Slovenija
44 ogledov

BBC o tem, kako Slovenija ogroža naravo

Sulec Profimedias
Na BBC so objavili prispevek o sulcu, ribi, ki ji zaradi gradnje hidroelektrarn grozi izumrtje.

Minuli teden je Ribiška zveza Slovenije ob podpori nekaterih tujih naravovarstvenih organizacij in ob podpori domačih ter tujih medijev izvedla demonstrativno akcijo, ko so v Savo izpustili mladice sulca oziroma donavskega lososa, kot to vrsto ribe, ki lahko zrase do dolžine dveh metrov, poimenujejo v angleščini. Kot je poročala TV Slovenija, jih je pri nas največ v spodnjem delu Save, ki je tudi eno zadnjih zatočišč v okolici Ljubljane.

Protestno akcijo so naravovarstveniki izvedli kot opozorilo, da je človek od nekdaj prisotno lepotico in eno najhitrejših rib v zadnjih letih prignal na rob izumrtja, saj zaradi gradnje hidroelektrarn upočasnil reke, ustvaril umetna jezera, spremenil sestavo rečnih tal in ji s tem vzel življenjski prostor. 

"Evropejci vpijemo na ves glas, ko je potrebno reševati ogroženega tigra nekje v Aziji in zahtevamo vse razpoložljive ukrepe, da bi ga rešili," je po pisanju BBC deja Ulrich Eichelmann iz organizacije Riverwatch. "Smo pa slepi, ko je je potrebno reševati naše zadnje tigre - donavskega lososa." BBC je v prispevku poročal o akciji, ko so v Savo spustili pet triletnih sulcev, dolgih 40 centimetrov, s čimer so naravovarstveniki zahtevali, naj Slovenija ustavi nadaljnjo gradnjo hidroelektrarn na Savi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • b3180966 19:00 23.marec 2015.

    Najverjetneje SSovc iz ribič SSovske ribiške družine k-r-e-t-e-n

  • Žurnalček 18:16 23.marec 2015.

    Saj je prav , da zaščitijo sulca in zato naredijo vse , vendar se vseeno sprašujem , kdo je bil ta izdajalec , ki je zopet zašpecal SLO v tujini ! Spet kakšen SSovc, al pa sami ribići !

  • Papaja Popi 16:18 23.marec 2015.

    In kako naj drugače dobimo elektriko, kakor z hidroelektrarnami.Vetrnice pametnakoviči pri nas nočejo, jedrska je nevarna, sončne elektrarne nam obdavčijo isto kot privatne male elektrarne.......