Slovenija
11215 ogledov

Arso objavil novo opozorilo, ki se ga v tem delu najbolj bojijo

dež luža cesta avto
Začetek meteorološke zime prinaša skrbi.

Po podatkih Agencije za okolje (Arso) bodo ponoči reke v zahodnem in severnem delu države še naraščale. Posamezne reke zlasti na Gorenjskem se lahko razlijejo iz struge, zato je Arso za jutri za ta del izdal oranžno opozorilo. Geološki zavod Slovenije pa opozarja na povečano verjetnost zemeljskih plazov na zahodu države.

Razlivanje tudi drugod po državi

Reke v osrednji, južni in zahodni Sloveniji imajo veliko vodnatost. Vipava in Kolpa se razlivata na območjih pogostih poplav, vendar v zgornjem toku že počasi upadata. Reke na Gorenjskem, v Zgornjem Posočju, in v zgornjem delu porečja Savinje hitro naraščajo. V osrednji in vzhodni Sloveniji naraščajo nekoliko počasneje, kaže zadnje hidrološko poročilo Agencije za okolje.

Jutri se bo ob ponovni krepitvi padavin naraščanje rek nadaljevalo, posamezne reke na območju severozahodne in severne Slovenije lahko tudi poplavijo. Močneje bosta narasli reki Sava in Drava. Pretok Drave na meji z Avstrijo bo jutri zjutraj predvidoma okoli 1100 kubičnih metrov na sekundo, ob tem lahko na izpostavljenih mestih poplavi. Naraščale bodo kraške reke na Notranjskem in Dolenjskem, ojezerjene površine kraških polj se bodo še povečevale, opozarja Arso. Obenem pa napovedujejo, da se bo v nedeljo vodnatost rek zmanjševala.

Gladina morja bo v soboto dopoldan povišana med 9. in 11. uro, ko se morje lahko razlije po najnižjih delih obale v višini okoli 15 cm. V tem času bo povišano tudi valovanje morja.

Nevarnost plazov

Geološki zavod Slovenije pa opozarja, da od danes zvečer vključno do nedelje zaradi napovedanih povečanih padavin obstaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v zahodnem delu Slovenije.

"Možna je reaktivacija zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin," so zapisali. Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih ter upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija.

"Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112," so zapisali. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije.

Nevihtni oblaki Slovenija Slovenija Vreme že povzroča težave. To so podrobnosti vreme park sneg Novo Slovenija Vreme: Napoved za soboto se je spremenila

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Pierre 18:41 01.december 2023.

    Eni se nič ne bojimo...

  • bobubob 18:39 01.december 2023.

    Cepljenje je varno in zdravo. Lanskoletna suša, letošnje stoletne poplave (ki se lahko odslej ponovijo tudi dvakrat mesečno) so povsem naravna posledica ogromnih količin izdihanega co2 . Naj verjame kdor more. Osel gre enkrat na led, človek vedno. Na isti način !