Slovenija
20 ogledov

Big brother* za 25 evrov

Šola Anže Petkovšek
Obveščanje o ocenah prek SMS.

"Nadzor otrok prek storitev e-obveščanja šol mora biti odločitev staršev," se je na številne prijave zaradi ponujanja plačljivih storitev e-obveščanja o ocenah, izostankih in pohvalah otrok na šolah odzvala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Ponudbe eAsistenta in Lo.Polisa posredujejo osnovne in srednje šole, ki imajo prek teh ponudnikov vzpostavljene elektronske redovalnice in dnevnike, kar tudi omogoča elektronsko posredovanje podatkov staršem. Večina staršev v prijavah informacijski pooblaščenki navaja, da so od šole prejeli informacijo o obveznosti takega (plačljivega) obveščanja.

Plačilo enako eni uri dela

Paket, ki vključuje dnevno ali tedensko obveščanje prek mobilnega telefona ali elektronske pošte, stane okoli 25 evrov na leto. "Večinoma se zanj odločajo straši otrok v zadnji tretjini," pravi pomočnica ravnateljice na Osnovni šoli bratov Polančičev. "Elektronskega obveščanja ne podpiramo, to je že pravi big brother (*veliki brat), in tudi brezplačno ni," pravi pomočnik ravnatelja na Gimnaziji Ptuj.

"Šole morajo staršem vedno zagotavljati uresničevanje pravice do seznanitve z osebnimi podatki, ki se nanašajo na njihovega otroka," poudarja informacijska pooblaščenka. "Šola lahko ponudi tudi drugačne načine obveščanja staršev, staršem pa je prepuščeno, ali se bodo zanje odločili ali ne," dodaja Pirc Musarjeva. Mnenje ministrstva o ponudbi elektronskega obveščanja še pričakujemo.

Komentarjev 2
  • Pepe007 09:28 11.september 2013.

    Ne vem zakaj bi rabil natančno vedeti ocene srednješolca. Saj on hodi v šolo, ne jaz. Malo ga kdaj pa kdaj pobaraš, kako mu gre. In kak sestanek na leto v šoli.Starši si nalagajo preveč odgovornosti, ker so ...prikaži več v preteklosti nekaj zamudili. V srednji šoli tega ne bodo rešili niti s sprotnim e-obveščanjem.

  • dragec 07:53 11.september 2013.

    V prejšnjih časih smo v šoli imeli govorilne ure, dežurne učence na hodnikih, svet šole, učiteljski zbor, zbor dijakov, ....danes imamo direktorje šol, ki se izogibajo vsem, kar je vezano za šolo, varnostnike na hodnikih, jezne starše, ki za ...prikaži več neuspehe krivijo vse druge, pogovarjajo se doma po Emailih in SMS......??????