Slovenija
44 ogledov

ACER v Sloveniji

(Foto: istock) Žurnal24 main
Od danes naprej bo v Sloveniji delovala Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER)."Lahko smo ponosni, da smo dobili agencijo s področja energije,"je mnenja Fistravčeva.
Bitka za sedež Acerja je bila dolga in napeta. Ljubljana je tekmovala z Bratislavo in Bukarešto. Na koncu sta v igri ostali Ljubljana in Bratislava, izid odločilnega glasovanja je bil 15 : 11. Glasovale so vse članice EU, razen predsedujoče. Od treh najvplivnejših držav v uniji je Slovenijo podprla Velika Britanija.

Slovenija je dobila sedež prve agencije EU v Ljubljani. Gre za eno pomembnejših evropskih agencij, ki ima po besedah bivšega evropskega komisarja za energijo Andrisa Piebalgsa na energetskem področju podobno vlogo kot Evropska centralna banka na finančnem.

Tudi v Sloveniji smo zdaj v času pomembnih odločitev. Pripravljamo nov nacionalni energetski program, ki bo začrtal pot razvoja slovenskega energetskega sektorja, in pripravljamo strategijo za boj proti podnebnim spremembam. A današnja izjemna povezanost in soodvisnost gospodarstev, sploh v Evropski uniji, pomeni tudi, da država ni več otok, ki bi lahko sam odločal o svoji energetski prihodnosti,” je ob odprtju Agencije povedal premier Borut Pahor.

 

"Za Slovenijo je sedež zelo dobrodošla novost," nam pove Tina Fistravec iz Ministrstva za gospodarstvo,"lahko smo zelo ponosni, da smo dobili agencijo iz področja energije, ki postaja nekako ena izmed najpomembnejših področij, ki so nekako povezuje in izvaja svoje aktivnosti EU. Tudi globalno gledano je enenrgetika ena izmed vprašanj, ki so v ospredju."

Reševal bo tehnične težave pri trgovanju
ACER bo pomagal odpravljati tehnične ovire pri čezmejnem trgovanju z energijo, koordiniral dejavnosti nacionalnih energetskih regulatorjev in pomagal reševati morebitne spore med njimi.

Zaposlovanje v tej agenciji se opravlja skozi centralno evropsko službo za zaposlovanje.
Tina Fistrovec

Kar bo prispevalo k izboljšanju konkurenčnosti in zagotavljanju pravičnih cen tako za potrošnike kot za podjetja. Odprtje agencije sovpada z začetkom veljavnosti tretjega energetskega svežnja na notranjem trgu.

"Agencija bo prinesla nek nov element na področju notranjega energetskega trga. Gre za to, da bo dopolnjevala naloge, ki jih regulativni organi izvajajo že na nacionalni ravni. Vsaka država članica ima svojega nacionalnega regulatorja. Acer pa bo služil povezovanju na evropski strani in dopoljnjevanju oz.izvajanju nalog, ki so potrebne pri čezmejnih vprašanjih, " je povedala Tina Fistravec, Višja svetovalka za energijo, na Ministrstvu za gospodarstvo.

Vpilv agencije tudi finančen
Agencija bo imela na začetku 52 zaposlenih, naslednje leto že načrtujejo širjenje z doddatnimi 12. "Ti ljudje bodo v Sloveniji delali, prišli z družinami. Hkrati je predvideno, da se bo na leto odvilo okrog 25 sestankov vseh predstavnikov držav članic teh nacionalnih regulatorjev  in vsaj polovica teh sestankov naj bi se odvila tudi v Sloveniji. Koristi bodo torej imeli tudi ponudniki turističnih in kongresnih storitev."

Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev – ACER, je neodvisen od Evropske komisije, vlad držav članic in energetskih podjetij.

Ustanovljena zaradi oblikovanja trga
V letih prizadevanj za oblikovanje dobro delujočega notranjega trga EU je postalo jasno, da se nacionalni energetski regulatorji in obstoječa svetovalna skupina sami ne morejo uspešno spopadati z izzivi regulacije na ravni EU je bila sprejeta odločitev o ustanovitvi neodvisnega organa s posebnim strokovnim znanjem in izkušnjami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.