Vprašanje, ali je dodaten strošek sploh zakonit
V španski zvezi potrošnikov so sicer opozorili, da so dodatni stroški postrežbe v času koronavirusa nezakoniti in primerljivi z zaračunavanjem "čiščenja mize" ali "nošenja uniforme". Dodali so tudi, da tega doplačila gostom ni treba plačati, račun pa da naj fotografirajo in kasneje predstavijo kot dokazilo o nezakonitem zaračunavanju dodatnih stroškov.
"Lastniki restavracij in barov ne smejo brez utemeljitve naložiti tovrstnih stroškov na potrošnike in ne bi smeli izkoristiti trenutnih razmer za to, da potrošniki plačujejo stroške čiščenja in razkuževanja," so poudarili.
Drugi vodilni španski nadzorni organ za varstvo potrošnikov pa se z njimi ne strinja, vodilni menijo, da so obračunani stroški sicer res "nadpovprečni, vendar zakoniti, če je stranka vnaprej obveščena o njihovem obstoju". Če jih zaposleni o stroških ne obvestijo že vnaprej, pa imajo gostje vso pravico zavrniti doplačilo in gostinca prijaviti zvezi potrošnikov.
Que pensáis sobre esto? Estáis de acuerdo o no???
— Rui Meireles (@Rui_MeirelesFCP) June 8, 2020
Os escucho..... pic.twitter.com/jcbE0oClp5
Porast cen živil
Sicer pa so se po podatkih španskega statističnega urada cene živil v trgovini že aprila povišale za približno 4 odstotke v primerjavi z istim mesecem preteklo leto. Najbolj so se podražile mandarine (za kar 48 odstotkov), zelje (za 28 odstotkov) in meso (za 6,4 odstotka).
Prvič, zadnjič in nikoli več
A ni lažje enostavno podražiti produkt gostinstva, pa je vse skrito- zajeto v ceni..