, večer preživim sama, na terasi s krasnim pogledom. Procesiram prvadneva mojega Camina, vračajo se mi podobe in občutki s poti. Sem v nekem na pol meditativnem stanju. A v fizičnem telesu je prvih 55 kilometrov pustilo posledice.

Tukaj lahko preberete opis prvega in drugega dneva Camina Krk. 

1. del Popotnik "Sama, čisto sama? Kaj pa kače, divje svinje in šakali?" 2. del Popotnik Najprej me vpraša: "A ste videli tisto drevo?"

Boleče in utrujene noge

Tretji dan Camina Krk se pot začne v središču Malinske nato pa teče proti severnemu delu otoka in proti mestu Omišalj. Tretja etapa je dolga 19 kilometrov in naj bi bila najlažja, vendar zame ni tako. Čeprav je duh živahen in željan naprej, so noge boleče in utrujene. Imam tudi dva konkretna žulja. Čeprav poslušam nasvet prijatelja in sodelavca Saše in med vsakim počitkom sezujem čevlje ter sušim noge, je vročina naredila svoje. 

Krk, obala | Avtor: S. H. H. S. H. H.

Rajska cesta

Začne se dobesedno rajsko, po Rajski cesti, ki me ob morju pelje iz Malinske. To je ena najprijetnejših sprehajalnih poti na otoku. Pred stoletji so lastniki prepustili zemljo ob obali, da so tam lahko zasadili borovce in uredili stezico.

Res je lepo, zalivčki kličejo, Frida mi prinaša palčko in prosi, da jo vržem v morje. Nikoli se ne naveliča, palčka je njena najljubša stvar na svetu. 

 | Avtor:


Pot nato pelje v gozd, ki se spusti proti Njivicam. Tam najdem velik zemljevid Camina. Pot je zelo dobro označena, a domačini o Caminu vedo malo.

Krk, camino | Avtor: S. H. H. S. H. H.

Najboljša kava v Njivicah

Osrednja znamenitost v Njivicah je zgodovinska cerkev rojstva blažene Device Marije, ki je bila v začetku 20. stoletja zgrajena na mestu predhodnih sakralnih objektov. V tej prijazni pokrajini po imenu Poje je v antičnem obdobju stal letoviško-gospodarski kompleks oziroma podeželska vila, v sklopu katere je bila kasneje urejena zgodnjekrščanska cerkev. Zaželim si dobro kavo in res jo dobim. To je uradno: v Njivicah sem pila najboljšo kavo. 

Krk, zaliv | Avtor: S. H. H. S. H. H.
Velik del poti je stezica ob obali, lepo je, a stezica je polna velikih kamnov. Zaradi nenehnega dviganja in sestopanja me začne boleti koleno, močno se opiram na palice. Hvala bogu, da jih imam, si mislim, sprva jih nisem mislila vzeti, ker nisem navajena hoditi s palicami, a zdaj sem vesela, da jih imam, ne vem, kako bi mi brez njih uspelo. Torej, na Camino Krk vzemite pohodne palice!

A štoparjev nihče več ne pobira? 

Sence je malo, nebo brez oblačka, zelo toplo je za ta čas. Potka iz gozda pripelje do široke asfaltirane ceste, kjer sence ni sploh nobene. Ura se neusmiljeno pomika proti poldnevu, Frida se začne ustavljati, debelo me gleda, kaj res greva še naprej? Avtomobila nikjer nobenega.

Po naslednjem križišču se promet malenkost zgosti, Frida ima jezik do tal. Soparno je. Ni druge. Dvignem palec, prvič, drugič tretjič. Nihče ne ustavi. A štoparjev več ne pobirajo?

Ne gledam več oznak Camino, iščem senco

Vidim, da ne bo šlo več, Frida je omagala. Ne gledam več oznak Camino, iščem senco. In potem pokličem številko, za katero sem mislila, da je ne bom. Camino taxi.

Če doslej domačini niso veliko vedeli ali sploh vedeli za Camino Krk, taksist, ki me pobere, zgodbo pozna do podrobnosti. Bil je namreč eden tistih, ki je na lokacije vozil bratovščino sv. Jakoba, ko je leta 2019 po sledi srednjeveških romarskih poti na otoku Krku začela označevanje uradne hrvaške poti Camino v želji, da bi ta postala del evropske mreže Jakobovih romarskih poti. Po tem je organiziral mrežo taksijev, ki pomagajo Camino pohodnikom. 

Dobro pozna pot, zato ga kličejo, ko se kdo izgubi. "Veliko vozimo pohodnike na Caminu, res zanimive in tudi smešne zgodbe se dogajajo. Vsako leto se povprečno zgubi en pohodnik, ponavadi je to pohodnik, ki hodi sam," razlaga. Spet smo tam, si mislim, a mi hoče povedati, da sem neumna, ker hodim sama? Zašla sem parkrat, na račun tega nabrala kar nekaj kilometrov več, a vedno sem vsaj približno vedela, kje sem.

Žal mi je, ker ne bom šla mimo najdišča Mohorov, ostankov rimskega mesta Fulfinum ter srednjeveškega gradu in poznoantične trdnjave na vzpetini pred Omišaljem, niti Omišalja. S taksijem grem naravnost v kamp Omišalj. 

"Par let nazaj sem vozil mlajšo Nemko, ki je bila tudi s psom. Oba sta bila v odlični fizični kondiciji, a se je ženska tretji dan vseeno predala in odnehala," mi razlaga taksist. Ni mi všeč beseda predala, mu pravim. 

Res nisem mislila, da bom na Caminu potrebovala pomoč. V moji glavi vre. Sem se predala? Bom sploh lahko nadaljevala? Bo kriza pokopala moj Camino Krk?

Se nadaljuje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.