Slovenija
37340 ogledov

Arso napoveduje burno dogajanje: V teh delih Slovenije bo najhuje

Močno deževje Profimedia
Podrobnejša napoved za soboto zvečer in nedeljo dopoldan.

Na Arso so danes zjutraj izdali oranžno opozorilo za količino padavin. "Od današnjega popoldneva do jutri zvečer lahko pade od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter," napovedujejo pri Arsu.

"Padavine so trenutno oslabele in ponehale, pas močnejših padavin se je pomaknil nad Hrvaško," je zjutraj povedal prognostik Blaž Šter. "Pričakujemo, da se bo ob nastanku novega ciklona v južnem delu Sredozemlja smer vetra obrnila na nekoliko bolj v JV smer, s tem pa se bodo padavine oz. vremenska fronta pomaknila znova čez Slovenijo."

Pri Arsu zato pričakujejo, da bo proti večeru najprej začelo deževati na vzhodu, nato se bo dež razširil na vso državo. "Močnejše padavine pričakujemo šele jutri zjutraj, ko bo ozračje nestabilno," pojasnjuje Šter. 

Preko noči s petka na soboto se je po vsej državi povečala vodnatost rek. "Pretoki rek po večjem delu Slovenije so veliki," navajajo pri Arsu. "Posamezne reke v osrednji in severni Sloveniji se razlivajo."

Pretoki rek se zaradi trenutne vremenske situacije se zmanjšujejo, naraščajo pa kraški vodotoki in Sava v spodnjem vodotoku. "Dogajanje bo dokaj burno, zlasti računamo na veliko dežja zahodneje od nas, v Karnijskih Alpah v Italiji, a tudi pri nas pričakujemo obilnejše padavine zlasti jutri zjutraj in dopoldne, ko bo ozračje nestabilno," pojasnjuje Šter. "Pričakujemo, da se bo ozračje pri tleh precej segrelo, zapihal bo močan jugozahodni oz. jugovzhodni veter, tako da pričakujemo da bodo sunki južnega vetra ob morju okrog 70 kilometrov na uro, v višjih legah pa še nekaj več."

Opozorilo Arsa

V noči na nedeljo in v nedeljo čez dan bodo v zahodni polovici Slovenije nastajali močnejši krajevni nalivi.

V noči na nedeljo bo morje poplavilo nižje dele obale.

Pas močnejših padavin se bo selil, po napovedih Arsa lahko najprej pričakujemo več dežja pri sosedih, v Italiji, nato se bo pomikal čez zahodno in osrednjo Slovenjo in proti vzhodu. "Največ dežja bo padlo v zahodnem delu države, okrog 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter," razlaga Šter. "A situacija je precej negotova, prav tako posledice."

Pretoki rek bodo zvečer začeli naraščati, jutri se bo vodnatost rek še povečala, najbolj v zahodni, osrednji in severni Sloveniji ter reke Drave. "Drava lahko jutri doseže pretoke okoli 1400 kubičnih metrov na sekundo," napovedujejo pri Arsu. "Na omenjenih območjih lahko pride do razlivanj, polnila se bodo tudi kraška polja."

Spet bo povišana tudi plima, ki bo lahko poplavila obalo v višini 20 do 30 centimetrov.

V noči na ponedeljek bo dež povsod ponehal

V ponedeljek se bo zlasti na severu in na vzhodu delno zjasnilo, bolj oblačno pa bo ostalo na Primorskem in Notranjskem, kjer bo občasno rahlo deževalo. "Zapihal bo jugozahodni veter," napovedujejo pri Arsu. 

V torek se bodo padavine na zahodu spet okrepile.

Nad srednjo Evropo ter severnim in osrednjim Sredozemljem je ciklonsko območje. "Vremenska fronta se zadržuje v bližini naših krajev," razlagajo pri Arsu. "Z višinskimi vetrovi južnih smeri priteka k nam razmeroma topel in vlažen zrak."

Od 20. do 25. novembra

Nad zahodno Evropo se bo obnavljalo ciklonsko območje, a njegov vpliv na naše območje bo v drugi polovici tedna oslabel. V višinah bodo nad nami še prevladovali vetrovi južnih smeri.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V sredo bodo padavine ponehale. "Od četrtka do petka kaže na večinoma oblačno vreme, več sonca bo sprva na vzhodu," še napovedujejo pri Arsu. "V zahodni polovici Slovenije bo občasno rahlo deževalo. Razmeroma toplo bo, najvišje temperature bodo po nižinah od 10 do 15 stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar ceja
    ceja 17:21 16.november 2019.

    Želite najti dekle za eno noč? Dobrodošli - www.GetMeets.com