Projekti
11 ogledov

HILLARY CLINTON

Hillary Clinton je prekoračila Rubikon in se odločila za sodelovanje v administr Žurnal24 main

Polno ime: Hillary Rodham Clinton
Stranka: demokratska

Rojstni datum: 26. oktober 1947

Družina: poročena z Billom Clintonom, 42. ameriškim predsednikom; imata hčerko Chelsea (rojena 1980)

Veroizpoved: metodistična

Izobrazba: dokončala pravo na univerzi Yale

Politične izkušnje: med letoma 1992 in 2001 je bila prva dama ZDA, v tem času je sprožila več političnih pobud, med njimi je najbolj znana neuspela zdravstvena reforma. Leta 2000 je bila v zvezni državi New York izvoljena za senatorko v ameriški kongres.

Zbrani denar za kampanjo: 118,3 milijona dolarjev

Citat: V Svetem pismu piše, da so Jezusa vprašali, kolikokrat mora človek odpustiti krivice. Dejal je: "70-krat sedemkrat". Toliko da veste, sama glede tega vodim natančen seznam.

Znane osebnosti in časopisi, ki jo podpirajo: 50 Cent, Madeleine K. Albright, New York Times

Zanimivosti: Ko je obiskovala kolidž, je bila predsednica sekcije mladih republikancev. Leta 1997 je prejela nagrado grammy za svoj zvočni roman It Takes a Village. Krivdo za spolno afero njenega moža s pripravnico v Beli hiši Monico Lewinsky je Hillary pripisala zarotniški ameriški desnici.

Povezava na spletno stran: www.hillaryclinton.com

Verjetno je le malo ljudi v ZDA, o katerih so prisotna tako nasprotujoča si mnenja, kot glede Hillary Clinton. Neopredeljenih je zelo malo ljudi, ne glede na to, ali se prištevajo med demokrate ali republikance. Pristaši jo kujejo v zvezde zaradi dosežkov s področij boja za pravice žensk, zdravstvene oskrbe in ustvarjanja novih delovnih mest ter ob tem radi omenjajo njen spol. Nasprotniki ji očitajo brezmejno častihlepnost in za dokaz jemljejo odločitev, da je ostala pri svojem možu tudi, ko je postalo očitno, da je zgodba o njegovem varanju in cigari v Ovalni pisarni resnična. Prav na političnih in predsedniških uspehih Billa Clintona v precejšnji meri temelji njena kampanja. Nekdanja prva dama s svojim socialnim programom nagovarja predvsem starejše demokratske in neopredeljene volivce in tiste z nižjo izobrazbo ter seveda nežnejši spol. Če bi zmagala v boju za strankarsko nominacijo in nato še na novembrskih volitvah, bi postala prva ženska predsednica ZDA. Njen mož in nekdanji predsednik Bill pa prvi gospod namesto prve dame.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.