Popotnik
2760 ogledov

Skriti kotički, kjer se lahko kopajo tudi kužki

pasja plaža Profimedia
Se na dopust odpravljate s svojim štirinožnim prijateljem? Preverite, katere plaže so v Sloveniji psom najbolj prijazne.

Slovenijo je zajel prvi vročinski val, ko so se v večini države temperature po poldnevu povzpele nad 30 stopinj Celzija. Najvišje temperature so izmerili na jugovzhodu države, in sicer do 34 stopinj Celzija. 

Iški vintgar jih poznate? Popotnik Čisto blizu Ljubljane: naravne osvežitve, ki vas bodo očarale!

Poletje in z njim visoke temperature številne premamijo k osvežitvi v najbližji vodi. V tem članku lahko poiščete nekaj namigov, kje se lahko v vročih poletnih dneh blizu Ljubljane skrijete pred poletno vročino.

"Pasjo vročino" pa težko prenašajo tudi naši štirinožni prijatelji, ki so poleti vselej na preži za ohladitev. A kaj, ko mest, kjer lahko povsem brezskrbno uživajo, njihovi lastniki pa so varni pred plačilom kazni, na slovenski Obali ni tako veliko. Da bi jim zadevo olajšali, smo pripravili seznam plaž, na katerih je prisotnost psov dovoljena. Posodobljen seznam, kje se naši štirinožni prijatelji lahko osvežijo, objavljajo tudi na portalu Pes moj prijatelj.

pasja plaža | Avtor: Profimedia Profimedia
Na tem mestu opozarjamo, da psi ne smejo obiskati plaž, kjer znak eksplicitno določa njihovo nezaželjenost. Kršitev tega pravila lahko lastnikom denarnico stanjša tudi do 200 evrov.

Pes visoke globe Trajnostno Dovolj jim je: Strogo nad pasje skrbnike

Psom je vstop denimo prepovedan na kopališču v Žusterni, na Mestni plaži v Kopru, na Debelem rtiču, na plaži v Simonovem zalivu, pri Svetilniku v Izoli, na urejeni plaži v Strunjanu, na glavni plaži v Portorožu, na hotelskih plažah v Portorožu, v Fiesi in na Mestni plaži v Piranu.

Sicer pa je na Obali poleg treh glavnih pasjih plaž, ki se nahajajo v Kopru, Izoli in Strunjanu, na voljo tudi nekaj "skritih" kotičkov. Te najdemo na t. i. divjih plažah, kjer prisotnost psov ni izrecno prepovedana. V celoti jih navajamo na spodnjem seznamu.

pasja plaža | Avtor: Profimedia Profimedia

plaža Pasjača se strinjate? Popotnik Med najlepšimi tudi ta hrvaška plaža!

Psom prijazne plaže v Sloveniji

Koper

V največjem obalnem mestu se pasja plaža nahaja na koncu semedelske promenade. Mestna občina Koper je pred časom psom namenila tudi del novega obmorskega parka v Žusterni.

Izola

V Izoli se plaža, namenjena kopanju zgolj psom, nahaja ob starem Delamarisu. Prav tako se v Izoli kužki lahko ohladijo pod Belvederjem in na divji plaži na Belih skalah.

Portorož in Piran

V Portorožu je mest, kjer gredo naši kosmatinci lahko v morje, kar nekaj. Med drugimi to lahko storijo avtokampu Lucija (v smeri Seče in "Pri Ribiču"), na plaži v avtokampu v Strunjanu, na divji plaži v Strunjanu (prehod preko "Krkinega kopališča"), na delu plaže med Piranom in Fieso ter na plaži za punto v Piranu.

Javno komunalno podjetje Okolje Piran je pred časom prav tako začelo z zbiranjem ponudb za najem dela plaže v Luciji za ureditev plaže za pse. Gre za betonski del plaže, ki je bila s strani prejšnjih lastnikov zanemarjena.

Čeprav naj bi plažo odprli že lansko poletjo, so zaradi objektivnih okoliščin otvoritev prestavili na letos. Kot je nedavno dejal koprski gostinec Marko Kozel, direktor podjetja Montys beach, so priprave v zaključni fazi. Prve goste bo nova pasja plaža, ki se nahaja na prostoru pod nekdanjim objektom Taverna in bližnjim pomolom, tako sprejela že 1. julija 2024. 

Na eni najmodernejših pasjih plaž na svetu bodo obiskovalci našli 'agility park oz. poligon, senčnike, ležalnike in drugo plažno opremo. Kot obljublja Kozel, bo na voljo vse, kar so obljubljali, in še več. Štirinožnim kosmatincem bo med drugim na voljo tudi pasje pivo in sladoled. Žejni in lačni ne bodo ostali niti njihovi lastniki. Tudi zanje bo na voljo gostinska ponudba. Obratovalni čas plaže bo po navedbah gostinca od 8. do 22. ure.

pasja plaža seznam Popotnik Večna dilema: kje se kužki pri nas smejo kopati?

Ankaran

Svojega kosmatinca lahko na osvežitev odpeljete tudi do plaže v avtokampu Adria v Ankaranu, na divjo plažo na Debelem rtiču ali do plaže Sv. Jernej tik ob nekdanjem mejnem prehodu Lazaret.

S kužkom pa se lahko kopate tudi med Koprom in Izolo, kjer je od leta 2017, ko so cesto zaprli za promet, urejeno sprehajališče. Tam je za pse postavljen tudi pitnik.

V vsakem primeru na plažah, prijaznih psom, veljajo določena pravila, ki jih je treba upoštevati. Skrbniki morajo psa na plažo pripeljati na povodcu, za njim pobrati morebitne iztrebke, poskrbeti za varnost drugih ljudi in živali, ter se v morje vselej odpraviti skupaj. Psu lastniki v nobenem primeru ne smejo pustiti, da se sam prosto sprehaja po plaži.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • alen04 15:27 30.junij 2024.

    Pasje plaže in ostalo s psi povezano je že precej časa tržna niša. Tega so se začeli zavedai tudi pri nas in prav je tako. Večja bo ponudba, več bo €€€ kapnilo. Italija ima to urejeno že res dolgo. Super ...prikaži več je, da se je tudi pri nas začelo.

Sorodne novice