Popotnik
39992 ogledov

To si o Sloveniji v resnici mislijo tujci

turisti Saša Despot
Sprehodili smo se po ulicah prestolnice in preverili dopustniški utrip.

Naš novinar se je odpravil v središče Ljubljane in med turisti, ki jih te dni v prestolnici resnično ne manjka, preveril njihove izkušnje bivanja v deželi na sončni strani Alp. Slovenija je v zadnjih letih med tujci izjemno priljubljena, zelo pa so ji naklonjeni tudi tuji mediji in portali, ki pogosto opevajo njene lepote.

nevihta strela Ljubljana PO KRIVEM? Popotnik Turisti navdušeni: Ko "podcenjena" slovenska prestolnica preseneti!

To se gotovo pozna pri turističnem obisku. Na Statistčnem uradu RS (SURS) so maja poročali o nekaj več kot 596.000 prihodih turistov in skoraj 1,4 milijona njihovih prenočitvah. Obojih je bilo več kot pred enim letom. Tuji turisti so ustvarili skoraj 471.000 prihodov ali za petino več kot pred letom dni in nekaj več kot milijon prenočitev ali za 18 % več. Največ prenočitev so ustvarili prav v Ljubljani, sledila sta Piran in Bled. 

turisti | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pričakovano je bila nacionalnost sogovornikov v glavnem slovenskem mestu izjemno pestra. Svoje mnenje so med drugimi podelili Američani, Kanadčani, Srbi in Belgijci. 

Žurnalov novinar jih je uvodoma povprašal o tem, kaj jih je v Sloveniji najbolj prepričalo. Sogovorniki so v en glas izpostavili, da sta jim v Sloveniji najbolj všeč prijaznost in odprtost domačinov, ki jim brez težav priskočijo na pomoč. 

Prav tako sta jih navdušila slovenska hrana in za oko privlačna vizualnost mesta, ki je obiskovalcem zanimiva sama po sebi. Nekateri so Ljubljano celo primerjali z Benetkami. 

"Ne le arhitektura mesta in reka, všeč mi je celotno urbanistično načrtovanje. Ob reki je veliko sedežev, kjer se sprehajalci lahko usedejo. Na ta način se ustvarja povezava med ljudmi, obenem pa se spodbuja peš promet," se je glasil odgovor sogovornice iz Kolorada.

Ljudje v Ljubljani intervju Popotnik Tako nas vidijo Američani

Sogovornicama iz Srbije pa je bila v Ljubljani poleg ličnega centra mesta in Ljubljanskega gradu všeč bližina ostalih turističnih krajev in znamenitosti. Celotne njihove odgovore si lahko pogledatu tudi v spodnjem videoposnetku, ki je nastal med sprehod po slovenski prestolnici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žurnal24 (@zurnal24)

Pri turistih je naš novinar na terenu preveril tudi, katere stvari so jih med obiskom Slovenije najbolj zmotile. Sogovornika iz Belgije sta bila v Ljubljani presenečna nad visokimi cenami hrane in pijače. Po njunih izkušnjah so cene vina v prestolnici skoraj dvakrat dražje kot v Mariboru. 

Ljubljana reportaža Popotnik Reportaža: To je naredila stranka v baru namesto napitnine

Nekaj intervjuvancev ni bilo najbolj navdušenih nad vremenom; nekatere je zmotil dež in posledično nižje temperature, spet druge so zmotile predvsem visoke temperature, ki so v juliju zajele Slovenijo.

 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žurnal24 (@zurnal24)

Tako kot številni domačini pa tudi turisti najlepših besed niso namenili slovenskemu javnemu potniškemu prometu. Sogovornici iz Srbije najbolj pogrešata informacije o zasedenosti javnih prevoznih sredstev.

polet z balonom video Popotnik Američanka iskreno o Sloveniji
 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • ginko 23:48 16.julij 2024.

    " Tako kot številni domačini pa tudi turisti najlepših besed niso namenili slovenskemu javnemu potniškemu prometu." jankovič, za stanje v mestnem javnem prometu LPP si odgovoren osebno sam ti. Vse se dela po tvoji komandi kot v partiji.

  • nostradamus 13:00 16.julij 2024.

    najbolj nezadovoljni so srbski turisti saj se pocutijo kot doma in ne na potovanju po evropi

  • Avatar jezeran
    jezeran 07:43 16.julij 2024.

    Ljubljana mrtvo mesto, samo še za turiste

Sorodne novice