Slovenija
25 ogledov

Bližja pomoč tudi ponoči

Rešilni avtomobil Nino Verdnik
S septembrom ministrstvo za obrambo znova uvaja dežurstva v vseh regijskih centrih za obveščanje.

Uprava RS za zaščito in reševanje bo s septembrom znova zagotavljala 24-urno delo v vseh 13 regijskih centrih za obveščanje. To pomeni, da bodo znova potekala nočne izmene tudi v šestih regijskih centrih, v katerih so bile ukinjene 1. julija lani.

Ministrstvo za obrambo je v času ministovanja Aleša Hojsa lani ukinilo nočne izmene v regijskih centrih za obveščanje v Murski Soboti, Novem mestu, Postojni, Slovenj Gradcu, Trbovljah in na Ptuju. Vse aktivnosti teh centrov v nočni izmeni so se prenesle na njihove sosednje centre. Odločitev je bila sprejeta kljub ugovorom, da bi reorganizacija centrov lahko imela hude posledice za reševanje življenj.

Nezadovoljstvo zaposlenih in javnosti kljub učinkovitem delovanju

Analiza delovanja centrov v času, ko v šestih omenjenih centrih ni bilo nočnih izmen, je sicer pokazala, da so centri kljub ukinitvi nočnih izmen delovali učinkovito. Odzivni čas se ni bistveno povečal, zmanjšali pa so se stroški obratovanja. Ob tem pa na ministrstvu za obrambo navajajo, da je bilo ob uvedbi novega načina dela zaznati veliko nezadovoljstva med strokovno in laično javnostjo in tudi med reševalnimi službami. Zaposleni so se pritožili zaradi dela na neznanem terenu, povečanega obsega dela in oddaljenosti kraja, kar je povzročalo velike težave.

Komentarjev 1
  • dragec 10:15 26.julij 2013.

    kako je to nesramno, podporniki prejšnje vlade in MORS-a in uprave za zaščito - so utemeljevali zaprtje, ovi novi (in nekateri iz MORS, ki se hitro prilagajajo) pa to spreminjajo????