Slovenija
8 ogledov

Apple najavil Music, iOS 9 in El Capitana

Tim Cook Profimedias
Apple bo zagnal novo storitev za pretočno predvajanje glasbe na iphonih in ipadih. Apple Music bo pričel konkurirati uspešnim storitvam, kot sta Spotify in Pandora.

Zagon nove storitve Apple Music je glavna vest redne letne Appleove konference za razvijalce Worldwide Developer Conference, hkrati pa so v največjem tehnološkem podjetju na svetu najavili še vrsto drugih novosti.

Od 30. junija dalje bo v 100 državah po svetu torej na voljo pretok glasbe iz obširne zbirke pesmi, ki obsega kar 30 milijonov naslovov, hkrati pa bodo lahko uporabnik poslušali tudi Appleovo radijsko postajo Beats One in uporabljali storitev, ki bo glede na zgodovino uporabe uporabniku predlagalo nove pesmi za poslušanje. Storitev omogoča tudi povezovanje poslušalcev v družbenih omrežjih, komentiranje ...

Prvi mož družbe Tim Cook je ob najavi novosti vehementno napovedal, da bo Apple Music za vedno spremenil način poslušanja glasbe. Gre za projekt, ki so ga pripravili skupaj s svojo hčerinsko družbo Beats, ki je pred časi postala del obgriženega jabolka.

Apple je najavil, da bo naročnina stala deset dolarjev na mesec za posameznika in 15 dolarjev za družinski paket (do šest članov), prve tri mesece pa bo naročnina zastonj. Ameriška valuta se običajno pretopi v evre brez spremenjenih številk. Spotify svojo plačljivo različico denimo ponuja prav tako za 9,99 dolarja na mesec. 

Apple Music bo kasneje na voljo tudi za Windows in Android platformo.

 

Novi iOS 9 naj bi razblinil pomisleke 

Apple je poleg tega razkril tudi novo, deveto generacijo svojega operacijskega sistema za mobilne naprave iOS, ki se od dosedanjih razlikuje po svoji "vitkosti." Zasede namreč le četrtino toliko prostora kot iOS 8, hkrati pa deluje tekoče tudi na starejših Applovih napravah, kar je bila doslej hiba vsake dosedanje nove generacije, zaradi katere je bil Apple deležen hudih kritik uporabnikov.

Zgodovina kaže, da so se uporabniki iphonov in ipadov posledično zelo otepali novih različic, tako je iOS 8 šele po devetih mesecih prišel do penetracije 82 odstotkov vseh uporabnikov, čeprav je prenos zastonj. Novi iOS bo tudi pripomogel k daljši vzdržljivosti baterije, okrepljena pa naj bi bila tudi zasebnost. iOS 9 bo na voljo jeseni.

Virtualna pomočnica Siri je odslej še pametnejša, storitev Maps je izboljšana. Nova je tudi generacija operacijskega sistema za računalnike mac, imenovana El Capitan, ki je v primerjavi z Yosemite ohranila izgled, a deluje precej hitreje. Tudi pametna ura je dobila drugo generacijo operacijskega sistema, imenovanega watch os2, ki ima številne nove uporabne funkcije, bolje se povezuje tudi z aplikacijami "tretjih razvijalcev."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 07:25 10.junij 2015.

    Škoda dnarja za te igračke, ampak če hočeš biti IN, moraš to imet. Zakaj se to rabi, je pa itak brez veze razpravljat.