Slovenija
25 ogledov

Bo Pahor nadomestil Krebsovo?

pahor kresal golobic dmj 210908 Žurnal24 main
Predsednica LDS Katarina Kresal je po sestanku s premierjem Borutom Pahorjem dejala, da nas čakajo predčasne volitve, ko bodo sprejeti nujni ukrepi, med drugim tudi rebalans proračuna. Tanko: Edina rešitev predčasne volitve.

Do nove vlade po besedah Kresalove očitno ne bo mogoče priti, ker ni soglasja. Naslednji najbolj logičen korak je, da "si bomo prizadevali, da skozi nadzorovan in umirjen proces pridemo do predčasnih volitev", je povedala po sestanku s Pahorjem.

Glede na to, da lahko po zakonu začasni ministri ministrstvo vodijo tri mesece, se nam tako še pred koncem leta obetajo predčasne volitve.

Takšna odločitev je bila verjetno sprejeta zato, ker vlada samo s 33 glasovi v državnem zboru ne more sprejeti pomembnejših zakonov.

Prerazporeditve

Po enem izmed zadnjih scenarijev naj bi ministrstvo za kulturo prevzel minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš ali zunanji minister Samuel Žbogar, ministrstvo za javno upravo kar predsednik vlade oziroma prvi minister Borut Pahor, gospodarsko ministrstvo pa minister za kmetijstvo Dejan Židan.

Edina rešitev predčasne volitve

Jože Tanko iz SDS je v odzivu na današnje sklepe sestanka med Pahorjem in Kresalovo za Radio Slovenija dejal, da nima nobenega smisla, da bi šla opozicija nad predsednika vlade z izglasovanjem nezaupnice, saj je "glasovalni stroj ostal enak".

"Edina rešitev so predčasne volitve, določitev nove strukture državnega zbora, nove večine, koalicije. Tista, ki bo zmagala, bo dobila mandat za delo naprej. Edini relevantni način, da se v tej državi stori nekaj konkretnega."

V sporočilu za javnost so iz stranke SDS odhajajočim ministricam iz kvote Zaresa, ki pravijo, da se "v vladi ne da več uresničevati pomembnih nalog", da "v takih pogojih ni smiselno vztrajati" ter da vlada "že nekaj časa ne uživa zaupanja in je pri delu neoperativna", še sporočili: "Dobro jutro!"

Predsednik SLS Radovan Žerjav je glede zahtev o predčasnih volitvah dejal, da je neracionalno leto dni pred volitvami sestaviti novo vlado, "saj je nemogoče oblikovati ekipo, ki bo lahko delala učinkovito". "Zaradi tega razloga se mi zdi, da je potreben racionalen razmislek, ali stopicati na mestu ali presekati in se odločiti za predčasne volitve, za novo večino in zaupanje."

 

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je za STA dejal, da je po njegovem mnenju Kresalova ugotovila, da je "vse zamočila" in "zabredla tako globoko, da se ne more več rešiti". Jelinčič ob tem še meni, da bo Kresalova pred številnimi aferami poskušala pobegniti, morda v tujino.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec odločitev Kresalove in Pahorja pozdravlja kot edino pravo rešitev. Manjšinska vlada s podporo 33 poslancev namreč ne bi mogla reševati ključnih težav, od reform do uravnoteženega državnega proračuna, je dejal. Nadzorovan proces, ki vodi do predčasnih volitev, je po njegovem mnenju prava rešitev.

Komentarjev 4
  • pesjan 19:00 27.junij 2011.

    eno službo dol dati drugo dobiti takoj :tak se dela v naši politiki živio ! še več dnara si nakopljite sodrga ?delavc/ka pa naj crkne za ograjo .

  • Altesse 18:18 27.junij 2011.

    Vsi se naj spoberejo, ker so nesposobni. To je dokaz! Po novih volitvah pa upam, da se bodo ti stari ministri dali pod lupo, ker menim, da je bilo veliko nepravilnosti in za to bi morali ODGOVARJATI !!!!

  • Altesse 18:14 27.junij 2011.

    Ja ona bi rada še nadaljevala na drugem stolču... Njej je še premalo, ima verjetno še kakšne ambicije za ta satolček...