Slovenija
52 ogledov

AVK preiskuje trg dostave hrane preko digitalnih platform

wolt Saša Despot
Agencija RS za varstvo konkurence (AVK) je uvedla raziskavo trga dostave hrane preko digitalnih platform.

Kot so pojasnili za STA, na trgu obstajajo okoliščine, ki kažejo na verjetnost omejevanja ali izkrivljanju konkurence. Po njihovih zagotovilih zoper nobenega ponudnika trenutno ne vodijo postopka ugotavljanja kršitev.

Po pojasnilih agencije je agencije sklep o uvedbi raziskave trga dostave hrane preko digitalnih platform izdala konec aprila. "V okviru raziskave je agencija na relevantne deležnike na tem trgu naslovila več zahtev za posredovanje podatkov in trenutno analizira tako pridobljene podatke. Kadar togost cen ali druge okoliščine kažejo na verjetnost omejevanja ali izkrivljanja konkurence v državi, lahko agencija opravi raziskavo posameznega sektorja ali določenih vrst sporazumov v več sektorjih," so navedli.

Ob tem so dodali, da lahko agencija objavi poročilo o izsledkih raziskave brez zaupnih podatkov ter zainteresirane tretje osebe povabi, naj podajo svoje pripombe, lahko pa tudi uporabi podatke, ki jih je pridobila pri opravljanju raziskav v postopkih, ki jih vodi.

Necenzurirano: Preverjali naj bi, ali Wolt omejuje konkurenco

Po poročanju portala Necenzurirano naj bi agencija konkretneje preverjala, ali ponudnik dostave hrane Wolt, ki je od spomladanskega umika španskega Glova edini večji ponudnik te storitve v Sloveniji, omejuje konkurenco na trgu. A so pri AVK za STA izpostavili, da njihova raziskava ni usmerjena zoper posameznega udeleženca oz. ponudnika na trgu in da zoper Wolt trenutno ne vodijo postopka ugotavljanja kršitve.

"Lahko pa agencija podatke, pridobljene v sektorski raziskavi, uporabi kot podlago za morebitno uvedbo postopka zoper posamezne udeležence trga, če podatki iz opravljene raziskave trga potrdijo verjetnost omejevanja ali izkrivljanja konkurence," so zapisali in dodali, da zaradi interesa same raziskave v tej fazi več informacij ne morejo podatki. Bodo pa, kot so zagotovili, ob zaključku raziskave objavili poročilo o njenih izsledkih na njihovi spletni strani.

Kot še poroča Necenzurirano, je bil Wolt leta 2014 ustanovljen na Finskem, pred dvema letoma pa ga je prevzela ameriška družba DoorDash. V Sloveniji deluje od leta 2019, hrano, naročeno prek platforme, pa dostavlja v 18 mestih.

Wolt ima v Slovenji dve podjetji. Podjetje Wolt tehnologije beleži strmo rast. Leta 2021 je po podatkih Ebonitete.si ustvarilo slabih devet milijonov evrov prihodkov, leta 2023 pa za več kot 15 milijonov evrov. V tem času je imelo od 58.000 do 120.000 evrov letnega dobička. Podjetje Wolt Services pa je lani ob 3,6 milijona evrov prometa poslovalo z minimalno izgubo, so poslovanje korporacije v Sloveniji povzeli na portalu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.