Slovenija
43294 ogledov

Arso zaostril opozorilo, trajalo bo dolgo, najhuje bo v petek

vročina
1/2
Saša Despot
Arso: V naslednjih 10 dni kakšne izrazitejše osvežitve ni na vidiku. Temperatura bo po nižinah vsak dan nad 30 Celzija.

Agencija RS za okolje (Arso) je za prihodnje dni izdala oranžno opozorilo zaradi visokih temperatur, ko bo popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev. Veljalo bo takorekoč za celotno Slovenijo.

 | Avtor: Arso Arso

Kot je za STA dejala Veronika Hladnik Zakotnik iz Arsa, višek vročine v tem tednu pričakujemo v petek, ko se bodo temperature po nižinah gibale vse do 36 stopinj Celzija. Najbolj vroče bo na območju Bele Krajine in na Goriškem.

Za hrvaško obalo, kjer je trenutno ogromno Slovencev, je za jutri izdano rdeče opozorilo.

"Letošnje poletje je bilo do sedaj z vročino precej prizanesljivo. V mesecu juniju smo imeli dva vročinska vala, ki pa sta bila kratkotrajna. Večkrat smo bili pod vplivom sveže atlantske zračne mase, zato tudi padavin ni manjkalo," dodajajo na agenciji. 

Julij bo verjetno precej bolj vroč

Kot so zapisali, bo mesec julij zelo verjetno precej bolj vroč. Nad Evropo bo kar nekaj časa vztrajala podobna vremenska situacija. Nad zahodno Evropo bo dolina s hladnim in nestabilnim zrakom v višinah, nad Sredozemljem, Balkanom in vse do vzhodne Evrope pa bo vztrajal greben z zelo toplim zrakom. Naše kraje bodo višinske motnje občasno le oplazile. Padavine bodo kratkotrajne in krajevnega tipa. Nekaj več možnosti za krajevne plohe in nevihte bo jutri (v sredo) popoldne in v soboto.

Arso: Večji del dneva bo vročinski stres visok, za krajši čas tudi zelo visok.

Že se je začel dolgotrajen vročinski val.

Sicer se je vročinski val začel že danes. Danes zjutraj se ponekod temperatura ni spustila pod 20 °C, še navaja Arso. Najbolj vroče je na Primorskem, kjer piha šibka burja. Ob 11. uri je bilo v Kubedu in v Biljah 32 °C, v Kopru in Podnanosu 31 °C, v Vedrijanu, Godnjah in Metliki pa 30 °C. Vročino spremlja tudi visoka vlaga, ki bo vztrajala tudi v prihodnjih dneh. Vsaj naslednjih 10 dni kakšne izrazitejše osvežitve ni na vidiku. 

Temperatura bo po nižinah vsak dan nad 30 °C, najbolj vroč dan v tem tednu bo v petek, ko bo temperatura od 31 do 35, v vzhodnih krajih lahko tudi do 37 °C. Tudi ponoči se marsikje ne bo ohladilo pod 20 °C. Le za kakšno stopinjo manj vroče bo ob koncu tedna, ko se bo povečala možnost za posamezne nevihte. Vročina se bo zelo verjetno nadaljevala tudi v prihodnji teden.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:41 10.julij 2024.

    Španci imajo dovolj turistov, zato raje dvakrat premislite, še posebno če bi radi to poletje obiskali Barcelono. Tamkajšnji protestniki so se pred dnevi nad turiste spravili kar z vodnimi pištolami in prav malo jim je bilo mar, da so mnogim ...prikaži več uničil prijetno večerjo ali zmenek ob kavi. Prebivalci med turisti najbolj priljubljenih krajev so prepričani, da jim tujci uničujejo življenje, zaradi njih trpi infrastruktura, okolje, komunala, zdravstvo, najbolj pa ljudje.Tudi pri nas imamo dovolj turistov

  • bobubob 18:53 09.julij 2024.

    Poljska se pospešeno modernizira tudi s postavitvijo dodatnih petih 'vremenskih postaj'? To bo še suš, poplav in toče.....naši vremenarji bi lahko šli tja na ekskurzijo, da bi se poučili, kako in kje dandanes nastaja vreme..... Nič čudnega torej, da so ...prikaži več si Rusi postavili 'ograjo'. Glede na poljske 'okrepitve' bo kmalu še višja. Toča pri nas pa še debelejša. Seveda je to zgolj zarota, mirno spanje še naprej !