Slovenija
1500 ogledov

Bivši minister v sodni preiskavi, obeta se mu nova funkcija

Jože Podgoršek
1/5
Profimedia
Nekdanjega kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, ki se mu nasmiha funkcija predsednika KGZS, preganja tožilstvo.

Kot poroča spletni portal Necenzurirano, so razlog sporni dogovori s kmetijsko družbo KŽK, ki mu je v času ministrovanja plačala račun za dopustovanje v Bohinju, zaradi česar je Podgoršek pozneje tudi odstopil kot minister.

Podgorška, ki je na funkciji ministra za kmetijstvo v tretji vladi Janeza Janše nadomestil Aleksandro Pivec, je afera s plačilom nastanitve v Bohinju doletela tik pred iztekom mandata aprila 2022.

Po takratnem poročanju medijev Podgoršek po dopustovanju januarja 2022 v hotelu Bohinj ob odhodu ni poravnal računa v višini 800 evrov - račun je poravnala kmetijska družba KŽK, s katero je bilo kmetijsko ministrstvo takrat že več kot dve leti v sodnem sporu zaradi najetih kmetijskih zemljišč v lasti države.

Po takratnih navedbah portala Necenzurirano se je Podgoršek s KŽK dogovarjal tudi o prodaji skoraj 100 let stare nepremičnine pri Kamniku, za katero je želel več kot 200.000 evrov.

Trdil, da je prišlo do napake, potem odstopil 

Podgoršek je takrat glede dopustovanja več dni zatrjeval, da je pri plačilu računa prišlo do napake, pozneje pa je zadevo obžaloval. Odstopil je s položaja ministra, a je funkcijo opravljal do izteka mandata prejšnje vlade.

Jože Podgoršek | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožeta Podgorška Saša Despot

Postopek glede domnevnih nepravilnosti pri sprejemanju daril v povezavi s podjetjem KŽK Kmetijstvo, Podgorškom in Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov RS je uvedla tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Ta je ugotovila sume kaznivega dejanja, zato je primer predala tožilstvu, ki je zadevo prevzelo poleti 2022.

Tožilstvo zahtevalo uvedbo sodne preiskave

Kot danes poroča Necenzurirano, so na specializiranem državnem tožilstvu potrdili, da so v tej zadevi v začetku septembra zahtevali uvedbo sodne preiskave zoper tri osebe. Po informacijah portala je med njimi tudi Podgoršek, ki ga tožilstvo sumi sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Predvidena zaporna kazen za to kaznivo dejanje znaša od enega do šestih let.

Dvema osebama medtem na tožilstvu očitajo kaznivo dejanje dajanja daril za nezakonito posredovanje. Iz javno dostopnih informacij je mogoče domnevati, da gre za predstavnika družbe KŽK, piše portal.

Glede na neuradne izide volitev v svet Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) je Forum za kmetijstvo in podeželje SDS, ki ga vodi Podgoršek, med fizičnimi člani minulo nedeljo dobil 21 od 44 svetniških mesti. Največja opozicijska stranka bo tako v 57-članskem svetu verjetno imela glavno besedo pri izbiri novega predsednika zbornice, ki jo v trenutnem mandatu vodi Roman Žveglič.

Roman Žveglič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Predsednika KGZS voli svet zbornice, kaj se bo zgodilo, če bo Podgoršek pravnomočno obsojen, pa ni jasno. Kot namreč piše Necenzurirano, v statutu zbornice za položaj predsednika ni predvidenih nobenih posebnih pogojev, povezanih z nekaznovanostjo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • bleki 11:38 08.oktober 2024.

    Kozlam na trenutno vlado, kjer so zaposleni lopovi in še naprej zaposljujejo lopove.

  • atamama 11:20 08.oktober 2024.

    Ni hudiča da ne bi bil izvoljen. Kmeti so bolj lumpi, mlekarni prodajajo mleko po eni ceni, na dvorišču pa 3x dražje.In če pogledamo z vidika ''podjetniške iniciative'' - znajdi se- je ravno pravšen. Dosedanji je preveč bil kmet, preveč ...prikaži več obrnjen k delu in ne politiki.... Po izvolitvi bo pestro. Po moje že JJ brusi nože za kmečko protestiranje....

  • Plavi-mil 11:14 08.oktober 2024.

    Nova Litijska?