Slovenija
6381 ogledov

Analiza: Danes je ključen dan

Koronavirus Epa
Po številu pozitivnih testov, ki bodo opravljeni danes, številke pa bodo objavljene jutri, bomo lahko ocenili, ali so ukrepi zaprtja na regije in uvedbe epidemiološke ure ter nošenja mask v javnosti, delovali.

V nedeljo so ob 3682 opravljenih testih potrdili 1113 novih okužb z virusom sars-cov-2. To sicer ni rekordna številka, saj so v soboto potrdili kar 1675 novih okužb, je pa rekordna številka za nedeljo, ko je število novih okužb v tednu navadno najnižje. Vladni govorec Jelko Kacin je nekaj minut čez 11-to podatek popravil na 1116 potrjeno okuženih. 

Ocenjeno reprodukcijsko število R je 2,20 ostaja tako, kot včeraj, prav tako je enak kot včeraj podvojitveni čas dnevnih pozitivnih testov pa 6,2 dni. Oboje se je ustalilo, kar je slaba novica, ker je R velik, podvojitveni čas pa kratek, ob zadnjih podatkih ocenjujejo na Institutu Jožef Stefan.

Ali so ukrepi prijeli, bomo videli jutri

Vpliv ukrepov, ki so bili aktivirani 16.10., bi se lahko na številu dnevnih pozitivnih testov poznal po približno 10 dneh, torej na današnjih rezultatih, ki bodo objavljeni jutri. V bolnišnicah bodo rezultati vidni čez nekaj dni. Če bo jutrišnje število pozitivnih testov manjše od 1690, bo R nekoliko padel, podvojitveni čas pa nekoliko narasel, sicer bo ravno obratno.

"Virus je prvi obrambni zid ukrepov z 9.10. prebil, kot da ga ne bi bilo. Zdaj je prodrl že do naslednjega obrambnega zida, ki smo ga postavili z ukrepi 16.10. Upam, da bo zdržal. Če ga bomo uspeli ubraniti, smo zmagali, bo pa težko, ker se virus hitro razmnožuje in ga je vedno več. K sreči smo postavili že nov obrambni zid z ukrepi 20.10. in pravkar postavljamo še enega, najmočnejšega, s še ostrejšimi ukrepi. Se pa je treba zavedati, da virus med svojim rušilnim pohodom pušča veliko razdejanje, zaradi česar se bolnišnice polnijo vse hitreje kot po tekočem traku, in pozneje kot bomo virus uspeli ustaviti, hujše bodo posledice," pravi Matjaž Leskovar z Instituta Jozef Stefan (IJS).

Napoved razvoja epidemije

Če bodo ukrepi, uvedeni 16.10., prijeli in ustavili širjenje epidemije, se nakazujejo naslednje maksimalne številke ob navedenih datumih:

1902 dnevnih pozitivnih testov (z dnevno fluktuacijo do 2500) 25.10., potem počasen upad. 

 | Avtor: Institut Jožef Stefan Institut Jožef Stefan

607 hospitaliziranih 1.11., potem počasen upad. 

175 na intenzivni negi 7.11., potem počasen upad. 

 | Avtor: Institut Jožef Stefan Institut Jožef Stefan

Okužil se je že vsak 18. prebivalec

V prvem valu se je okužil približno en odstotek prebivalstva, kar pomeni približno vsak stoti prebivalec. Na vrhuncu je bil delež kužnih približno 0,35 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 300. prebivalec. V drugem valu se je do zdaj okužilo približno 4,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 22. prebivalec. Trenutno je delež kužnih približno 3 odstotke prebivalstva, kar pomeni približno vsak 33. prebivalec, in hitro raste. Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno 5,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 18. prebivalec.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Naklonsky 15:48 26.oktober 2020.

    Delovali? Tako hitro pa to ne gre. Potrebno bo počakati vsaj še kakšen teden!

  • Avatar MS
    MS 14:52 26.oktober 2020.

    Dokler bo vlada covid-idiote le svetovala in jih zgolj prosila naj upoštevajo ukrepe bodo okužbe rasle eksponencionalno posledično tudi obolevnost s covidom - 19 in seveda smrti ! Idiote lahko ustavi le prisila! A v tolažbo je le to, da ...prikaži več veliko covid-idiotov plača svoj idiotizem in svoje zablode spoznajo na ventilatorjih!

  • Snežinko 14:04 26.oktober 2020.

    Aha.. točno JUTRI se bo videlo? Jutri, 27.10. Ne danes, ne pojutrišnjem, ne v sredo, ampak natančno JUTRI! In potem naj še kdo reče, da ni vse "nastavljeno"? A so lahko še bolj butasti?