Slovenija
36 ogledov

Atlantis zadnjič priletel iz vesolja

Atlantis je od prve izstrelitve 3. oktobra leta 1985 opravil 32 vesoljskih polet Žurnal24 main
Raketoplan Atlantis se je danes vrnil z zadnje poti v zemeljsko orbito po 25 letih delovanja in na Zemljo varno pripeljal šestčlansko posadko.

Raketoplan se je od Mednarodne vesoljske postaje (ISS), kamor je ponesel anteno, baterije in novo rusko sobo s premerom šest metrov, odklopil v nedeljo, člani posadke pa so v petek opravili tretji sprehod v vesolje.

Zadnjemu poletu Atlantisa bosta sledila še dva poleta z Endeavourjem in Discoveryjem, pri čemer bo Atlantis v rezervi za morebitno reševalno misijo. Predsednik ZDA Barack Obama se mora do julija letos odločiti, ali bo dovolil še en polet plovila v vesolje, sicer pa bo Atlantis ob koncu kariere skupaj z drugima dvema odšel na zaslužen pokoj v enega od ameriških muzejev.

Američani so program poletov v vesolje z raketoplani začeli 13. aprila 1981 z raketoplanom Columbia. Raketoplan je 1. februarja 2003 razpadel med vrnitvijo na Zemljo, kar je bila druga tragična nesreča v zgodovini programa. Pred tem je 28. januarja 1986 minuto po vzletu razneslo raketoplan Challenger. Ostali so še Atlantis, Endeavour in Discovery.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.