Popotnik
28583 ogledov

Odlična novica za vse, ki boste letos dopustovali na Hrvaškem

hrvaška, dalmacija Shutterstock
Hrvaška po kakovosti obalnih kopalnih voda na vrhu evropske lestvice.

Kakovost kopalnih voda na Hrvaškem je med najvišjimi v Evropi, Hrvaška pa se je uvrstila tudi na prvo mesto po kakovosti vode na obalnih kopališčih, izhaja iz poročila Evropske okoljske agencije (EEA). Poročilo zajema 27 držav članic ter Albanijo in Švico. Kakovost obalnih kopalnih voda je v Evropi na splošno boljša od kopenskih voda.

Stroka kakovost kopalnih voda po evropski direktivi o vodi za kopanje ocenjuje na podlagi mikrobioloških podatkov, lahko pa so ocenjene kot slabe, ustrezne, dobre in izvrstne kakovosti.

Od 936 kopališč na Hrvaškem, kjer so lani testirali vodo, jih je 905 oziroma 96,7 odstotka imelo vodo izvrstne kakovosti, 22 dobre, pet pa ustrezne kakovosti. Nobeno od njih ni imelo vode slabe kakovosti.

hrvaška, dalmacija | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Od 886 obalnih kopališč na Hrvaškem se jih z izvrstno kakovostjo vode lahko pohvali 886 ali 99,1 odstotka, s čimer se je Hrvaška uvrstila na prvo mesto v Evropi.

Od 42 kopališč v notranjosti države pa je bila kakovost vode kot izvrstna ocenjena v 19 ali 45,2 odstotka. Dobro kakovost vode je imelo 18 kopališč, tri kopališča pa so dobila oceno ustrezno.

Kot še navaja poročilo, je bil največji delež odličnih kopalnih voda lani poleg na Hrvaškem v Grčiji, na Cipru in v Avstriji. V Belgiji, Bolgariji, Luksemburgu, na Malti, v Avstriji in Romuniji so lani vse uradno opredeljene kopalne vode izpolnjevale vsaj minimalni standard kakovosti. To velja tudi za Slovenijo, ki pa po pojasnilih Agencije RS za okolje (Arso) med njimi ni omenjena zaradi izrednih razmer.

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • rd2dmk2 18:45 02.junij 2024.

    hm, če mal pobrskate po arhivu, boste našli članke iz lani kolk bolezni je bilo na hrvaškem. in zakaj že ? aja ker so se kopali v morju ki je bilo okuženo s fekalijamipa ne bit pametni, morje ni sava, ...prikaži veča, ki vse odnese v beograd. plima vse prinese nazaj na obalo. po drugi strani pa tam na Loparju na Rabu, je res krasno se kopat, morje globoko 10 cm, kopalcev mali miljon in vsak lula v morje--- e kolk so čisti tisti zalivi tam..a mate mal domišlije ?

  • sam1 16:09 02.junij 2024.

    Pri sosedih je dobro le tisto,kar je ustvarila narava,vse ostalo je obup in odiranje turistov......

  • Ender3 13:42 02.junij 2024.

    Sedaj se je še STA pridružila k vsesplošnemu oglaševanju Lipe njihove. Banda za denar bi promovirali hudiča..