Slovenija
32 ogledov

8-letniku petardo razneslo v roki

petarde Shutterstock
Od danes dovoljena prodaja pitotehnike, keteri glavni učinek je pok. Včeraj že ena huda poškodba, osemletnik utrpel hude poškodbe dlani in prstov.

Huda poškodba že takoj na začetku sezone pokanja petard. Včeraj popoldan so bili namreč  črnomaljski policisti obveščeni o poškodbi s pirotehničnim izdelkom. Ugotovili so, da so otroci v okolici Črnomlja našli neeksplodirano petardo.

"8-letni otrok je v roki držal petardo, iz nje stresal smodniško zmes in z vžigalnikom zanetil ogenj. Prišlo je do vžiga detonacijske zmesi in eksplozije petarde. Otrok je utrpel hude poškodbe dlani in prstov na roki," so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Uporaba šele od ponedeljka

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena v času od 26. decembra do 2. januarja. Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok, je v Sloveniji strogo prepovedana, piše na strani ministrstva za notranje zadeve (MNZ).

Policisti ob tem opozarjajo, da je prepovedana predelava ali uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehnike. Po njihovih ugotovitvah je največ poškodb prav pri prepovedani uporabi izdelkov in uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah z dovoljenjem pristojnega organa. Pirotehničnih izdelkov posameznih kategorij ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam, ki so mlajše od:
- 14 let za kategorijo 1 (ognjemetni izdelki),
- 16 let za kategorijo 2 (ognjemetni izdelki),
- 18 let za kategorije 3, P1 (drugi pirotehnični izdelki) in T1 (pirotehnični izdelki za odrska prizorišča). Več podrobnosti najdete na strani MNZ.

25 poškodovanih

Statistika za lanske božične in novoletne praznike oziroma za obdobje od začetka novembra do začetka januarja kaže, da so policisti ugotovili 175 kršitev in podali 71 obdolžilnih predlogov. Največ – kar 60 – kršitev so zabeležili ljubljanski policisti; sledita Policijska uprava Maribor in Murska Sobota. Najmanj kršitev so zabeležili v Postojni in Kranju. Opazen porast je predvsem pri zasegu pirotehničnih izdelkov. V tem obdobju so dobili 129.825 kosov oziroma 17,3 odstotka več kot predlani. Skupno se je poškodovalo 25 ljudi (leta 2009 je bila številka nekoliko manjša – 23), od tega devet otrok.

Komentarjev 3
  • nergač 19:58 19.december 2011.

    kje sta zdaj kataina, zalar in kompanija, ki ste predlagali in udejanjili tako poživinjeno zakonodajo na področju prometa in storili toliko krivic ljudem? Kje si zdaj Mate, ki si prometno področje izključil iz pravne države in uvedel srednjeveško inkvizicijo? Tale ...prikaži več osemletnik naj vas spomni na področje, kjer ste vsi skupaj zatajili, ker ste bili prešibki, da bi se uprli trgovcem. Ne vem, komu služi pokanje, petarde in vsa ta navlaka, da normalnim ljudem zagrenite konec leta in pokažete, da vam ni mar za mladino, ki brezciljna in zbegana meče petarde povsod, ker je za večino delavskih blokovskih otrok to edina zabava, ki si jo lahko privošči za konec leta ob litrih in hektolitrih seveda...Osemletnikova roka v opomin vsem, ki bi lahko kaj storili pa nočejo.

  • TadeUs 16:25 19.december 2011.

    Križar, ti imaš pa vedno tako podle in nezrele komentarje, da se lahko človek ob tem vpraša, če ne izhajaš iz nekultivirane in družine s pomanjkljivo vzgojo ali pa si morebiti bil tako problematičen otrok staršem, ki ga posledično niso ...prikaži več mogli brzdati in mu vbiti osnovnega spoštovanja in izražanja za samostojno življenje. Žal mi je zate, da vedno podajaš tako omejene komentarje.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:11 19.december 2011.

    Kje so bili pa starši,al je otrok pankrt???