Slovenija
34 ogledov

Akvarij po kosih

Na MOM so si po več nestrinjanjih le izborili dovoljenje ZVKD za lokacijo gradnj Žurnal24 main
Nestrinjanje. ZVKD nasprotuje postavitvi hiše za domače živali in Darwinove učne poti ob novem akvariju-terariju.

Maribor. Nova akvarij in terarij ne bosta zgrajena do druge polovice naslednjega leta, kot so odgovorni sprva načrtovali. Do leta 2012 naj bi bil odprt samo glavni objekt, ne pa tudi spremljevalna vsebina.

Zdržali bodo še eno leto
Ostri pogoji. Sedanji akvarij, ki deluje v slabih in neprimernih pogojih, vodi Branko Kolar, ki pravi, da bodo kakšno leto zamika gradnje še preživeli, več pa ne. Pričakujejo, da bi se v nove prostore lahko selili leta 2012. “Zavod za varstvo kulturne dediščine postavlja zelo ostre pogoje, zato se je delo tudi zamaknilo,” dodaja.

Brez male hiše in učne poti
Župan Franc Kangler s prstom kaže na zavod za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) Maribor, češ da jim pri projektu nagajajo. Med ZVKD Maribor in projektnim birojem Bipro, ki na osnovi na razpisu izbrane idejne rešitve arhitektov izdeluje projektno dokumentacijo, naj bi bilo v zadnjih mesecih kar nekaj sestankov. Če so po dolgih pogajanjih končno našli skupni jezik za umestitev same zgradbe akvarija in terarija, pa preostale zunanje ureditve ne odobravajo. “Varstveni režim za mestni park ne dovoljuje novogradenj, ki niso neposredno vezane na delovanje parka. Izjemoma smo dovolili postavitev akvarija ob pogoju, da se v park ne umešča nobena dodatna dejavnost ali objekt. Zato smo nasprotovali tudi postavitvi tako imenovane male hiše za domače živali,” je pojasnil Miran Krivec z ZVKD Maribor. Dodal je, da se niso strinjali niti s postavitvijo Darwinove učne poti v bližini. Projektanti so zaradi takšne odločitve zavoda na ministrstvo za kulturo poslali vlogo za preveritev kulturnovarstvenih pogojev. Kot so nam sporočili z omenjenega ministrstva, pa so jim že odgovorili, da pritožba zoper kulturnoznanstvene pogoje ni možna.

Močno nam nagajajo na ZVKD. To je žalostno. Očitno bom moral počakati, da se zamenja oblast, da bodo vsi projekti tekli, kot je treba.
župan Franc Kangler

Fazna gradnja?
Na Mestni občini Maribor (MOM) pa naj bi glede na situacijo že imeli pripravljen načrt B, da se bo gradnja lahko čim prej začela. Kot navaja naš vir, naj bi se občinarji zavedali, da brez vseh potrebnih soglasij ZVKD ne bodo mogli začeti izvedbe projekta, zato naj bi se odločili za fazno gradnjo. “Ker mora biti akvarij-terarij postavljen do Evropske prestolnice kulture 2012, se bo najprej zgradil samo glavni objekt, pridobilo se bo uporabno dovoljenje, nato pa bodo lahko počasi zgradili še malo hišo za domače živali in Darwinovo učno pot ter uredili bazen,” dodaja naš vir. Gradbena vrednost objekta je ocenjena na 4,5 milijona evrov skupaj z opremo. Skupna investicijska vrednost gradnje akvarija-terarija z zemljiščem, ki je v lasti MOM, pa je ocenjena na okoli 7,3 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.