Slovenija
4 ogledov

Anonimno proti Laškemu

časopis delo bobo Žurnal24 main
Vlada je odločbo ministrstva za kulturo, s katero je to izdalo soglasje družbi Firma Del za pridobitev več kot 20-odstotnega deleža Dela, razveljavila na predlog anonimnega predlagatelja.

Vlada je minuli četrtek sprejela sklep, s katerim odločbo ministrstva za kulturo o podelitvi soglasja k pridobitvi lastninskega deleža v gospodarski družbi Delo, ki je bilo izdano na osnovi vloge Firme Del iz Laškega, razveljavila na predlog anonimnega predlagatelja po preučitvi vseh okoliščin, so sporočili z ministrstva za kulturo. Ministrstvo je družbi Firma Del, nekdanjemu Talisu, soglasje za pridobitev več kot 20-odstotnega deleža Dela izdalo četrtega septembra 2007. Na osnovi tega bi Pivovarna Laško lahko prenesla delnice Dela na Firmo Del.

Predlog anonimnega predlagatelja navaja, da je bila navedena odločba, s katero ministrstvo za kulturo podeljuje soglasje Firmi Del za pridobitev stoodstotnega deleža v Delu, nezakonita. Delo je namreč izdajatelj medijev Delo in Slovenske novice, ki sta splošno-informativna tiskana dnevnika, 58. člen zakona o medijih pa določa, da se izdaja soglasja zavrne tisti osebi, ki bi s pridobitvijo deleža sama ali skupno po povezanih osebah imela prevladujoč položaj na trgu, tako da bi število izvodov njenih dnevnikov preseglo 40 odstotkov vseh prodanih izvodov splošno-informativnih tiskanih dnevnikov v Sloveniji, ki izhajajo najmanj trikrat na teden.

Na odločitev vlade so se Laščani že odzvali. Čeprav soglasja za prenos delnic niso izkoristili, menijo, da vlada z odločitvijo krši zakonodajo, zato bodo proti njej zaradi nezakonitega in napačnega tolmačenja zakona o medijih iz načelnih razlogov vložili tožbo, napovedujejo v Laškem. Po njihovem mnenju bi namreč vlada odločbo lahko razveljavila le v primeru kršitve materialnih predpisov, kar pa naj se ne bi zgodilo.

V Laškem namreč dokazujejo, da je soglasje lahko izdano tudi, če bi družba s pridobitvijo lastniškega deleža pridobila položaj na trgu, ki bi ji omogočal več kot 40 odstotkov vseh prodanih izvodov splošnoinformativnega tiska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.