Slovenija
1548 ogledov

"Obveščevalna služba je očitno v popolnem razsulu!"

Sova
1/3
Saša Despot
Zaposleni na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) stavkajo, poroča Reporter. Razlog naj bi bil v slabih delovnih razmerah in vodstvu.

Uradnih pojasnil o stavki še ni, obrambni strokovnjak Klemen Grošelj pa je za Siol dejal, da še ni slišal, da bi v kakšni državi stavkale obveščevalne službe in da to kaže, da je obveščevalna služba v popolnem razsulu.

Zakon agentom in drugim zaposlenim na Sovi ne prepoveduje stavke, medtem ko vojaki ne smejo stavkati.  

Vprašanja, ali informacija o stavki drži, kakšne so stavkovne zahteve in kako poteka delo, smo poslali na Sovo.

Na vladi so za Reporter potrdili, da stavka poteka. "Vlada RS je seznanjena z odločitvijo sindikata agencije (Sove) o stavki. Verjamemo v tvoren dialog med sindikatom agencije in vodstvom agencije, zato upamo, da se bo kmalu našla ustrezna rešitev in da se bo stavka zaključila. Prepričani smo, da bo agencija naloge, pomembne za nacionalno varnost in druge interese države tudi med stavko izvajala nemoteno, v skladu z zakonskimi določili (36. člen ZSOVA)," so odgovorili iz vladnega urada za komuniciranje. Reporter poroča, da naj bi stavka trajala že od petka, po nekaterih podatkih pa že en teden. 

Podrobnosti o zahtevah sindikata niso razkrili, so pa zagotovili, da si vodstvo in sindikat agencije prizadevata za tvoren dialog in čimprejšnjo ustrezno rešitev.

Za Klemna Grošlja je stavka na Sovi nekaj nepredstavljivega in unikatnega ter odraz tega, da je obveščevalna služba očitno v popolnem razsulu. Iztok Prezelj pa je za Siol opozoril, da je treba obveščevalce, operativce in analitike tovrstnih služb dobro finančno nagrajevati. Ker so ti profili v evropskih državah umeščeni v sistem javne uprave, pa je stanje nekoliko paradoksalno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Janez Smodis 09:50 07.december 2017.

    omega_v6.......... Ni res policija je dobila letos ogromno novih avtomobilov ,oblek in čevljev

  • Papaja Popi 18:19 06.december 2017.

    Še eni voluharji več, ki stavkajo z polno ritjo !!!!!!!!!!!!!!!

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 17:30 06.december 2017.

    Zelo zanimljivo!? Kaj pa v Sloveniji ni v razsulu?? Zdravstveni sistem v razsulu,policija v razrtrganih čevljih z zanič avtomobili,kmetijstvo v popolnem razsulu edino kaj ni v razsulu je državna uprava katera brezskrbno živi na naš račun!! Še en mandat takšne ...prikaži več vlade in Slovenija bo postala provinca sirskih migrantov edino za njih ni problema niti 100 tisoč evrov seveda za vsakega!! Lerviočarji bodo uničili Evropo!!