Slovenija
13857 ogledov

Arso izdal novo opozorilo, to nas čaka

Vročinski val
Oranžno vremensko opozorilo po novem velja za celo državo. Popoldne ni izključen nastanek kakšne nevihte.

Visoke temperature bodo zaznamovale današnji in prihodnje dni. Včeraj je bilo najbolj vroče na jugzahodu države. Najvišjo temperaturo so izmerili v Osilnici, kjer je bilo 37,8 °C. Toplo je bilo tudi na višjih nadmorskih višinah. Na Krnu so izmerili temperaturni rekord 32,4 °C. 

Agencija za okolje je izdala oranžno vremensko opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve za območje celotne države. Opozorilo velja vse do petka. Rumeno opozorilo zaradi neviht danes velja za severozahod države, medtem ko je jutri v veljavi za celo državo.

oranžno opozorilo vročina | Avtor: Arso Arso

Če se bodo danes temperature povzpele do 36 °C, bo jutri šlo še nekoliko višje, je razvidno iz napovedi agencije za okolje. Danes popoldne lahko nastanejo posamezne vročinske nevihte, ki bodo verjetnejše jutri, dodajajo. Najvišje dnevne temperature bodo v sredo od 30 do 35 °C, na Primorskem do 37 °C.


V četrtek, petek in soboto bo sončno in vroče. Popoldne lahko predvsem nad hribovitimi kraji nastanejo nevihte, ki bodo verjetnejše v soboto. "Najvišje temperature bodo po nižinah še vedno od 32 do 37 °C. V nedeljo kaže na spremenljivo oblačno vreme s plohami in nevihtami. Vročina bo začela popuščati, prehodno se bo ohladilo," vremensko dogajanje konec tedna opišejo na agenciji za okolje. Hladna fronta nas bo prešla v nedeljo ali v noči na ponedeljek.

V ponedeljek bodo še možne krajevne padavine. V torek, sredo in četrtek bo najverjetneje suho in sončno, temperature bodo vsak dan višje.

Odsvetujejo velike fizične napore

V veljavi je – kot omenjeno – oranžno opozorilo zaradi visoke temperature. Visoke temperature namreč vplivajo na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. "Sredi dneva in popoldne se zadržujte v senci, odsvetujemo velike fizične napore. Uživajte lahko hrano in pijte zadostno količino tekočine. Bivalne prostore zračite ponoči in zjutraj. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite," svetujejo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Soljatar 09:55 13.avgust 2024.

    litr šnopsa v glavo, pa na sonce ležat...