Slovenija
13373 ogledov

Arso razglasil oranžni alarm: Nevihte! Po potrebi se umaknite na varno!

arso oranžni alarm
1/3
Arso
Po mirnem začetku tedna nas v drugi polovici tedna spet čaka burno vremensko dogajanje.

Na vreme pri nas bodo vplivale višinske motnje, ki bodo, v kombinaciji s spet zelo razgretim ozračjem in dotokom bolj vlažnega zraka, prinesle neurja.

Danes, v sredo, bodo popoldne in zvečer v Italiji in Avstriji nastajale plohe in nevihte, kakšno lahko z jugozahodnim vetrom prinese tudi k nam v severozahodno Slovenijo.

"Nekateri izračuni vremenskih modelov nakazujejo možnosti, da bi nekatere nevihte, ki bodo danes popoldne ali zvečer nastale na meji med severozahodno Italijo in Švico, lahko potovale vse do naših krajev in v noči na četrtek, oziroma v četrtek v zgodnji jutranjih urah zajele predvsem Primorsko. Te nevihte bi lahko prinesle predvsem močnejše sunke vetra tudi Slovenski Istri! Napoved je še nekoliko negotova, zato smo za noč na četrtek izdali rumeno stopnjo vremenske ogroženosti za zahodni del države," sporočajo z agencije za okolje.

Nevihta | Avtor: Profimedia Profimedia

V četrtek čez dan se bo razvijala kopasta oblačnost in že sredi dneva se bodo lahko začele pojavljati krajevne plohe in nevihte. Najbolj burno vremensko dogajanje pričakujemo v četrtek proti večeru in v noči na petek, ko bodo ob prehodu vremenske fronte nastala krajevna neurja. Lokacija močnejših neviht je zaenkrat še negotova, možnih je več scenarijev, od nastanka posameznih obsežnejših močnejših neviht pa vse do vzpostavitve nevihtne linije, ki bi prešla večji del države. Pojavljali se bodo krajevno močni nalivi, pričakujemo spet tudi močne sunke vetra, ki bodo v četrtek zvečer ali v noči na petek dosegli tudi Slovensko Istro.

"Vsi, ki kampirate kod na prostem, spremljajte dogajanje in se po potrebi umaknite na varno! Močnejše nevihte z močnim vetrom zahodnih smeri bodo v noči na petek predvidoma dosegle tudi Istro in Kvarner," svarijo meteorologi.

Poletna nevihta | Avtor: Profimedia Profimedia

V petek zjutraj se bo kot kaže vremenska situacija sprva prehodno umirila, a nas bo popoldne ali zvečer od severa zajel nov pas neviht, ki se bodo lahko nadaljevale še v noč na soboto. Plohe in nevihte bodo nad našimi kraji nastajale tudi v soboto popoldne, kakšna pa bo možna tudi še v nedeljo, vendar bodo predvidoma manj intenzivne kot četrtkove in petkove.

Ob močnih padavinah bo možen hiter porast hudourniških vodotokov in poplavljanje padavinske vode na manjših območjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.