Slovenija
27 ogledov

70 let od ustanovitve OF

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Ob današnjem prazniku, dnevu upora proti okupatorju, se spominjamo ustanovitve OF leta 1941. Predsednik Türk: Sporočilo obletnice je sposobnost našega naroda prelomiti s svojo pasivno preteklostjo.

Z dnevom upora proti okupatorju – do leta 1992 je bil praznik znan kot dan Osvobodilne fronte (OF) – se spominjamo dne, ko naj bi leta 1941 v Ljubljani ustanovili OF. Dejansko pa je bila OF oziroma Protiimperialistična fronta ustanovljena dan prej, 26. aprila.

V hiši književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani so se ta dan sestali predstavniki Komunistične partije Slovenije Boris Kidrič, Boris Ziherl in Aleš Bebler, krščanski socialist Tone Fajfar, sokol Josip Rus ter kulturniki Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar. Protiimperialistična fronta se je v OF slovenskega naroda preimenovala po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941, ko je pozvala tudi k oboroženemu uporu.

Najpogumnejše dejanje v zgodovini
Predsednik republike Danilo Türk je na torkovi državni proslavi upor proti okupatorju označil kot najpogumnejše dejanje v zgodovini našega naroda. Da smo sposobni prelomiti s preteklostjo, smo po njegovih besedah ponovno izkazali pred 20 leti. Zaradi mnogih škodljivih in etično nesprejemljivih praks, ki so se nabrale v obdobju tranzicije, pa tudi danes potrebujemo prelom – prelom z zablodami naše tranzicije, meni Türk. Kot pravi, moramo prelomiti z nebrzdano grabežljivostjo, s tajkunstvom, z omalovaževanjem pravosodja, odpravljati moramo korupcijo, razjasniti orožarske zgodbe in zavrniti potvarjanje zgodovine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.