Popotnik
819 ogledov

Poznate najvišji razgledni stolp v državi?

stolp Kristal stolp Kristal spletna stran
Nahaja se v občini Rogaška Slatina, slovesno pa so ga otvorili v letošnjem letu.

Slovenija premore številne zanimive stavbe in razgledne stolpe, od koder lahko občudujemo bližnjo okolico. Do nedavnega si je prvo mesto najvišjega stolpa v državi lastil Vinarium v Lendavi, kjer se pogled odpre na kar štiri države – Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo.

Lendava novost Popotnik Prekmurci z novo pridobitvijo! Ste jo že preizkusili?

Izjemno priljubljena izletniška točka, ki so jo pred dvema letoma kot prvo v vzhodnem delu Slovenije nadgradili z Zipline Vinarium, pa je letošnjega maja dobila konkurenco. V občini Rogaška Slatina so na nekdanjem degradiranem območju ob vznožju Tržaškega hriba postavili stolp Kristal, ki s 106 metri sedaj velja za najvišji razgledni stolp ter obenem za najvišjo stavbo v Sloveniji. Gre za edini stolp s kavarno na vrhu in edini v državi, ki omogoča interaktivne vsebine. Do vrha vodi 594 stopnic in dvigalo, ki ga doseže v 35 sekundah. 


V dvonadstropnem simetrično zasnovanem vrhu stolpa, oblikovanem kot abstrakcija forme kristala, so kavarna, etaža Panorama in odprt prostor na vrhu. Stolp nudi razglede na Rogaško Slatino in njeno okolico.

dvorec Novo Celje pri nas Popotnik Sramota: tako propada pred našimi očmi

Zasnovala sta ga inženirski biro Ponting in Korpnik produkcija, izvajalec del je bilo podjetje VG5, investitor pa občina Rogaška Slatina. Ideja za razgledni stolp sredi zdraviliškega kraja, do katerega je mogoče peš dostopati iz slatinskega centra, je padla pred šestimi leti, nekaj mesecev kasneje je stekla priprava projekta.

Sledile so burne javne razprave, potrditev na referendumu in začetek gradnje leta 2022. Ta je potekala dve leti in je zahtevala dobrih 5 milijonov evrov investicij. Župan Branko Kidrič obljublja, da jo bodo z obiskom stolpa povrnili v šestih do sedmih letih, saj pričakujejo približno 60.000 obiskovalcev letno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Moja pot (@mojapot_net)

Občina je uredila tudi okolico stolpa; ob njem najdemo tlakovan trg, površine 740 kvadratnih metrov. Na njem se bodo v petih hiškah predstavljali lokalni ponudniki. Ob trgu sta tudi parkirišče in izposojevalnica koles.

Visit Ravno polje Poletje Popotnik Turistična destinacija v Sloveniji prvič s to ponudbo

Delovni čas stolpa je vse dni v letu, ne glede na vremenske razmere in letni čas. Cena vstopnice za odraslo osebo znaša deset evrov, za otroka je cena osem evrov. Prav toliko znaša vstopnina za skupine.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice