Popotnik
30404 ogledov

Tudi to skrivnostno in povsem skrito dolino ponuja Slovenija

dolina Gračnice Turistično društvo Rimske Toplice
Samotna dolina se nahaja na vzhodnem delu Slovenije.

Tu se naravne lepote prepletajo s kulturnimi znamenitostmi, ki celotni dolini dajejo rahlo skrivnosten, če ne kar magičen pridih. Čudoviti slapovi in slapišča ter seveda ostanki nekdanje mogočne kartuzije so glavni razlogi za obisk doline reke Gračnice.

reka Temenica pri nas Popotnik Idilični kotiček, ki vse bolj opozarja nase

Ta velja za pomembno botanično območje s številnimi ogroženimi in redkimi rastlinskimi vrstami. Med drugimi tu uspevajo nizka kozja češnja, avrikelj, vednozelena gladnica, rumeno milje, alpska mastnica, dlakavi sleč in skalna špajka. Ob reki so ohranjeni močvirni obrežni biotopi, ki predstavljajo življenjski prostor nekaterih ogroženih živalskih vrst, vlažni travniki pa so dom redkih ptic. Njene značilnosti, posebnosti in lepote so že dolgo znane, zato ni presenetljivo, da je ta čudoviti košček laške občine vključen v evropsko ekološko omrežje varovanih območij NATURA 2000.

Dolino je izoblikovala majhna reka Gračnica, ki izvira pri Planini pri Sevnici. Njen tok je skoraj ves čas usmerjen z vzhoda proti zahodu in se v bližini Rimskih Toplic izliva v Savinjo. K njenemu nastanku so botrovale kamninska zgradba, relief in podnebne značilnosti.

Naravni most Krčnik Intervju Popotnik Te kraje v Sloveniji morate poleti nujno doživeti

Prav tako je dolina poznana po slovitem kartuzijanskem samostanu Jurklošter, ki velja za enega od treh najstarejših srednjeevropskih kartuzij. Njegove zgodbe segajo vse od legende o grobu Veronike Deseniške do zgodovinskih začetkov v 12. stoletju.

Območje v dolini Gračnice naj bi imelo na človeka prav posebno energijsko delovanje. Kot v svoji knjigi z naslovom "V znamenju Oriona" razlaga pater Karl Gržan, je območje treh rek Save, Savinje in Solte "središče sveta" z megalitskimi spomeniki, ki naj bi jih tam postavili praprebivalci, po vsej verjetnosti keltskega porekla. Številna doslej večinoma neznana gradišča (več sto metrov dolgi zidovi, ruševine naselbin,…), ki z izjemno natančnostjo sledijo zvezdni razporeditvi, to tezo potrjujejo.

Vipavska dolina prečudovito Popotnik Našli smo največji skriti biser Slovenije!

Na območju je speljana naravoslovno-zgodovinska pohodna Orionova pot, dolga deset kilometrov, na kateri se lahko prepričate o njegovih dognanjih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Avčin (@monster_kibla)

 Na poti lahko opazimo tudi obnovljen Šmidov mlin. Domačija predstavlja pravi raj za vsakogar, ki si želi nekaj dni oddiha od mestnega vrveža, pa tudi za ljubitelje pohodništva, kolesarjenja, ribolova in neokrnjene narave.

Šmidov mlin | Avtor: Turistično društvo Rimske Toplice Turistično društvo Rimske Toplice

Javorniško jezero pri nas Popotnik Ta čarobni zeleni dragulj pozna le malokdo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice