Slovenija
40 ogledov

Afera Satex: Vsi trije oproščeni

aFERA SATEX sojenje
1/4
Katarina Pernat
Na mariborskem okrožnem sodišču so danes oprostili vse obtožene v eni največjih posojilnih afer, zadevi Satex. Tožilka napovedala pritožbo.

Predsednica senata Mirjana Horvat Pogorelec je izrekla oprostilno sodbo trojici od štirih obtoženih, Borutu Rataju, Mladenu Kerinu in Tomislavu Ajdiču, medtem ko je bil Štefan Poštrak zaradi zdravstvenih težav izločen iz postopka.

Tožilka je že napovedala pritožbo.Odvetniki oproščeni z odločitvijo zadovoljni. Opozorili pa so, da bo ta postopek veliko stal, denar pa bo šel iz državnega proračuna.

Obtoženi vse zanikajo

Tožilstvo jih je obtožilo, da so si od začetka leta 1995 do jeseni 1996 prek 944 različnih posojil od NKBM pridobili za okoli 11 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Pri tem naj bi jim odločilno pomagal nekdanji visoki uslužbenec NKBM Borut Rataj, ki je vplival na ravnanje danes že pokojne uslužbenke ekspoziture v Lenartu Miroslave Bregant.

Tožilstvo je v sklepnem govoru v celoti vztrajalo pri obtožnici ter zatrdilo, da je tudi v ponovljenem postopku uspelo dokazati kaznivo dejanje, ki ga obtoženi sicer ves čas zanikajo. Kot je dejala tožilka Bojana Podgorelec, so obtoženi v ponovljenem procesu uskladili svoje izjave in razbremenili Rataja, odgovornost pa v celoti zvalili na pokojno Bregantovo. Temu po njenih besedah ne gre verjeti, zato je za vsakega od njih predlagala po štiri leta zaporne kazni.

Obramba: zadeva je zastarala

Obramba je na drugi strani družno opominjala na dejstvo, da bi moral postopek že v celoti zastarati, zato od sodišča pričakuje zavrnilno sodbo zaradi zastaranja, ali pa vsaj oprostilno sodbo, saj zadeva po njihovem krši temeljna načela poštenega postopka in ni v čast pravni državi. Ratajeva zagovornika Emil Zakonjšek in Stojan Zdolšek sta ob tem opomnila, da je bil njun klient prisoten na prav vseh obravnavah, zato mu morebitnega zavlačevanja postopka nikakor ne gre očitati.

Obtoženi so bili za očitana kazniva dejanja leta 2005 že pravnomočno obsojeni na zaporne kazni, a je vrhovno sodišče sodbo novembra 2008 razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje.



Komentarjev 4
  • McBobo 17:05 10.oktober 2011.

    A 16 let so rabili, da so ugotovili, da niso kradli in da so jih oprostili? BRAVO. Koliko denarja je med tem časom šlo za stroške postopka in kdo bo to plačal?

  • Žurnalček 15:42 10.oktober 2011.

    Kaj ko bi za začetek začeli čistiti sodnike !!

  • ssdnzalo 13:50 10.oktober 2011.

    Slovenija je najbolj nepravna država v tem svetu...Vse je podkupljivo in zrežirano že za naprej...Imam kolega, ki je imel podjetje, naredil nekaj goljufij za okoli 18.000€, pa je dobil skupaj enotno kazen 3 leta zapora in sedaj zaradi teh ...prikaži več 18 jurjev sedi lepo v zaporu...Ok...vem da neka kazen mora biti za vsakega, ampak goljufati za 18 jurjev in sedeti tri leta in goljufati za 11 miljonov pa uživati doma...pa je dokaz kako pravna država je SLOVENIJA !!!