Slovenija
155 ogledov

Ali dež lahko tako spira talne označbe?

Cesta v dežju
1/5
Žurnal24 main
"Trditev, da bi dež lahko spiral ravno izvedene talne označbe, ni na mestu, čeprav mogoče res izgleda tako," zatrjujejo na ljubljanskem LPT, kjer so zadolženi za horiznotalne prometne označbe v prestolnici. Kakovost barve kot tudi pogostnost označevanja jim določa država.

Ob minulem nalivu se je iz delno obnovljene ljubljanske Zaloške ceste, kjer so pred kratkim obnovili tudi horizontalne cestne označbe, odtekala deževnica povsem bele barve. A na Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT), kjer so zadolženi za barvanje označb, zatrjujejo, da zagotovo ne gre za barvo, ampak je z vozišča spiralo nesnaga oziroma cvetni prah. "Lahko pa bi spiralo barvo, če bi izvajalci uporabljali Jupol, pa temu ni tako," je navedla Darja Pungerčar z LPT in kot dokaz priložila nekaj fotografij, ki so nastale po nekaj dneh.

Zaloška cesta | Avtor: LPT LPT
Barvajo lahko samo v suhem in toplem vremenu

Pungerčarjeva ob tem navaja, da so pogoji za nanašenje barve kot tudi njena kakovost določeni s pravilnikom o prometni signalizaciji, ki ga določa minister za infrastrukturo. Dela se morajo tako izvajati le v suhem vremenu, pri relativni vlažnosti zraka do 85 odstotkov, temperaturi zraka od 10 stopinj do 35 stopinj Celzija in temperaturi vozišča od 5 stopinj do 45 stopinj Celzija. Vozišče pa mora biti popolnoma suho, brez ostankov soli, mastnih madežev, prahu, peska, zemlje in drugih materialov ...

Kljub določenim standardom pa morajo v skladu s pravilnikom inicialne vrednosti novih označb na prometnih površinah tudi preveriti v obdobju od tri do 14 dni po nanosu materiala in sprostitvi prometa.

Poleg vsega že omenjenega pa naj bi po navedbah Pungerčarjeve na kakovost nanosa vplivala tudi  kvaliteta obrabnega sloja vozne površine, kakor tudi različna prometna obremenjenost vozišča ter predvidena razpoložljiva sredstva za namen obnove talnih označb. "Pogoji za obstojnost nanešenih materialov so odvisni tudi od same kvalitete vozne površine cestišča (asfalt), ki je v mnogo primerih že toliko dotrajan, da onemogoča kvaliteten nanos materiala."

Kdaj je potrebna obnova?

Pogostost obnavljanja označb je odvisna od lokacije označb, prometne obremenitve ceste in vrste uporabljenega materiala. Označbe je potrebno obnoviti, ko so tako obrabljene, da je vidno manj kot 50 odstotkov celotne površine označbe. Kvaliteta obnovljene označbe pa morajo zagotavljati predpisano vidnost označbe od 6 do 12 mesecev, odvisno od prometne obremenitve ceste.

Komentarjev 5
  • basketas 14:54 10.junij 2016.

    Da se spustim samo v enega od naštetih nesmislov: tebi se očitno sanja ne kaj plazma je...

  • STF 10:51 10.junij 2016.

    BTW cist za info, kok je zdej na tem pregodu omejitev, zdej k so posirl cesto? 11kmh? 3kmh?

  • STF 10:48 10.junij 2016.

    Ocitno nekdo se nikoli ni slisal za Titanov Oksid.