Slovenija
32 ogledov

23 let od afere JBTZ

Zavrl, Janša in Tasič. (Foto: Pristop) Žurnal24 main
Danes mineva 23 let od začetka afere JBTZ.

Afera se je začela 31. maja 1988 z aretacijo Janeza Janše in Ivana Borštnerja. Tradicionalno so se tudi danes srečali akterji afere – Janez Janša, David Tasič in Franci Zavrl, manjkal pa je Borštner.

Janšo, tedanjega komentatorja Mladine, in Borštnerja, tedanjega zastavnika JLA, sta slovenska služba državne varnosti in vojaška varnostna služba aretirali zaradi suma izdaje vojaške skrivnosti

Štiri dni kasneje je bil aretiran in pridržan tudi takratni notranjepolitični urednik Mladine David Tasič, medtem ko oblastem ni uspelo aretirati četrtega obtoženega, tedanjega odgovornega urednika Mladine, Francija Zavrla.

Ljudje na ulice
18. julija 1988 se je zaradi domnevne izdaje vojaške skrivnosti za zaprtimi vrati začel proces proti četverici. Sojenje je potekalo v srbščini, Janša in Tasič kot civilista pa nista imela možnosti zastopanja civilnega odvetnika.

Proces je sprožil silovit odziv javnosti. Že 31. maja je bil ustanovljen Odbor za varstvo pravic Janeza Janše, ki se je po aretacijah ostalih obtoženih 3. junija preimenoval v Odbor za varstvo človekovih pravic. Odbor je pod vodstvom Igorja Bavčarja organiziral protestno zborovanje na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki se ga je udeležilo prek 30 tisoč ljudi, ter množične proteste pred vojaškim sodiščem v Ljubljani.

Kazni razveljavljene leta 1995
Na dan izreka sodbe, to je 27. julija 1988, je pred vojaškim sodiščem v Ljubljani protestiralo okoli 15 tisoč ljudi. Sojenje se je zaključilo z izrekom štiriletne zaporne kazni strogega zapora Borštnerju, Zavrl in Janez Janša sta bila kaznovana s poldrugim letom zapora, Tasič pa s petimi meseci zapora. Sredi oktobra 1988 je vrhovno vojaško sodišče v Beogradu potrdilo sodbo ljubljanskega vojaškega sodišča, Tasiču pa kazen zvišalo na 10 mesecev zapora.

Leta 1995 je slovensko vrhovno sodišče proces razveljavilo, četverica pa je bila rehabilitirana.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 23:27 14.marec 2012.

    Ko bi to le bilo danes , bi ostal sam kot usrane gate in po prihodu iz čuze bil navaden klošar , kar tudi si . Aja pa Yuga se ne bi raspadla !