V tržaški piceriji Mangiafuoco od 12. aprila ponujajo tudi pico s črički. Nova ponudba je privabila številne goste, sta povedala lastnika Alessandro Pribaz in Umberto Barucca. Pico sta poimenovala "Opravljajoči čriček" oziroma Grillo sparlante, sprva pa je bila mišljena kot prvoaprilska šala. A ker so bile priprave nekoliko daljše, kot sta si sprva predstavljala, so prvo pico spekli šele 12. aprila, v prvih treh dneh pa so že porabili vso zalogo sušenih čričkov, ki so jih kupili od nemškega podjetja.
Za pico Opravljajoči čriček, na kateri so poleg glavne atrakcije še paradižnikova mezga, mocarela in bučkini cvetovi, boste odšteli 15 evrov.
"Črički so okusni, bogati z beljakovinami in trajnostni: ne samo, da so odličen vir visokokakovostnih beljakovin, ampak vsebujejo tudi veliko vitaminov in mineralov (vseh 9 esencialnih aminokislin, omega 3, vitamin A, B2 in B12 ter kalcij, cink in železo). Glede na svoje prehranske lastnosti so popolno živilo za integracijo v običajno vsakodnevno prehrano, v diete za hujšanje in v prehrano športnikov," so ob tem poudarili v tržaški piceriji ter dodali, da njihova pridelava povzroča zelo majhen ogljični odtis v primerjavi z rejo živali.
Gostje so na novo ponudbo imeli mešane odzive. Nekateri so bili nad hrustljavimi žuželkami na pici navdušeni, drugi pa so pod njihovo objavo zatrdili, da se bodo njihove picerije odslej izogibali.
Leta 2021 je sicer Evropska komisija izdala dovoljenje za trženje ličink hrošča mokarja, kobilic selk, ličink malega mokarja in čričkovza prehrano ljudi na evropskem trgu.
Mogoče jih že jemo, pa sploh ne vemo, saj vseh sestavin tako nikoli ne napišejo na etikete.
Zgleda, da nas pripravljajo na stanje po jedrski vojni.
Že sedaj se kar precej časa zadržim v trgovini ( kadar imam večji nakup) se bo treba pripraviti še na branje sestavin na določenih artiklih.